Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΦορομπόνους 30% για πληρωμή με κάρτα

Φορομπόνους 30% για πληρωμή με κάρτα

.

Επιχείρηση «ατομική ευθύνη» τώρα και στη φορολογική πολιτική. Από την 1/1/2022, η πολιτεία πετάει το… μπαλάκι στους φορολογούμενους για να αντιμετωπιστεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της χώρας των τελευταίων 10ετιών: η φοροαποφυγή. Επί 10ετίες, η ελληνική κοινωνία δέχεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι μπορούν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα επί χρόνια παρουσιάζοντας μόνο ζημιές ή πενιχρά κέρδη της τάξεως των 2.000-5.000 ευρώ τον χρόνο. Γίνεται συζήτηση για το αν ο κατώτατος μισθός κινείται πάνω ή κάτω από τα όρια της φτώχειας και τη ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες δηλώνουν ότι επιβιώνουν με 200-300 ευρώ τον μήνα στην καλύτερη περίπτωση.

Και εδώ έρχεται η ώρα της ατομικής ευθύνης. Ο πολίτης, αντί να δείχνει με το δάχτυλο τους υπευθύνους καλείται να αποφασίσει αν θα συνδράμει στην προσπάθεια δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών. Πληρώνοντας με κάρτα επαγγελματικές ομάδες που δηλώνουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα στις φορολογικές τους δηλώσεις, θα συνδράμει ώστε να βεβαιωθεί τόσο ο αναλογούν ΦΠΑ όσο και ο αντίστοιχος φόρος εισοδήματος. Και αυτό θα το κάνει με το… αζημίωτο. Διότι το κράτος, θα του εξασφαλίζει έκπτωση φόρου 30% ζητώντας ως αντάλλαγμα μόνο την πληρωμή με την κάρτα ή με έμβασμα μέσω του τραπεζικού λογαριασμού.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύφθηκε μέσω του Ελλάδα 2.0. Η σύλληψη είναι πολύ απλή και έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν χωρίς όμως επιτυχία. Η διαφορά σε αυτή τη φάση είναι ότι θα «αποζημιωθεί» όποιος πληρώνει ηλεκτρονικά και όχι όποιος ζητά την απόδειξη. Η ηλεκτρονική πληρωμή μπορεί να καταγραφεί εύκολα και σε συνδυασμό με μέτρα διασφάλισης στης ορθής λειτουργίας των ταμειακών μηχανών ή παρακολούθησης των δηλωθέντων εσόδων επαγγελματιών, μπορεί να αποδώσει καρπούς.

Τα κίνητρα είναι ισχυρά. Η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος μπορεί να φτάσει στα 5.000 ευρώ και η μείωση του φόρου στα 2.200 ευρώ τον χρόνο. Γιατί η έκπτωση είναι 30%; Για να είναι ο συντελεστής υψηλότερος από τον ΦΠΑ του 24%. Το κράτος «δίνει» το κέρδος από τον ΦΠΑ της συναλλαγής (και κάτι παραπάνω) στον πελάτη για να κερδίσει τον φόρο εισοδήματος του φοροφυγά και τα χρήματα από τα επιδόματα που καταβάλλει σε ανθρώπους που κανονικά δεν τα δικαιούνται επειδή ζουν με «μαύρα». Και εδώ μπαίνει η ατομική ευθύνη.

Από το 2022 που θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο, θα φουντώσουν οι διαπραγματεύσεις με τους επαγγελματίες του καταλόγου: 50 χωρίς απόδειξη ή 80 με; Οι φοροφυγάδες θα φροντίσουν να κάνουν την «αντιπροσφορά» τους αρκετά δελεαστική ώστε η λύση της ηλεκτρονικής πληρωμής να φαντάζει «ασύμφορη» στα μάτια του καταναλωτή. Ο τελευταίος όμως είναι αυτός που θα κληθεί να λάβει την απόφαση: Ναι ή όχι στη μείωση της φοροδιαφυγής; Ναι ή όχι στην αύξηση της φορολογητέας ύλης ώστε να δημιουργηθεί το περιθώριο για περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών; Μερικά ευρώ παραπάνω στην τσέπη του ενός με κόστος την διαιώνιση μιας κατάστασης ή αλλαγή σελίδας;

Οι καταναλωτές έδειξαν μεγάλη προσαρμοστικότητα στη χρήση του πλαστικού χρήματος και η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών ακόμη και μέσα στην πανδημία το αποδεικνύουν. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η αύξηση έχει προέλθει με τον ανώδυνο τρόπο μέχρι στιγμής. Πληρώνουμε με κάρτα το σούπερ μάρκετ, το καύσιμο του αυτοκινήτου, το πολυκατάστημα.

Όταν όμως έρχεται η ώρα να κάνουμε συναλλαγή με τον υδραυλικό, τον ηλεκτρολόγο, τον αλουμινά, τον κομμωτή κλπ (σ.σ αναφέρονται επαγγέλματα από τη λίστα που το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών ενσωμάτωσε στο Ελλάδα 2.0») εκεί μιλά το ατομικό συμφέρον.

Θα έχει ενδιαφέρον η στατιστική των ηλεκτρονικών πληρωμών του 2022. Θα δείξει πολλά για τις διαθέσεις και τις προθέσεις της κοινωνίας.

Πηγή:liberal

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα