Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΑκίνητα: Τι αλλάζει στη βεβαίωση ακίνητης περιουσίας – Τι προβλέπει η νέα...

Ακίνητα: Τι αλλάζει στη βεβαίωση ακίνητης περιουσίας – Τι προβλέπει η νέα διαδικασία

Νέες αλλαγές φέρνει ο νέος νόμος για την έκδοση βεβαίωσης ακίνητης περιουσίας για τη μη οφειλή τέλους ακίνητης περιουσίας. Η βεβαίωση αυτή είναι πολύ σημαντική για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στον νόμο κατά της διαφθοράς, ο οποίος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, η βεβαίωση αναζητείται αυτεπάγγελτα από τον συμβολαιογράφο ή προσκομίζεται από τον μεταβιβάζοντα, εκδίδεται εντός 5 ημερών με βάση τα στοιχεία που τηρεί ηλεκτρονικά ο δήμος και ισχύει για 1 έτος από την έκδοσή της. Η βεβαίωση που χορηγεί ο δήμος δύναται να είναι και ψηφιακή και να χρησιμοποιείται και για την ηλεκτρονική μεταβίβαση του ακινήτου.

Εναλλακτικά και εφόσον το επιθυμεί ο μεταβιβάζων ή ο αγοραστής ή υπάρχει αδυναμία έκδοσης της βεβαίωσης περί μη οφειλής του ΤΑΠ εντός 5 ημερών για οποιονδήποτε λόγο, προβλέπεται η δυνατότητα κατάθεσης συγκεκριμένου ποσού ως εγγύηση στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου, μέχρι την εκκαθάριση της οφειλής.

Οι φορολογούμενοι έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τέλος του μήνα για υποθέσεις ακινήτων και να υπογράψουν τα νέα συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Η προθεσμία για «φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων, λήγει στις 31 Μαρτίου 2022, ενώ δεν υπάρχουν σκέψεις για νέα παράταση, καθώς οι εφορίες έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την εκκαθάριση των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υπογραφή των συμβολαίων.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία της 31ης Μαρτίου αφορά τις υποθέσεις για τις οποίες οι φορολογούμενοι πριν από την εκπνοή του 2021 υπέβαλαν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα