Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΧρέη στο Δημόσιο: Στις 31 Ιουλίου η δημοσιοποίηση της λίστας όσων οφείλουν...

Χρέη στο Δημόσιο: Στις 31 Ιουλίου η δημοσιοποίηση της λίστας όσων οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ

- Advertisement -

Ένα μήνα αργότερα και συγκεκριμένα στις 31 Ιουλίου – αντί στις 30 Ιουνίου έναντι του προηγούμενου προγραμματισμού, θα αναρτηθεί στον ηλεκτρονικό κόμβο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η λίστα όσων έχουν χρέη στο δημόσιο (ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ) πάνω από 150.000 ευρώ, για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Την αναβολή της ανάρτησης για έναν μήνα προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, καθώς οι οφειλές αφορούν και την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

 

Ειδικότερα στο τέλος του επόμενου μήνα θα δημοσιοποιηθούν (εφόσον δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους έως τότε) τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:

• Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.

 

• Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Για τα φυσικά πρόσωπα στη λίστα θα αναγράφεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Ωστόσο ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.

Από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι οφειλές (ακόμα και αν πληρούν τα κριτήρια ύψους και παλαιότητας), οι οποίες:

• Έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής.

• Τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.

• Έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης.

• Οι οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων και:

• Των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα