Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΑκρίβεια προϊόντων: Σε ποια παρατηρούνται αυξήσεις “φωτιά”

Ακρίβεια προϊόντων: Σε ποια παρατηρούνται αυξήσεις “φωτιά”

Αυξήσεις “φωτιά” παρατηρούνται σε μια σειρά από βασικά καταναλωτικά αγαθά λόγω της ακρίβειας των προϊόντων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc οι πολίτες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τις αυξήσεις σε τρόφιμα, ρεύμα και καύσιμα.

Οι ερωτηθέντες εμφανίζονται σύμφωνοι με τα μέτρα ελάφρυνσης όμως ζητούν περισσότερα, ενώ οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το 2022 αναφορικά τα οικονομικά του νοικοκυριού και την πορεία της ελληνικής οικονομίας ενώ αντίθετα αισιοδοξία υπάρχει για την εξέλιξη της πανδημίας.

marc-prosdokies-2022

Στην ερώτηση για το αν θα είναι περιστασιακή η ενεργειακή χρήση το 75,2% πιστεύει πως θα κρατήσει περισσότερο ενώ μόλις το 18,7 πως θα είναι περιστασιακή. marc-energeiaki-krisi

Στην ερώτηση σε ποια αγαθά καίνε περισσότερο οι αυξήσεις το 55% λέει στο ηλεκτρικό ρεύμα, το 52,2% στα τρόφιμα και τα είδη σούπερ μάρκετ, το 40,8% στη βενζίνη, το 37,4% σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης, το 4% στα ενοίκια, το 2,5% στην ένδυση και υπόδηση.

Σε ποια προϊόντα παρατηρούνται αυξήσεις “φωτιά”

Με αυξανόμενο ρυθμό συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, δημιουργώντας μεγάλο πλήγμα στις τσέπες των πολιτών. «Πρωταθλήτρια» των αυξήσεων ήταν και πάλι η τιμή στο φυσικό αέριο, η οποία εκτοξεύτηκε κατά 154,8%, ενώ ακολούθησε το ρεύμα με 56,7%, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 36% και τα καύσιμα-λιπαντικά με αύξηση 21,6%.

Στα τρόφιμα η κατηγορία αρνί-κατσίκι αυξήθηκε κατά 17,6%, τα νωπά λαχανικά κατά 14,4 το ελαιόλαδο κατά 15,4%, άλλα βρώσιμα έλαια κατά 17,3%, οι πατάτες κατά 12,3% και τα νωπά φρούτα κατά 8,4%. UnmuteRemaining Time -0:00   Fullscreen Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο η μέση τιμή στις πατάτες έχει αυξηθεί σε ποσοστό 47%, στα μακαρόνια 23%, στο ελαιόλαδο πάνω από 10%, στο φρέσκο γάλα και στα τυροκομικά 8%, στα αλλαντικά 5% και στα απορρυπαντικά 4%, σε επίπεδο τιμής πώλησης στα σούπερ μάρκετ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία προκύπτουν από το e-katanalotis.gov.gr.

Όταν τα είδη διατροφής αποτελούν το 35,9% των συνολικών μηνιαίων δαπανών των φτωχότερων νοικοκυριών, με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα τροφίμων γίνονται δυσβάσταχτες. Την ίδια ώρα, μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και πετρελαίου φέρνουν τα σημάδια ανακωχής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Πηγή: pagenews.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα