Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΤους βασικούς άξονες και μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση επισήμανε το υπουργείο εργασίας

Τους βασικούς άξονες και μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση επισήμανε το υπουργείο εργασίας

- Advertisement -

Ενημέρωση για την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αναφορικά με ζητήματα των αρμοδιοτήτων τους, παρέθεσαν την Τρίτη 14 Μαϊου ο υφυπουργός εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης, κ. Πάνος Τσακλόγλου και ο γενικός γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων, κ. Νικόλαος Μηλαπίδης.

Χαρακτηριστικά επισήμαναν ότι οι βασικοί άξονες πολιτικής του υπουργείου συμπεριλαμβάνουν την ενίσχυση της σταθερότητας και τον εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του δεύτερου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης και του e-ΕΦΚΑ, την αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων και τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία. Με την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία του ν. 5078/2023, δόθηκε μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά, επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, αυξήθηκε το επιτρεπόμενο όριο οφειλών για συνταξιοδότηση από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ και εφαρμόστηκε ενιαία η προϋπόθεση της 15ετούς ασφάλισης στο κλάδο της επικουρικής ασφάλισης για την παροχή σύνταξης.

Ακόμα στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «ιδιαίτερη μέριμνα έχει επιδειχθεί για την αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων μέσα από έκτακτα μέτρα, όπως η χορήγηση έκτακτων βοηθημάτων 150 ευρώ, 200 ευρώ και 300 ευρώ, αλλά και μακροπρόθεσμα, μέσω διαδοχικών αυξήσεων των συντάξεών τους και, συγκεκριμένα, 7,75% για το 2023 και 3% για το 2024, αλλά και από την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και την άρση της περικοπής του 30% της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων και την αντικατάστασή της με ειδικό πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ. Ανάλογη μέριμνα έχει επιδειχθεί και προς τα άτομα με αναπηρία μέσα από την ψηφιοποίηση και απλοποίηση διαδικασιών πιστοποίησης αναπηρίας, τη δημιουργία Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Αναπηρίας, την ενιαιοποίηση στο 50% του ποσοστού αναπηρίας που απαιτείται για τη λήψη σύνταξης, αλλά και την ενίσχυση των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ, προκειμένου η διαδικασία πιστοποίησης να ολοκληρώνεται ευκολότερα και γρηγορότερα. Σημειώνεται πως, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης στους ανάπηρους συνταξιούχους, χωρίς να χάνουν τη σύνταξή τους και χωρίς την καταβολή πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ.

Από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν η σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική με τη δημιουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, που μακροχρονίως θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή της χώρας μας, αλλά και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της επαγγελματικής ασφάλισης». Κλείνοντας, τόσο ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Τσακλόγλου, όσο και ο γενικός γραμματέας, κ. Μηλαπίδης, αναφέρθηκαν στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον ενιαίο κανονισμό παροχών σε χρήμα και τον ενιαίο κανονισμό για τις συντάξεις και τις παροχές αναπηρίας και σε δύο μεγάλα έργα του e-ΕΦΚΑ: τη δημιουργία νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των όλων των ασφαλισμένων του φορέα.

«Το μεγάλο και βασικό στοίχημα του ΕΦΚΑ είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του έτσι ώστε να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που έχει μπροστά του σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, και ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και την μακροπρόθεσμη οικονομική ισορροπία του». Αυτό τόνισε η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, ενημερώνοντας σήμερα, τόσο ο υφυπουργός, Παναγιώτης Τσακλόγλου, όσο και ο γενικός γραμματέας, Νίκος Μηλαπίδης, τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης για τους βασικούς άξονες των προτεραιοτήτων τους για ένα εξορθολογιστικό, βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγου, «στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί έργα ύψους 35 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι ήδη σε εξέλιξη για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού συστήματος με τη διασύνδεση 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων, που είναι ένα έργο πραγματικά εμβληματικό». Έμφαση έδωσε ο κ. Τσακλόγλου «στην ενίσχυση σταθερότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που μέχρι πρόσφατα ήταν αποκλειστικά διανεμητικό σύστημα και σταδιακά γίνεται κεφαλαιοποιητικό».

Ως δεύτερο μεγάλο άξονα χαρακτήρισε «τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος και την ενθάρρυνση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας», σημειώνοντας ότι το πιο σημαντικό μέτρο είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4% ποσοστιαίες μονάδες». Ως σημαντικές προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε την ενίσχυση της απασχόλησης και προσφοράς εργασίας -κυρίως του γυναικείου εργατικού δυναμικού-, την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων με δίκαιο και δημοσιονομικά βιώσιμο τρόπο, καθώς και την στήριξη των ατόμων με αναπηρία.

Έμφαση στην ολοκλήρωση του ψηφιακού ασφαλιστικού ιστορικού της χώρας, έδωσε από την πλευρά του και ο κ. Μηλαπίδης, τονίζοντας ότι «είναι μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που γίνεται στον ΕΦΚΑ, η οποία θα βοηθήσει στην γρήγορη απονομή των συντάξεων». «Ο ΕΦΚΑ βελτιώνεται συνεχώς και έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ασφαλιστικό οργανισμό. Αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 2 εκατ. συνταξιούχους και λειτουργεί ως βασικός πυλώνας του κοινωνικού κράτους και είναι βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας η προώθηση κάθε λύσης που βελτιώνει τη λειτουργία του. Η είδηση είναι ότι ο ΕΦΚΑ πλέον παράγει συντάξεις και όχι καθυστερήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλαπίδης και συμπλήρωσε: «Ο μέσος χρόνος έκδοσης νέων συντάξεων είναι πλέον στους δύο μήνες όταν το 2019 ήταν 18 μήνες. Εκδίδονται σήμερα πάνω από 1.250 την ημέρα έναντι 500 το 2019. Επίσης έχει εκκαθαριστεί το 95% του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων που αφορούσαν τα έτη 2021-2022 και 2023 και έχουν ενοποιηθεί και απλοποιηθεί κανόνες, δημιουργήθηκαν διαδικασίες fast track και έχει ψηφιοποιηθεί το σύνολο των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Η φωτογραφία της στιγμής για τις εκκρεμότητες, με αναφορά τον μήνα Μάρτιο, σε ό,τι αφορά στις κύριες συντάξεις είμαστε στις 21.000, στις επικουρικές στις 26.000, στα εφάπαξ είναι στις 9.300 και οι διεθνείς συντάξεις είναι στις 18.000». Ακόμα, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας στάθηκε ιδιαίτερα στην στελέχωση των ΚΕΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από 1η Μαΐου του 2024 είναι στον αέρα η προκήρυξη για την πρόσληψη νέων γιατρών στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, στα οποία από το 2022 έγινε μια μεγάλη τομή με την ψηφιοποίηση τους με μία ηλεκτρονική αίτηση που οδηγεί σε ενιαία γνωμάτευση από την Υγειονομική Επιτροπή και ο πολίτης μπορεί με αυτήν να αιτηθεί συνταξιοδοτικό ή άλλου είδους επίδομα με γρήγορες διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή στα ΚΕΠΑ υπηρετούν 500 γιατροί, για τους οποίους εξασφαλίσαμε πόρους και αυξήσαμε τις αμοιβές τους ενώ βγάλαμε και μία προκήρυξη, -την πρώτη από το 2011- στην οποία αυξήθηκαν οι ειδικότητες των γιατρών και μπορούμε πλέον να φτάσουμε τους 1.200.

Σήμερα η μέση επίσκεψη στα ΚΕΠΑ ο χρόνος ανταπόκρισης είναι γύρω στους 2 μήνες ενώ στις κατ’ οίκων αξιολογήσεις και επισκέψεις μπορεί να ξεπερνά τους 4 μήνες και πιστεύουμε ότι με τα κίνητρα που δίνονται οι γιατροί θα δείξουν ενδιαφέρον έτσι ώστε να επιτελέσουν το ρόλο τους». Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία κατέθεσε ο κ. Μηλαπίδης, «το συνολικό ποσό εισπράξεων του ΕΦΚΑ που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2023, ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ, οι συνολικές εισπράξεις παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε σχέση με τα έτη της πανδημίας όπως και του 2022, και ο εισπρακτικό στόχος του 1,5 δισ. ευρώ ξεπεράστηκε κατά πολύ». «Σε σχέση με τις οφειλές, η ετήσια μεταβολή ήταν της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ και αφορά κυρίως στην αύξηση πρόσθετων τελών. Σε σχέση με την εισπραξιμότητα και την αποτελεσματικότητα μόνο για το έτος 2023 φαίνεται ότι η πάγια ρύθμιση πηγαίνει καλύτερα, η ρύθμιση των 120 δόσεων υπολείπεται σε εισπραξιμότητα», πρόσθεσε ο κ. Μηλαπίδης.

Πηγή:halkidikifocus.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα