Προκαθορισμένοι αναμένεται να είναι οι κανόνες για τις φορολογικές δηλώσεις από το 2025 και μετά.
Συγκεκριμένα από το 2025 και μετά, οι κανόνες θα είναι προκαθορισμένοι, ενώ θα δίνονται επιπλέον κίνητρα ώστε οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τη δήλωσή τους άμεσα. Παράλληλα, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των λογιστών: η κατάργηση των παρατάσεων, επιτρέποντάς τους να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές, κάτι που έχουν στερηθεί για πολλά χρόνια. Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είναι οι φορολογικές να υποβάλλονται κάθε χρόνο σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου. Έτσι «θα μπει ένα πρόγραμμα» και θα διευκολυνθεί η ροή όλων των διαδικασιών, όπως η εκκαθάριση φόρου, οι επιστροφές και οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ, μεταξύ άλλων. Επισημένεται ότι μέχρι πρότινος η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ασχολείται με θέματα όπως το πότε θα είναι έτοιμο το σύστημα, ώστε να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δίνονται παραδοσιακά συνεχείς παρατάσεις στη σχετική προθεσμία, ανάλογα με τη ροή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Ωστόσο αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη αφορά τη θέσπιση κυρώσεων για τους υπεύθυνους των δημοσίων φορέων, σε περίπτωση καθυστερήσεων στην αποστολή δεδομένων προς την ΑΑΔΕ, τα οποία είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Οι ίδιες κυρώσεις θα ισχύουν και για την ΑΑΔΕ, αν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εντός του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος. Το σημαντικό είναι ότι οι κυρώσεις θα είναι προσωποποιημένες, επιβαρύνοντας τα αρμόδια στελέχη και όχι τους οργανισμούς ή φορείς. Έχουν τεθεί σαφείς προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ προβλέπονται εκπτώσεις για τους συνεπείς φορολογούμενους και ποινές για τους κρατικούς λειτουργούς σε περίπτωση αμέλειας. Με αυτές τις αλλαγές, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στοχεύει να λύσει τα προβλήματα των εκκρεμοτήτων και των παρατάσεων, βασιζόμενο σε προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Έτσι, καθορίζεται ένα σαφές και προκαθορισμένο χρονικό διάστημα για την υποβολή των δηλώσεων.
Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τις αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα, εφόσον ο φόρος που προκύπτει από τη δήλωση υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Τα πρόστιμα διαμορφώνονται σε:
- 100 ευρώ αν δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα,
- 250 ευρώ αν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τηρώντας απλογραφικά βιβλία και
- 500 ευρώ αν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με διπλογραφικά βιβλία.
- Πέραν των προστίμων όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική, επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
Υπενθυμίζεται πως για πρώτη φορά το 2024, περισσότεροι από 1,3 εκατ. φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν χρειάστηκε να υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, αφού ήταν προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και το 2025. Εφόσον οι φορολογούμενοι ελέγξουν τα στοιχεία και θεωρήσουν ότι είναι ακριβή, δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάποια ενέργεια και η δήλωση θα οριστικοποιηθεί αυτόματα από την ΑΑΔΕ. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν νωρίτερα τη δήλωσή τους ή να κάνουν όποιες αλλαγές κρίνουν απαραίτητες. Μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου έχουν προθεσμία για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους οι έγγαμοι φορολογούμενοι, που επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος έτους 2024. Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ και αξίζει να σημειωθεί πως μετά την προθεσμία αυτή δεν θα είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης για το φορολογικό έτος 2023.
Πηγή:dnews.gr