Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΤον Ιανουάριο οι αυξήσεις στις συντάξεις

Τον Ιανουάριο οι αυξήσεις στις συντάξεις

Τον Ιανουάριο, μαζί με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαιώνοντας.

Ο Υπουργός Εργασίας προανήγγειλε μάλιστα και την καταβολή νομοθετικής ρύθμισης που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας.

Για να γίνει νωρίτερα η καταβολή των αυξήσεων των συντάξεων απαιτείται να βγει άμεσα νομοθετική ρύθμιση καθώς χρειάζεται αλλαγή του νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, η ρύθμιση θα ορίζει κατ’ εκτίμηση το ποσοστό της αύξησης δηλαδή στο 7% και θα σημειώνεται ότι με την τελική έκδοση των στοιχείων θα δοθεί πρόσθετη αύξηση στους συνταξιούχους.

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι, συνολικά, οι αυξήσεις προκύπτουν από το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων από τις αρχές του 2023, από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στα τέλη του τρέχοντος έτους και από την 4η δόση του επανυπολογισμού των συντάξεων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Αναφορικά με τις αυξήσεις που θα δοθούν στις αρχές του 2023, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η αύξηση θα είναι αποτέλεσμα του αθροίσματος του ΑΕΠ και της αύξησης του τιμαρίθμου το 2022 και της διαίρεσης του αθροίσματος αυτών των δύο μεγεθών διά δύο.

Όπως σημείωσε, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι αυξήσεις αυτές θα ανέλθουν στο 7%. Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι, τις επόμενες ημέρες, θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο του προϋπολογισμού, στο οποίο θα αποτυπώνονται οι τελικές εκτιμήσεις σχετικά με τα οικονομικά αυτά μεγέθη το 2022 και οι αυξήσεις, που θα δοθούν τον Ιανουάριο, μαζί με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, θα βασιστούν σε πρώτη φάση στις εκτιμήσεις του σχεδίου του προϋπολογισμού.

Στη συνέχεια, όπως είπε, θα οριστικοποιηθούν τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ του χρόνου το Φθινόπωρο (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο) και, αν τυχόν υπάρξει κάποια απόκλιση προς τα πάνω ή προς τα κάτω από τις εκτιμήσεις του σχεδίου του προϋπολογισμού, θα πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη αναπροσαρμογή προς το τέλος του χρόνου.

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι οι αυξήσεις θα αφορούν περίπου το 95% των συνταξιούχων, οι οποίοι θα δουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στις αποδοχές τους.

«Η κυβέρνηση εξαντλεί τις δυνατότητες του προϋπολογισμού και της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε ότι σχεδόν 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν διπλές αυξήσεις, 1 στους 2 συνταξιούχους θα δει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη και 88%, όσων διαθέτουν μεγάλη προσωπική διαφορά, θα δει αυξήσεις, μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της διαδρομής όσον αφορά στην έκδοση των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι έχουν μηδενιστεί οι εκκρεμότητες, μέχρι και το 2020 και έχουν μείνει 8.500 εκκρεμείς κύριες συντάξεις το 2021 και 17.000 το 2022, ενώ συμπλήρωσε ότι, από τον Ιανουάριο του 2021, που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο, έχουν εκδοθεί 442.000 κύριες συντάξεις και, το 2022, έχει εκκαθαριστεί το 85% των αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός ΕπικοινωνίαςΔιαβάστε Ακόμα