Μέχρι και διπλάσια φορτία σε σχέση με τις αρχές του καλοκαιριού αντιμετώπισε το σύστημα ηλεκτροδότησης κατά τις ημέρες του καύσωνα, καθώς η ζήτηση για ρεύμα αυξήθηκε λόγω της εκτεταμένης χρήσης κλιματιστικών, ενώ η αιχμή του φορτίου ξεπέρασε για αρκετές ημέρες και τα 10.000 μεγαβάτ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.
Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως των φωτοβολταϊκών που συμβάλουν στην κάλυψη του φορτίου τις μεσημβρινές ώρες, η ένταξη νέων σύγχρονων θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και οι ενισχύσεις στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής είναι οι κύριες αιτίες που επέτρεψαν μέχρι στιγμής την κάλυψη των αυξημένων αναγκών χωρίς σημαντικά προβλήματα, πέρα από τοπικής εμβέλειας διακοπές και τις βλάβες που προκάλεσαν οι πυρκαγιές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, το φορτίο του συστήματος ξεπέρασε για ορισμένες ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω παρατεταμένου καύσωνα, τα 10.000 μεγαβάτ (μέγεθος σημαντικό για το ελληνικό σύστημα αλλά όχι ρεκόρ). Ενδεικτικά την περασμένη Δευτέρα η αιχμή του φορτίου έφθασε στα 10.345 μεγαβάτ ενώ η συνολική ημερήσια ζήτηση κατά τις ημέρες του καύσωνα κυμάνθηκε στις 440 γιγαβατώρες. Συγκριτικά σε περιόδους χαμηλής ζήτησης (π.χ. στα τέλη Μαίου) η ζήτηση κυμαινόταν στις 230 γιγαβατώρες.
Τα φορτία καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό με τη συνεισφορά των ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά καθώς τις ημέρες του καύσωνα επικρατεί κατά κύριο λόγο άπνοια) που συμμετείχαν με ποσοστό άνω του 30 % στο καθημερινό ισοζύγιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης η ισχύς των ΑΠΕ (χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) ήταν τον Απρίλιο 10,8 γιγαβάτ (έναντι 5 γιγαβάτ τον Απρίλιο του 2019) ενώ τα φωτοβολταϊκά – που αποδίδουν το μέγιστο τις μεσημβρινές ώρες, όταν κορυφώνεται και η ζήτηση λόγω υψηλών θερμοκρασιών – έχουν ξεπεράσει τα 5,5 γιγαβάτ (από 2,5 πριν 4 χρόνια). Προϋπόθεση για την ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί η αντίστοιχη ανάπτυξη των δικτύων που δημιουργούν την απαιτούμενη χωρητικότητα για την μεταφορά και διανομή της πράσινης ενέργειας στους καταναλωτές αλλά και τη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού σε συνθήκες υψηλής ζήτησης όπως την τρέχουσα περίοδο.
Στις σημαντικές εξελίξεις της προηγούμενης περιόδου περιλαμβάνονται η πρόοδος στις διασυνδέσεις των νησιών (Κυκλάδες και Κρήτη), η ολοκλήρωση της δεύτερης διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, οι επενδύσεις στο δίκτυο διανομής με αποτέλεσμα οι μονάδες ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά) στο δίκτυο να φθάσουν έφθασαν πέρυσι στα 6,5 γιγαβάτ από 4 γιγαβάτ το 2019 ενώ με βάση τα προγραμματισμένα έργα για το 2023, η ισχύς θα υπερβεί τα 8.7 γιγαβάτ.
Σημαντικό ρόλο κυρίως τις απογευματινές ώρες όταν εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών έπαιξαν και οι δύο νέες θερμικές μονάδες της ΔΕΗ (Πτολεμαίδα 5) και της Μυτιληναίος στον Αγ.Νικόλαο.
newsit.gr