Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΑλλάζουν τα χαρτονομίσματα του ευρώ μετά από 20 χρόνια

Αλλάζουν τα χαρτονομίσματα του ευρώ μετά από 20 χρόνια

.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να επανασχεδιάσει τα χαρτονομίσματα του ευρώ, με την τελική απόφαση για τη νέα εμφάνισή τους να αναμένεται το 2024.

Το ευρώ μπήκε στη ζωή της Ε.Ε. το 2002, με χαρτονομίσματα που απεικονίζουν παράθυρα, πύλες και γέφυρες από διάφορες εποχές που δεν αντιπροσωπεύουν κάποιο συγκεκριμένο μέρος ή μνημείο. Η κεντρική τράπεζα των χωρών της Ευρωζώνης αποκαλεί τη συγκεκριμένη θεματολογία «εποχές και στυλ».

«Μετά από 20 χρόνια, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε την εμφάνιση των χαρτονομισμάτων μας για να τα κάνουμε πιο σχετικά με τους Ευρωπαίους κάθε ηλικίας και υπόβαθρου», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Είπε ακόμη ότι τα χαρτονομίσματα «είναι ένα απτό και ορατό σύμβολο ότι είμαστε ενωμένοι στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, και εξακολουθεί να υπάρχει έντονη ζήτηση για αυτά».

Η ΕΚΤ είπε ότι θα δημιουργήσει ομάδες που θα συγκεντρώσουν απόψεις ανθρώπων σε όλη την Γηραιά Ηπειρο σχετικά με πιθανές θεματολογίες για τα μελλοντικά χαρτονίσματα.

Μια «θεματική συμβουλευτική ομάδα» με έναν εμπειρογνώμονα από κάθε χώρα της ευρωζώνης θα υποβάλει στη συνέχεια μια σύντομη λίστα προτεινόμενων νέων θεμάτων στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Η τράπεζα είπε ότι θα ζητήσει τη συμβολή του κοινού σχετικά με τις προτάσεις και στη συνέχεια θα διοργανώσει διαγωνισμό σχεδιασμού για τα νέα χαρτονομίσματα, προτού συμβουλευτεί ξανά το κοινό.

Το διοικητικό του συμβούλιο θα λάβει την τελική απόφαση και θα αποφασίσει για το πότε ενδέχεται να εκδοθούν τα νέα χρήματα.

Ποιοι θα αποτελούν την συμβουλευτική επιτροπή

Την Κύπρο στην συμβουλευτική επιτροπή για τη θεματολογία των νέων χαρτονομισμάτων εκπροσωπεί ο επίτιμος καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δημήτριος Μιχαηλίδης.

Τα υπόλοιπα μέλη, με τη σειρά που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση είναι: Alice Twemlow (Ολλανδία – καθηγήτρια Ιστορίας, Θεωρίας και Κοινωνιολογίας Γραφικών Τεχνών και Οπτικού Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ), Κώστας Βαρώτσος (Ελλάδα – καλλιτέχνης και καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Elvira Maria Correia Fortunato (Πορτογαλία – αντιπρύτανης, Πανεπιστήμιο NOVA της Λισαβόνας), Fabio Beltram (Ιταλία – καθηγητής Φυσικής της Ύλης, Scuola Normale Superiore της Πίζα), Fintan O’Toole (Ιρλανδία – καθηγητής Ιρλανδικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Princeton και αρθρογράφος στην εφημερίδα The Irish Times), Ieva Zībārte (Λετονία – επικεφαλής εκθέσεων, Κέντρο Τέχνης Zuzeum), Jana Arbeiter (Σλοβενία – επίκουρη καθηγήτρια και ερευνήτρια, Κέντρο Διεθνών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα), Lisa Borgenheimer (Γερμανία – καθηγήτρια Σχεδιασμού Πληροφορίας,  HfG Offenbach am Main), Maaria Wirkkala (Φινλανδία – καλλιτέχνης), Marija Marcelionytė-Paliukė (Λιθουανία – καθηγήτρια, Ακαδημία Τεχνών του Βίλνιους), Nuria Oliver (Ισπανία – διευθύντρια και συνιδρύτρια, ELLIS Alicante Unit και επικεφαλής έρευνας δεδομένων, Data-Pop Alliance), Patrick Sanavia (Λουξεμβούργο – διευθυντής, Υπηρεσία Εθνικής Κληρονομιάς του Λουξεμβούργου), Peter Aufreiter (Αυστρία – γενικός διευθυντής και επιστημονικός διευθυντής, Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βιέννης), Silvia Miháliková (Σλοβακία – καθηγήτρια και ερευνήτρια, Ακαδημία Επιστημών της Σλοβακίας, Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Trnava), Stéphane Distinguin (Γαλλία – ιδρυτής και Διευθύνων σύμβουλος, Fabernovel), Stephan Vanfleteren (Βέλγιο – φωτογράφος) και Vladimir Taiger (Εσθονία – γραφίστας, Τυπογραφείο Ασφαλείας Vaba Maa). Ο διορισμός εκπροσώπου από τη Μάλτα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Πηγή: Sigma Live Economy

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα