Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΑκίνητα: 1.000 μεταβιβάσεις την ημέρα τον Οκτώβριο - Εκτοξεύθηκαν ενόψει... νέων αντικειμενικών

Ακίνητα: 1.000 μεταβιβάσεις την ημέρα τον Οκτώβριο – Εκτοξεύθηκαν ενόψει… νέων αντικειμενικών

“Εκτινάχτηκαν “οι μεταβιβάσεις ακινήτων σε σύγκριση με τους προηγούμενους δύο μήνες, όπως αυτό προκύπτει από σχετικά στοιχεία της εφορίας.

Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται περισσότερες από 1.000 ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις, όταν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δεν ξεπερνούσαν τις 500 την ημέρα.
Χιλιάδες πολίτες σπεύδουν να αγοράσουν ή να πωλήσουν το ακίνητο τους πριν από το τέλος του έτους, ενώ χιλιάδες είναι και αυτοί που σπεύδουν να μεταβιβάσουν ακίνητα μέσω γονικής παροχής στα παιδιά ή στα εγγόνια τους, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να είναι αυξημένες σε 7.634 περιοχές από την 1η Ιανουαρίου 2022, γεγονός που οδηγεί πολλούς ιδιοκτήτες οι οποίοι είχαν αποφασίσει να πωλήσουν τα ακίνητα τους, να το πράξουν τώρα για να γλιτώσουν τα διάφορα έξοδα τα οποία θα εκτοξευτούν από το νέο έτος.

Αντίστοιχα όσοι επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα στις περιοχές όπου οι αξίες θα αυξηθούν έχουν κάθε συμφέρον να το κάνουν πριν από το τέλος του έτους για να μειώσουν τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων.

Πέρα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, το κύμα των μεταβιβάσεων εντείνεται και από τον μηδενισμό του φόρου στις γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ και από την αναστολή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου μέχρι τέλη του έτους.

Τι λένε συμβολαιογραφικά γραφεία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Μάλιστα όπως αναφέρουν σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, μεγάλα συμβολαιογραφικά γραφεία, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα αυξηθούν σημαντικά. Σημειώνεται ότι με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών επέρχονται αυξήσεις στο 55% των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια, με τη μέση αύξηση να ανέρχεται στο 19,5% .

Το σημαντικό της νέας αναπροσαρμογής των αξιών των ακινήτων είναι η ένταξη σχεδόν του συνόλου της χώρας στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Συγκεκριμένα, 13.808 περιοχές έχουν πλέον τιμή ζώνης και με βάση αυτή θα υπολογίζεται σχεδόν το σύνολο των φόρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα