Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΈρχεται τετραετία αυξήσεων στο φυσικό αέριο

Έρχεται τετραετία αυξήσεων στο φυσικό αέριο

- Advertisement -

«Είμαστε σε μια φάση κερδοσκοπίας και αυτό οφείλεται στο ότι δεν κάναμε ποτέ επενδύσεις, ώστε να αναζητήσουμε και να αξιοποιήσουμε δικό μας φυσικό αέριο. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να δώσει κίνητρα για να έχουμε γεωτρύπανο στην Ελλάδα, δεν έχουμε κανέναν υπεύθυνο να μας πει ότι υπάρχει ανάγκη να ψάξουμε, ώστε να έχει η Ελλάδα δικό της απόθεμα. Αυτή τη στιγμή ζούμε από τις εισαγωγές!»

Αυτό τόνισε μιλώντας στο Radio North 98, ο Χημικός – Μηχανικός Μέλος Της Επιτροπής Ενέργειας Της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ηλίας Κονοφάγος, ερωτηθείς σχετικά με την ενεργειακή κρίση και το κόστος που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο πλαίσιο αυτής Πολιτεία, Οικονομία και Κοινωνία.

«Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε περίοδο απότομης αύξησης της ζήτησης που μαζι με σειρά άλλων παραγόντων προκαλούν την τεράστια απότομη αύξηση των τιμών», πρόσθεσε. «Εκτιμώ ότι θα ακολουθήσει η υποχώρηση και εξισορρόπηση σε επίπεδα όχι ίδια με τα περσινά, αλλά ελαφρώς αυξημένα και μετά θα μπούμε σε μια τετραετία αύξησης 3%-4% κατ’ έτος.»

Αναφερόμενος στις μελλοντικές δυνατότητες και προοπτικές αξιοποίησης υρογονανθράκων στην Ελλάδα ο κ. Κονοφάγος είπε τα εξής: «Εμείς οι ειδικοί προτείνουμε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για την παραγωγή, χρήση, αποθήκευση και μεταφορά του λεγόμενου μπλε υδρογόνου που είναι καθαρή ενέργεια. Αναγκαία η στροφή στις ΑΠΕ αλλά δεν μπορεί να καλύψει το 100% των αναγκών. Εκεί χρειάζεται το αέριο. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, δεν φαίνεται να κάνει και δεν νομίζω ότι θα κάνει κάτι. Ομως υπάρχουν συμβάσεις με εταιρειες.

Κάποια στιγμή, για λόγους οικονομικούς θα πρέπει να δοθύν επιπλέον κίνητρα. Έχουμε αυτή τη στιγμή χαρτογραφημένους, παγκοσμίως, αναγνωρισμένους 30 στόχους σαν το κοίτασμα Ζορ στην Ελλάδα. Κανείς δεν ασχολείται, αλλά έτσι και βρεθεί ένα απόθεμα, θα αλλάξει τελείως το πεδίο!»

«Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση, που προς το παρον δεν υπάρχει!»

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 93% εξάρτηση όταν το Ισραήλ έχει μηδενική εξάρτηση από εισαγωγές. Εμείς εισάγουμε μέσω Τουρκίας, πλουτίζουμε και την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, που είναι σύμμαχος της Τουρκίας. Και θέλουμε 35 χρόνια για να πούμε ότι επιτέλους απαλλασόμεθα από εισαγωγές!».

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα