«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων λόγω της ενεργειακής κρίσης που πηγάζει από τη ρευστή γεωπολιτική κατάσταση, με την αμόλυβδη 100 οκτανίων να βρίσκεται μια «ανάσα» από τα 2 ευρώ το λίτρο.
Όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ η Μαρία Ζάγκα πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής η 100αρα αμόλυβδη έχει πλέον 1,999 ευρώ το λίτρο, ενώ η απλή 1,809 ευρώ, ενώ βρίσκεται στα πρατήρια και με 1,85 ευρώ το λίτρο.
Όπως εξήγησε ακόμα η κ. Ζάγκα λόγω του αυξημένου κόστους και του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού ο κόσμος επέστρεψε στο πετρέλαιο θέρμανσης. Γίνονται πολλές παραγγελίες αλλά μικρές ποσότητες, ένα βυτίο με 4.000 λίτρα αντιστοιχεί σε 14 με 16 πελάτες.
«Ένας πελάτης που θα έπαιρνε πετρέλαιο 2 φόρες το μήνα παίρνει 4 φορές, γιατί δεν έχει χρήματα και γιατί περιμένει να πέσει η τιμή. Δεν πρόκειται να πέσει» ξεκαθάρισε η κ. Ζάγκα. Σύμφωνα με την πρόεδρο των Βενζινοπωλών Αττικής «η τιμή το βαρέλι Μπρεντ έχει πάει 90 δολάρια, ο εφιάλτης είναι μήπως πιάσει τα 100 δολάρια».
«Στις 4 Ιανουαρίου η τιμή Μπρεντ το βαρέλι ήταν 78,17 ευρώ το βαρέλι, και η αμόλυβδη κόστιζε 1,73 ευρώ το λίτρο, το δε πετρέλαιο θέρμανσης 1,12 ευρώ. Τώρα με τα 90 δολάρια το βαρέλι του άλλαξα τιμή είχα 1,78 ευρώ, πήρα καινούργιο τιμολόγιο 1,809 ευρώ, όμως η μέση τιμή είναι ένα 1,80 με 1,85 ευρώ το λίτρο με τα νέα δεδομένα, ενώ η θέρμανση είναι 1,22 με 1,25 ευρώ το λίτρο» είπε.
«Υπάρχουν φόβοι να συνεχιστεί (η αύξηση)… Όσο ανεβαίνουν έξω οι τιμές η κατάσταση δεν εξαρτάται από εμάς» τόνισε δε.
Εξάλλου σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργο Ασμάτογλου, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα «το πρόβλημα δεν είναι μόνο εγχώριο, αλλά αφορά όλη την Ευρώπη. Στη νησιωτική Ελλάδα, σε ορισμένες περιοχές η τιμή της βενζίνης ξεπερνά τα 2,20 ευρώ και θα αγγίξουμε τα 2 ευρώ και στα μεγάλα αστικά κέντρα» σημείωσε.
«Η μέση τιμή σήμερα αγγίζει το 1,90€ πανελλαδικά, η οποία είναι πολύ υψηλή τιμή για την αμόλυβδη βενζίνη, όπως επίσης και για το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης το οποίο είναι κόστος ενέργειας για όλα τα παραγόμενα προϊόντα αλλά και για τις παροχές υπηρεσιών οι οποίες ανεβάζουν το κόστος και έτσι αυτός που το πληρώνει τελικά είναι ο καταναλωτής», τόνισε ο κ. Ασμάτογλου.
Είναι σταθερά ανοδική η πορεία του διυλισμένου προϊόντος του πετρελαίου και αν κάνει για λίγο μια κάμψη, ξαναγυρίζει πάλι ανοδικά, ανέφερε ο κ. Ασμάτογλου. Οι πολύ μικρές μειώσεις που έχουν υπάρξει όχι μόνο δεν έχουν φανεί αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα καλύπτεται η μείωση και ανεβαίνουν προς τα πάνω πάλι οι τιμές. «Συνεχίζει η ανοδική πορεία λίγο λίγο κάθε μέρα, το βλέπω και στις προβλέψεις τις διυλιστηριακές που και στην αυριανή μέρα θα είναι προσθετική, όπως και σήμερα ήταν αρκετά υψηλή η αύξηση για όσους θα πάρουμε καύσιμα σε σχέση με την χθεσινή χρέωση. Είναι ακριβότερο το καύσιμο που θα αγοράσουμε οι πρατηριούχοι σήμερα όπως θα είναι και αύριο και μεθαύριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις».
Εάν ήταν πράγματι παροδική η ανοδική πορεία των καυσίμων θα έπρεπε να είχε τελειώσει το αργότερο τον Δεκέμβριο, αλλά βρισκόμαστε ήδη στον Φεβρουάριο και οι αυξήσεις τραβούν την ανηφόρα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ασμάτογλου. Αυτό δικαιολογεί και τις αυξήσεις που έχουμε δει στα προϊόντα στα ράφια των σουπερμάρκετ, καθώς προέρχονται από την υψηλή τιμή των καυσίμων. «Λέγαμε πάντοτε ότι θα πρέπει στις περιπτώσεις που αυξάνεται η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου να υπάρχει ένας μηχανισμός να μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, ο οποίος επιβαρύνεται και από τον ΦΠΑ και δεν ξέρω αν θα ξεπεράσουμε και τα 2 ευρώ την βενζίνη. Θα μπούμε σε μια μεγάλη ύφεση που δεν θα φέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους, γιατί η μικρή τιμή και ο κύκλος εργασιών είναι αυτό που επιφέρει έσοδα», επεσήμανε ο κ. Ασμάτογλου.
Πρόσθεσε ακόμη, πως αυτές οι τιμές έχουν επηρεάσει πολύ την τσέπη του καταναλωτή. «Το είδαμε και με το πετρέλαιο θέρμανσης, με τον χιονιά, οι ποσότητες που είχαν παραγγελθεί ήταν πολύ μικρές, οι δεξαμενές ήταν άδειες και όπου δεν μπόρεσε να γίνει η διανομή, τουλάχιστον στα βόρεια προάστια που έπεσε πολύ χιόνι, έμειναν πάρα πολλά σπίτια χωρίς πετρέλαιο, δεν είχαν άλλους τρόπους θέρμανσης, με ηλικιωμένους και δεν μπορείτε να φανταστείτε τι αντιμετωπίσαμε αυτές τις μέρες».