Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΤράπεζες: Ο εφιάλτης των απολύσεων επέστρεψε

Τράπεζες: Ο εφιάλτης των απολύσεων επέστρεψε

O εφιάλτης της απόλυσης επέστρεψε στον τραπεζοϋπαλληλικό κλάδο και μάλιστα μέσα στην πανδημία, ενώ για πρώτη φορά προβάλλεται από την τράπεζα ως λόγος απόλυσης η χαμηλή απόδοση του εργαζομένου.

Έτσι επιβεβαιώνονται όσοι υποστήριζαν με τις 25 απολύσεις τραπεζικών στην Πειραιώς τον Δεκέμβριο του 2019  ότι από τη στιγμή που άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» και με δεδομένη την βούληση των τραπεζιτών να συνεχιστεί ο περιορισμός προσωπικού, η «Δαμόκλειος σπάθη» θα παραμένει πάνω από τον τραπεζοϋπαλληλικό χώρο.

Σημειώνεται, ότι τον δρόμο της εξόδου από την Eurobank, πήραν τον περασμένο Νοέμβριο πάνω από 800 εργαζόμενοι συμμετέχοντας σε πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης.

Την απόλυση κατήγγειλε με σκληρή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου:

«Ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας και στο αποκορύφωμα της πανδημίας όπου η κοινωνία στερείται βασικών ελευθεριών για λόγους δημόσιας υγείας και οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν, η τράπεζα αποφάσισε να βάλει σε καραντίνα και τα εργασιακά δικαιώματα.

Η τράπεζα εντελώς αιφνιδιαστικά προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση, καταλύοντας μάλιστα το ύψιστο των εργασιακών δικαιωμάτων, το δικαίωμα στην εργασία. Με τον πλέον ανάλγητο τρόπο χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση η Τράπεζα κατήγγειλε τη Σύμβαση Εργασίας συναδέλφισσας με (33) τριάντα τρία χρόνια προϋπηρεσίας.

Η Τράπεζα με απίστευτο κυνισμό θυροκόλλησε καταγγελία Σύμβασης σε συνάδελφο «λόγω ελλιπούς υπηρεσιακής απόδοσης και επαγγελματικής ανεπάρκειας».

Η Τράπεζα δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο καταπατώντας κάθε έννοια αξιοπρέπειας αδιαφορώντας για προσωπικές, οικογενειακές υποχρεώσεις με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, εστιάζοντας μόνο στο γρήγορο κέρδος και στη δημιουργία ενός σκληρού εργοδοτικού προφίλ που θα καταπατά δικαιώματα απολύοντας εργαζόμενους χωρίς κανένα σοβαρό λόγο.

Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας που διατυμπανίζει η τράπεζα τόσο για τους υπαλλήλους της, όσο και για τους πελάτες, αποδεικνύεται ως επικοινωνιακό τέχνασμα.

Η καταπάτηση των ωραρίων, η έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες βαθμολόγησης και εξέλιξης του προσωπικού, οι κακές συμπεριφορές και το εργασιακό mobbing, οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, τα προβλήματα με την τηλεργασία, τα προβλήματα στο δίκτυο με τον όγκο εργασιών και την ασύλληπτη στοχοθεσία κ.α. είναι τα πραγματικά προβλήματα που επηρεάζουν την επαγγελματική αλλά και την ψυχολογική κατάσταση των συναδέλφων.

Ας το αντιληφθούν επιτέλους οι ιθύνοντες της τράπεζας. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Σήμερα απολύεται μια συνάδελφος αλλά αύριο μπορεί να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση ο καθένας από εμάς. Η τράπεζα αυθαίρετα καθορίζει ανέφικτους στόχους πέρα από το ανθρωπίνως δυνατό θέτοντας σε δίλημμα ή γίνεστε ψυχολογικά ράκη ή ανεπαρκείς επαγγελματικά με συνέπεια την απόλυση.

Η ευθύνη βαραίνει εξολοκλήρου την τράπεζα. Το δικαίωμα στην εργασία είναι υπέρτατο αγαθό συνταγματικά κατοχυρωμένο. Οι απολύσεις αποτελούν άσκηση μορφής βίας που δεν χωράει σε κανένα υγιές εργασιακό περιβάλλον.

  • Συγκαλείται έκτακτο Δ.Σ. του Συλλόγου
  • Αποστέλλουμε επιστολή προς την Ο.Τ.Ο.Ε. ώστε να συντονίσουμε σε κλαδικό επίπεδο τον αγώνα μας.

Καλούμε την Τράπεζα να ανακαλέσει την καταγγελία. Θα δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί μέχρι τέλους. Η αλληλεγγύη, η αποφασιστικότητά μας, η ενότητα και η κλαδική συν αντίληψη είναι τα όπλα μας».

πηγή aftodioikisi.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

,
Διαβάστε Ακόμα