Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕκπαίδευση - ΠαιδείαΣτεγαστικό επίδομα σε φοιτητές: Διευρύνονται οι δικαιούχοι - Τι αλλάζει

Στεγαστικό επίδομα σε φοιτητές: Διευρύνονται οι δικαιούχοι – Τι αλλάζει

.

Έρχονται αλλαγές στους δικαιούχους του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος ΙΚΥ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, “διευκολύνεται και παγιώνεται η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος σε φοιτητές και καταρτιζόμενους δημοσίων ΙΕΚ, με νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που κατατέθηκαν στη Βουλή και συζητούνται σήμερα στην Ολομέλεια. Αναλυτικά:

Διευρύνονται οι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος των Προπτυχιακών φοιτητών Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι με νομοθετική ρύθμιση του 2021 θεσπίστηκαν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος στους φοιτητές των τριών αυτών Πανεπιστημίων. Η ισχύουσα ρύθμιση προέβλεπε τη χορήγηση του επιδόματος μόνο σε προπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι εισήχθησαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ενώ πλέον αποκτά πάγιο χαρακτήρα και αφορά και στους φοιτητές οι οποίοι εισάγονται εφεξής.

Ορίζεται ότι το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, η έκταση του οποίου λαμβάνεται υπόψη στο πλαίσιο των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος προπτυχιακών φοιτητών, περιλαμβάνει και περιοχές που απέχουν από το κέντρο της Θεσσαλονίκης λιγότερο από 20 χιλιόμετρα. Έτσι, φοιτητές που φοιτούν στα συγκροτήματα της Σίνδου και της Θέρμης μπορούν με τις νέες ρυθμίσεις να λαμβάνουν στεγαστικό επίδομα ακόμη και αν ο δήμος της σχολής φοίτησης είναι διαφορετικός από το δήμο της μισθωμένης κατοικίας”.

Τι ισχύει έως τώρα για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα
φοιτητές
Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ήταν ετήσιο στα 1000 ευρώ και χορηγούνταν στους φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επίσης δικαιούχος του επιδόματος ήταν το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α ́ 167).

Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος ήταν ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής.

Κατ’ εξαίρεση, δικαιούχος ήταν ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

α) ήταν ορφανός από τους δύο γονείς ή

β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή

γ) ήταν πάνω από 25 ετών, ή

δ) ήταν υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α ́ 167).

Όροι και προϋποθέσεις
Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος ήταν :

1. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του ενός.

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή.

2. Ο φοιτητής πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Η μίσθωση θα πρέπει να είναι σε ισχύ για τουλάχιστον 6 μήνες εντός του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Ως μίσθωση θεωρείται και η διαμονή σε πανσιόν ή ξενοδοχείο, εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας.

3. Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκ- μισθωμένων) που υπερβαίνουν τα διακόσια (200) τ.μ. αθροιστικά, με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, όπως οι οργανισμοί αυτοί τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπονταν πριν την ισχύ του ν. 2539/1997 (Α ́244).

4. Ο φοιτητής να έχει εξεταστεί επιτυχώς στα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα.

Συνολικός αριθμός μαθημάτων θεωρείται ο προβλεπόμενος στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.

Για την πλήρωση του κριτηρίου αυτού λαμβάνονται υπόψη όλες οι εξεταστικές περίοδοι που πραγματοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος.

Το κριτήριο αυτό δεν ισχύει για τους πρωτοετείς φοιτητές.

Το επίδομα χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών της αντίστοιχης Σχολής ή Τμήματος, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

5. Το επίδομα χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών της αντίστοιχης σχολής ή τμήματος, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας τους, συνυπολογιζόμενου του χρόνου κατά τον οποίο έλαβαν το επίδομα στη διάρκεια σπουδών τους σε άλλο Τμήμα ή Σχολή.

6. Το επίδομα χορηγείται σε όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές μιας οικογένειας, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ως άνω προϋποθέσεις.

Στεγαστικό επίδομα: Ποιοι έμεναν εκτός
Δεν δικαιούνταν το στεγαστικό επίδομα:

α) όσοι φοιτούσαν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου, ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση,

β) όσοι φοιτητές είχαν υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου τους, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών,

γ) όσοι διέμεναν σε φοιτητική εστία ή τους παρέχονταν στέγαση από τη σχολή τους.

Πηγή: Enikonomia

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα