Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΑδήλωτα τετραγωνικά: Πώς θα γίνει η πληρωμή σε 24 δόσεις - Οι...

Αδήλωτα τετραγωνικά: Πώς θα γίνει η πληρωμή σε 24 δόσεις – Οι ρυθμίσεις για οφειλές στους δήμους

Τα ποσά είναι απαλλαγμένα από πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και οι πληρωμές θα γίνουν μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.

Στις αρχές του νέου έτους, και μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, σχεδιάζεται να εφαρμοστεί η ειδική ρύθμιση των έως και 24 δόσεων για τους ιδιοκτήτες για την καταβολή των ποσών που προέκυψαν από τις μεγαλύτερες επιφάνειες που δηλώθηκαν στους δήμους. Πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι να κατατεθεί η σχετική διάταξη εντός του Δεκεμβρίου ώστε να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του έτους, με τις πληροφορίες των ΝΕΩΝ να αναφέρουν πως το ετήσιο κόστος που προκύπτει από τη σχετική δήλωση των φορολογουμένων είναι πέριξ των 150 εκατ. ευρώ ενώ έχουν δηλωθεί συνολικά πάνω από 70 εκατ. τετραγωνικά.

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να διευθετήσουν τα ποσά που προκύπτουν από τις πραγματικές επιφάνειες των σπιτιών, των εξοχικών και των λοιπών κτισμάτων που δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ώστε να μην επιβαρυνθούν εφάπαξ με τα επιπλέον αναδρομικά δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων για όλο το έτος 2020. Τα ποσά είναι απαλλαγμένα από πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και υπολογίζεται πως οι χρεώσεις, μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, θα μοιραστούν μέσα σε δύο έτη. Η χρέωση είναι κατά μέσο όρο περίπου 2 ευρώ το τετραγωνικό και ως εκ τούτου ένας ιδιοκτήτης που, για παράδειγμα, έχει δηλώσει 100 επιπλέον τετραγωνικά καλείται να πληρώσει το ποσό των 200 ευρώ ή περίπου 8 ευρώ τον μήνα.

Υπολογίζεται πως μέσω της διαδικασίας δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών οι ιδιοκτήτες απαλλάχθηκαν και στην ουσία γλίτωσαν από πρόστιμα συνολικού ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ για την πενταετία 2015-2019. Μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, που έληξε η προθεσμία, είχαν δηλωθεί πάνω από 70 εκατ. τετραγωνικά μέτρα σε όλη τη χώρα και είχαν υποβληθεί περίπου 3 εκατ. δηλώσεις. Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα που προβλέπει κανονικά η ισχύουσα νομοθεσία για μη δήλωση στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι υπέρογκα και όσον αφορά το ΤΑΠ η μη δήλωση επιφάνειας για μία πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φτάσει και το 200% του αναλογούντος ποσού, ενώ στα δημοτικά τέλη το πρόστιμο μπορεί να ανέλθει στο 100% του αναλογούντος ποσού.

Από τις έξτρα χρεώσεις θα εξαιρεθούν όσοι δήλωσαν ακίνητα στα οποία κατά το παρελθόν είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς προβλέπονται:

Απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη, τόσο πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020 όσο και μετά και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης.
Υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, όσοι δήλωσαν ακίνητα τα οποία δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως και από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.
120 δόσεις για οφειλές στους δήμους
Ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές στους δήμους που αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Αν η καταβολή των οφειλομένων γίνει εφάπαξ, θα υπάρξει διευκόλυνση για απαλλαγή από πρόσθετα βάρη (τόκους, προσαυξήσεις, πρόστιμα κ.λπ.). Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος έχει δηλώσει πρόσφατα πως αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία η διάσωση της ανθρώπινης ζωής.

Ταυτόχρονα όμως, όπως σημείωσε, στήριξε με παρεμβάσεις της την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την τοπική οικονομία, τους μικρομεσαίους, τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις και φυσικά τους πιο αδύναμους σε οικονομικό επίπεδο.

Τόνισε σχετικά με τα αδήλωτα τετραγωνικά πως «μια αθόρυβη μεταρρύθμιση που πραγματοποιήθηκε έβγαλε από το αδιέξοδο 3 εκατ. οικογένειες. Επειδή θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη, καθώς γίνεται η καταγραφή από τους δήμους με βάση τα νέα τετραγωνικά – και αυτό σημαίνει έσοδα 150 εκατ. ευρώ για την Αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα –, θα ετοιμάσουμε μια ειδική ρύθμιση και για τους πολίτες που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα