Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα και στις χερσαίες μετακινήσεις άφησε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος μιλώντας στο Open. Συγκεκριμένα όσον αφορά στο εάν θα ληφθούν μέτρα για τις χερσαίες μετακινήσεις είπε ότι για “το θέμα αυτό έχει γίνει εισήγηση την περασμένη εβδομάδα από την Επιτροπή της Δημόσιας Υγείας και αξιολογείται ανάλογα με την πορεία των υγειονομικών δεδομένων .Να σας βάλω έναν γενικό οριζόντιο κανόνα: όσο υπάρχει η πανδημία και η πανδημία συνεχίζει να υπάρχει, θα υπάρχουν υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα. Και οι ανεμβολίαστοι ειδικά από τη στιγμή που επιλέγουμε να έχουμε ανοιχτή την οικονομία θα πρέπει να εξοικειωθούν με τη μέθοδο της διάγνωσης, είτε της αυτοδιάγνωσης να κάνουν τεστ ατομικά δηλαδή στο σπίτι είτε της διάγνωσης σε δημόσιες δομές του ΕΟΔΥ, των κέντρων υγείας ή σε ιδιωτικές δομές”.
Για τις μάσκες
Μεταξύ άλλων μίλησε και για το θέμα της χρήσης της μάσκας. Όπως είπε “κανείς δεν έχει πει να βγάλουμε τις μάσκες. Οι μάσκες έχουν αφαιρεθεί με εισήγηση της επιτροπής δημόσιας υγείας στους εξωτερικούς χώρους και όπου δεν υπάρχει συνάθροιση”.
“Με εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας υγείας οι μάσκες αφαιρέθηκαν από τους δημόσιους χώρους όπου δεν υπάρχει συνάθροιση, οπουδήποτε αλλού σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους με συνάθροιση, η εισήγηση και η πολιτική είναι ότι οι μάσκες συνεχίζουν να φοριούνται. Αυτό είναι βασικό μέτρο δημόσιας υγείας το οποίο εξακολουθεί να ισχύει” , συμπλήρωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.
“Σήμερα έχουμε 5 εκατ. Έλληνες που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους και 4 εκατ. εξ΄ αυτών των 5 εκατ. έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Αυτό σημαίνει ότι κοντά στο 60% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας είναι μερικώς θωρακισμένο και πάνω από 45 – 50% είναι πλήρως θωρακισμένο απέναντι στον ιό” και πρόσθεσε πως ” η μετάλλαξη Δέλτα προφανώς μας απασχολεί,
κάποια στιγμή θα επικρατήσει και στην Ελλάδα, όπως έχει επικρατήσει και σε άλλες χώρες. Την παρακολουθούμε πολύ στενά, κάνουμε πολύ τακτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου. Μάλιστα, στις χώρες όπου υπάρχει αυξημένη επέκταση του στελέχους αυτού του ιού, τεστάρονται όλοι οι πολίτες που εισέρχονται για παράδειγμα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Πορτογαλία… ‘Αρα, έχουμε πλήρη έλεγχο και πολύ χαμηλά έως μηδενικά κρούσματα στις πύλες εισόδου με μετάλλαξη Δέλτα. Όμως είναι δεδομένο και αληθές ότι είναι μια πολύ πιο επιθετική μετάλλαξη 100% τις 100% πιο επιθετική από το αρχικό στέλεχος και 50% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος του ιού .Συνεπώς χρειάζεται διπλή προσοχή από αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι. Όσοι είναι εμβολιασμένοι, είναι προστατευμένοι”, τόνισε μεταξύ άλλων.
Για τα οριζόντια μέτρα
Στο ερώτημα αν είναι “κλειδωμένη” η επιλογή να μην ξανακλείσει η χώρα, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ εξήγησε ότι “εδώ πέρα έχουμε να κάνουμε με την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και με την προστασία της οικονομίας. Όταν το 60% και πάνω πλέον , του πληθυσμού έχει επιλέξει τον εμβολιασμό, έχει κάνει το εμβόλιο και είναι θωρακισμένο, θα ήταν αδιανόητο πολιτικά, δικαιοπολιτικά, συνταγματικά, οικονομικά και δημοσιονομικά, να επιμένουμε σε οριζόντια κλεισίματα. Οι παρεμβάσεις προφανώς θα υπάρχουν, προφανώς θα γίνονται αλλά θα γίνονται πολύ εστιασμένα, εκεί όπου υπάρχει ο ιός, για να καταπνίγεται ο ιός. Οριζόντια μέτρα δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξαναληφθούν”.
Για τα επιδόματα
Κληθείς να διευκρινίσει προηγούμενες δηλώσεις του για την οικονομική στήριξη από εδώ και στο εξής, ο Σκέρτσος τόνισε ότι “η οικονομική στήριξη έρχεται ως παρεπόμενο των οριζόντιων υγειονομικών μέτρων, είχαμε καραντίνες, είχαμε κλεισίματα επιχειρήσεων, ολόκληρων κλάδων: αυτή ήταν μια κρατική απόφαση. Με κρατική εντολή έκλεισαν συγκεκριμένες δραστηριότητες. Από τη στιγμή που παρέλθει αυτό το ζητούμενο το να κλείνεις δραστηριότητες γιατί έχουμε και τον εμβολιασμό, η πλειονότητα του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και όλος ο πληθυσμός έχει καθολική πρόσβαση σε δωρεάν, ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, δεν υπάρχει λόγος να λαμβάνουμε οριζόντια μέτρα. ‘Αρα, δεν υπάρχει και λόγος να δίνουμε και οριζόντια οικονομικά επιδόματα στήριξης” .
Επίσης είπε ότι “είναι πάρα πολύ επικίνδυνος και ολισθηρός ο δρόμος της εξάρτησης από τα κρατικά επιδόματα. Βλέπουμε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ανοίξει και δεν βρίσκουν προσωπικό διότι υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι που εξυπηρετούνται περισσότερο από το να παίρνουν το κρατικό επίδομα και ταυτόχρονα να δουλεύουν μαύρα. Αυτή είναι μια πολιτική που δεν μπορεί να υποστηριχθεί σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο και προφανώς δεν υποστηρίζεται από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε την οικονομία ανοιχτή, δυναμική και όχι εξαρτώμενη από κρατικά επιδόματα”.