Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΑκρίβεια: Συνεχίζουν την ''ανηφόρα'' οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά

Ακρίβεια: Συνεχίζουν την ”ανηφόρα” οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά

Στο μέτωπο της ακρίβειας, συνεχίζονται τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, καθώς πέρσι με το ενεργειακό κόστος στα ύψη είχαν πάρει την ανιούσα και οι τιμές των λαχανικών, φέτος που το ενεργειακό κόστος έχει υποχωρήσει σημαντικά οι τιμές όχι μόνο δεν υποχώρησαν αλλά είναι ακόμα πιο υψηλές.

 

 

Τα προϊόντα του φθινοπώρου έφτασαν στους πάγκους της λαϊκής και οι καταναλωτές τρίβουν τα μάτια τους.

Οι τσάντες δεν γεμίζουν καθώς η ακρίβεια έχει χτυπήσει και τα πιο φθηνά προϊόντα. Τα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι έμποροι επικαλούνται για τις αυξήσεις των τιμών το ενεργειακό κόστος που όμως έχει μειωθεί αισθητά αλλά η αποκλιμάκωση δεν αποτυπώνεται και στις τιμές των τροφίμων.

Ενώ το 2022 μεσοσταθμικά οι τιμές των καυσίμων, ακόμη και του diesel κίνησης, είχαν ξεπεράσει τα 2 ευρώ ανά λίτρο, σήμερα κινούνται στο 1 ευρώ και 87 λεπτά.

Τα προϊόντα, αντιστρόφως ανάλογα, δεν γίνονται πιο φθηνά αλλά πιο ακριβά.

Συγκεκριμένα: Τα μήλα από 70 λεπτά πωλούνται 1 και 20, τα αχλάδια από 1 ευρώ έφτασαν 1, 40, δυο αγγούρια από 50 λεπτά πωλούνται 70 λεπτά, ανάλογη αύξηση έχουν πάρει και τα καρότα, οι μπανάνες πέρσι με ακριβότερη βενζίνη δεν έφταναν το ευρώ και σήμερα δεν τις βρίσκεις κάτω από 1, 15. Τα πορτοκάλια «στάζουν χρυσάφι» από 70 λεπτά πέρσι, 1 ευρώ και 70 λεπτά φέτος.

Ο πρόεδρος Παναττικής Ομοσπονδίας Πωλητών Λαικών Αγορών δήλωσε: «Το πορτοκάλι, σωστά έχετε επισημάνει ότι έχει ακριβύνει. Έχουμε μειωμένη παραγωγή, με όλο αυτό, την κλιματική αλλαγή. Μου λέτε ότι το δελτίο τιμών των καυσίμων είναι χαμηλότερο. Στα πρατήρια βενζίνης δεν βλέπουμε εμείς μείωση».

Σε 598 κωδικούς προϊόντων η «μόνιμη μείωση τιμής»
Τους 598 έφτασαν οι κωδικοί προϊόντων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη μείωσης τιμής», στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με μειώσεις τουλάχιστον 5% για χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Στην Ελλάδα, πάντως, πληρώνουμε ακριβότερα από τις άλλες χώρες πολλά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»: Ένα απορρυπαντικό ρούχων κοστίζει 19,85 ευρώ, στη Γαλλία και την Ιταλία το ίδιο απορρυπαντικό είναι στα 18 ευρώ, στην Ισπανία 17 ευρώ στη Μάλτα και στην Πορτογαλία κοντά στα 14 ευρώ. Αντίστοιχες είναι οι αποκλίσεις και σε άλλα προϊόντα όπως οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα κι απορρυπαντικά πιάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, κατά μέσο όρο τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών παρουσιάζουν τα κατεψυγμένα τρόφιμα (10%), τα άλευρα (9%), ζωμοί, σάλτσες, χυμοί και ροφήματα (8%), προϊόντα καθαριότητας και οικιακής φροντίδας (7%).

Περιλαμβάνονται επίσης γάλα και γαλακτοκομικά, δημητριακά, βρεφικές τροφές, φυτικά έλαια, αρτοσκευάσματα κ.α.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα