Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΑΑΔΕ: Δηλώσεις και εκκαθαριστικά πριν από το Πάσχα

ΑΑΔΕ: Δηλώσεις και εκκαθαριστικά πριν από το Πάσχα

Το σήμα της εκκίνησης για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις δίνουν στην αγορά και στα λογιστήρια της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ. Στην Καραγιώργη Σερβίας θεωρούν ότι όχι απλώς θα ανοίξει αρχές Μαρτίου η πλατφόρμα Taxisnet, αλλά θα προσυμπληρωθούν και θα υποβληθούν άμεσα πριν από το Πάσχα πολλές χιλιάδες δηλώσεις Ε1!

Νωρίτερα από ποτέ η ΑΑΔΕ έθεσε σε λειτουργία την εφαρμογή για υποβολή των βεβαιώσεων αμοιβών επιχειρηματικής δραστηριότητας, μερισμάτων, τόκων, δικαιωμάτων και αποδοχών 2021, ζητώντας από τα λογιστήρια επιχειρήσεων και τραπεζών να της έχουν αποστείλει πλήρη στοιχεία πριν τις 28 Φεβρουαρίου.

Με απανωτές συσκέψεις το υπουργείο Οικονομικών “τρέχει” τις προετοιμασίες και πιέζει φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ κ.λπ.) να εκδώσουν και να αποστείλουν έγκαιρα τις βεβαιώσεις για όσα εισέπραξαν πέρυσι οι συνταξιούχοι από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και οι αγρότες από επιδοτήσεις.

Και τούτο διότι πέρυσι, ενώ οι λογιστές του ιδιωτικού τομέα υπερέβαλαν εαυτούς και απέστειλαν όσο νωρίτερα γινόταν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία που τους ζητούσε το υπουργείο Οικονομικών, το Δημόσιο απέτυχε να ανταποκριθεί παταγωδώς στην έγκαιρη έκδοση εκκαθαριστικών, με αποτέλεσμα να προκύψουν καθυστερήσεις, παλινωδίες και πρόστιμα εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων (για αναδρομικά συντάξεων κ.λπ.) σε βάρος χιλιάδων φορολογουμένων.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αποστολής των στοιχείων αποδοχών των φορολογουμένων στην ΑΑΔΕ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει στην προσυμπλήρωση των δηλώσεων, των παρακρατούμενων φόρων και των φόρων που αναλογούν με βάση τα εισοδήματα των φορολογουμένων για το 2021.

Η προσπάθεια επιτάχυνσης υποβολής των δηλώσεων εφέτος, στόχο έχει να εξυπηρετήσει λογιστές και φορολογουμένους, για να εκδώσουν ταχύτερα εκκαθαριστικά και να εισπράξουν επιστροφές φόρων, προνοιακά επιδόματα ή ό,τι άλλο τυχόν δικαιούται (πχ μέτρα προστασίας δανειοληπτών κ.λπ.). Στις περιπτώσεις αυτές κυρίως αναμένεται να γίνουν και οι δηλώσεις πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά.

Αντιθέτως όμως -για όσους έχουν λόγους να φοβούνται πως θα πληρώσουν και πολλά μάλιστα- με διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκαθαρίζει ότι δεν πληρώσουν τίποτα νωρίτερα για τον φόρο εισοδήματος, ακόμα και αν υποβάλουν από την άνοιξη τις δηλώσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόσθετος φόρος που τυχόν προκύπτει από τα εκκαθαριστικά, θα εξοφληθεί όπως και εφέτος, σε 8 δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται τον Ιούλιο και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023.

πηγή newmoney.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα