Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΑΑΔΕ προς διαχειριστές πολυκατοικιών: Τι να ελέγξετε ως τον Οκτώβρη για να...

ΑΑΔΕ προς διαχειριστές πολυκατοικιών: Τι να ελέγξετε ως τον Οκτώβρη για να μην «μπλέξετε»

Ένα απίστευτο μπλέξιμο είχε γίνει το τελευταίο διάστημα με διαχειριστές πολυκατοικιών που είχαν βγάλει ΑΦΜ και ήταν προ της «εξόδου» για σύνταξη, γεγονός που προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι διαχειριστές που είχαν λάβει ΑΦΜ για πολυκατοικίες δεν μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη αφού «κόβονται» αυτόματα από τον ΕΦΚΑ!

Θυμίζουμε ότι η έκδοση ΑΦΜ διαχείρισης αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη πολυκατοικιών στο επιδοτούμενο πρόγραμμα αναβάθμισης κατοικιών «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ».

Περαιτέρω αποτελεί σημαντικότατη διευκόλυνση για τους διαχειριστές το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού της πολυκατοικίας, που θα χρησιμοποιείται για την κατάθεση του αποθεματικού, την είσπραξη κοινοχρήστων και την πληρωμή δαπανών της πολυκατοικίας κλπ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μηχανικού από την Κέρκυρα ο οποίος ενώ είχε καταθέσει τα χαρτιά του για σύνταξη και ζήτησε τη διαγραφή του από το ταμείο ασφάλισης ΤΣΜΕΔΕ – ΕΦΚΑ η αίτησή του απορρίφθηκε γιατί ο ΕΦΚΑ «βλέπει» στην ΑΑΔΕ ότι είναι ενεργός επαγγελματίας. Η μοναδική «δραστηριότητα» που έχει ο συγκεκριμένος μηχανικός είναι ότι είναι διαχειριστής στην πολυκατοικία του με «φορολογική ταυτότητα». Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ τού χρέωνε και ασφαλιστικές εισφορές!

Το Ταμείο του εν λόγω μηχανικού δεν προχώρησε σε διαγραφή ασφάλισης και έτσι συνέχιζε να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, παρά το γεγονός ότι έχει σταματήσει να εργάζεται τους τελευταίους έξι μήνες. Και όλα αυτά επειδή είναι διαχειριστής στην πολυκατοικία όπου διαμένει και για την οποία ο ίδιος φρόντισε να εκδοθεί ΑΦΜ για τεχνικούς λόγους, όπως πληρωμή δαπανών πολυκατοικίας, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Οπως εξηγεί, ο ΑΦΜ της πολυκατοικίας είχε διασυνδεθεί για φορολογικούς λόγους με τον προσωπικό του ΑΦΜ και με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 68321101, ο οποίος είναι ο ίδιος με αυτόν που ισχύει για τις εταιρείες διαχείρισης κτιρίων πολυκατοικιών.

ΠΩΣ ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Αναγνωρίζοντας λοιπόν το πρόβλημα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής υπέγραψε απόφαση με την οποία δημιουργείται νέος ΚΑΔ για τους διαχειριστές πολυκατοικιών.

Ειδικότερα, με νέα απόφασή της, η ΑΑΔΕ δημιούργησε Ειδικό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητα (ΚΑΔ) για τους διαχειριστές πολυκατοικιών και κτιρίων μετατρέποντας αυτόματα στο ορθό, τις λανθασμένες εγγραφές ΚΑΔ.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ καλεί τους διαχειριστές να ελέγξουν τον ΚΑΔ.

Σε περίπτωση που διαπιστώσουν λανθασμένες εγγραφές ΚΑΔ που δεν εντοπίζονται από το σύστημα έχουν προθεσμία έως τις 31 Οκτωβρίου 2022 να προβούν σε διορθώσεις μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «Τα αιτήματά μου».

Οι διαχειριστές που θέλουν να αποκτήσουν ΑΦΜ για την πολυκατοικία τους θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Δεν προβλέπεται προθεσμία απόκτηση του ΑΦΜ, μετά την οποία επιβάλλεται πρόστιμο εκπροθέσμου.
Δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη κανονισμού, αρκεί να υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας στο κτίριο.
Όπου υπάρχει σύσταση οροφοκτησίας και κανονισμός δεν απαιτείται παμψηφία για την ανωτέρω διαδικασία, αλλά αρκεί η πλειοψηφία που ορίζει ο κανονισμός του κάθε κτιρίου για την ύπαρξη απαρτίας και έγκυρης απόφασης.
Δεν είναι απαραίτητο να έχει εκλεγεί διαχειριστής, αρκεί και ο ορισμός του προσώπου, συνιδιοκτήτη ή και μη (που θα υποβάλει τη σχετική αίτηση μαζί με τα παραπάνω δύο δικαιολογητικά).

πηγή aftodioikisi.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα