Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΑμοιβή έως 2.000 ευρώ σε όσους βρίσκουν «μαϊμού» αποδείξεις

Αμοιβή έως 2.000 ευρώ σε όσους βρίσκουν «μαϊμού» αποδείξεις

ΑΑΔΕ: Ξεκινά πόλεμος με τις «μαϊμού» αποδείξεις

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η ΑΑΔΕ να ενεργοποιήσει τη νέα ψηφιακή εφαρμογή «Αppodixi» με την οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ελέγχουν με απλές και γρήγορες κινήσεις στο κινητό τους τηλέφωνο αν η απόδειξη λιανικής που έλαβαν από την επιχείρηση είναι γνήσια ή πλαστή.

Το κίνητρο για τους καταναλωτές θα είναι ισχυρό αφού σε περίπτωση που εντοπίσουν «μαϊμού»-απόδειξη και ειδοποιήσουν την ΑΑΔΕ τότε με τη βεβαίωση του προστίμου στον παραβάτη από τις φορολογικές αρχές θα λαμβάνουν χρηματικό ποσό που μπορεί να φτάνει έως και 10 φορές την αξία της απόδειξης, με ανώτατο όριο τα 1.500-2.000 ευρώ.

Με τη νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τα κινητά τηλέφωνα δίνεται η δυνατότητα σε όλους καταναλωτές να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, «σκανάροντας» με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή.

Στη συνέχεια τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου. Σε περίπτωση που από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι αυθεντική και γίνει επώνυμη αναφορά στην ΑΑΔΕ, με τη βεβαίωση του προστίμου ο φορολογούμενος που καταγγέλλει την παράβαση θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης. Το ακριβές ύψος του μπόνους θα καθοριστεί με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Η εφαρμογή

Μέσω της εφαρμογής αυτής η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες η νέα εφαρμογή αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των καταναλωτών καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζουν την εγκυρότητα και νομιμότητα της συναλλαγής που πραγματοποίησαν.

Η εφαρμογή θα διανεμηθεί από τα Ηλεκτρονικά Καταστήματα Google Play (Android) και App Store (iOS) και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής θα είναι:

  • Μηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.
  • Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των Φ.Η.Μ.
  • Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.
  • Δυνατότητα φωτογράφισης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.
  • Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στην βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη (georeference) στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της Α.Α.Δ.Ε.
  • Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet), είτε ανώνυμα.

Κυρώσεις

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς όταν διαπιστώνεται παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) καθώς και έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων από 2 έως 12 μήνες ενώ παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ. Αν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί του τζίρου της επιχείρησης το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ για απλογραφικά και 30.000 ευρώ για διπλογραφικά.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα