Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομία«Προσωπικό» επίδομα 1.200 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

«Προσωπικό» επίδομα 1.200 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

- Advertisement -

Ένα επίδομα «προσωπικό» παρέχεται από τον ΟΠΕΚΑ και φτάνει τα 1.200 για δικαιούχους. Αυτό είναι το επίδομα προσωπικού βοηθού για ΑμεΑ.

Δικαιούχοι είναι οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτό το νέο πρόγραμμα προσωπικού βοηθού για ΑμεΑ που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα.

Η νέα αυτή υπηρεσία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που έχει τελείως διαφορετικούς σκοπούς, παρέχει τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να υποστηριχθούν στην καθημερινότητά τους από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Στην πρώτη περίπτωση η αμοιβή του ανέρχεται σε 6 ευρώ μικτά ανά ώρα, ενώ στην δεύτερη περίπτωση ο μεν Προσωπικός Βοηθός αμείβεται με 1.200 ευρώ μικτά μηνιαίως, ο δε ωφελούμενος 250 ευρώ μηνιαίως για τα έξοδα που θα κάνει για τον Προσωπικό Βοηθό. Η καταβολή των χρημάτων γίνεται κάθε μήνα από τον ΟΠΕΚΑ, στον τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνουν οι δικαιούχοι.

Η προσωπική βοήθεια αφορά στην υποστήριξη του ατόμου με αναπηρία από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής του για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής του και τη συμπερίληψή του στην κοινωνία, στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών της ζωής του και σύμφωνα με τις ατομικές επιλογές και τα ενδιαφέροντά του, ενδεικτικά ως προς τα εξής:

δραστηριότητες καθημερινής ζωής, όπως σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή,
εργασία και σπουδές
συμμετοχή σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και
δραστηριότητες συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.
Έτσι, το άτομο με αναπηρία έχει τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων για τη ζωή του, στη βάση της αυτονομίας και του αυτοπροσδιορισμού.

Παράλληλα, το πρόγραμμα συμβάλλει στη διεύρυνση των προοπτικών απασχόλησης, καθώς δημιουργείται ένα νέο επάγγελμα, με αμοιβή, ασφάλιση και δωρεάν εκπαίδευση των Προσωπικών Βοηθών.

Το πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται σε δύο φάσεις
Το Πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης για τα Άτομα με Αναπηρία, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών και των οικογενειών τους, μέσω της επίτευξης της ανεξάρτητης διαβίωσής τους και ισότιμης συμμετοχής τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής ζωής. Ο «Προσωπικός Βοηθός» θεσπίστηκε με τον νόμο 4837/2021.

Στο Πιλοτικό Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 2.000 άτομα. Αρχικώς θα επιλεγούν 1.000 άτομα από Αττική και θα λάβουν την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού για δύο χρόνια. Το 2023 θα προστεθούν επιπλέον 1.000 άτομα από άλλες Περιφέρειες της χώρας και θα λάβουν την υπηρεσία για έναν χρόνο. Οι ενδιαφερόμενοι θα αξιολογηθούν από ειδικές διεπιστημονικές επιτροπές. Η αξιολόγηση θα είναι εξατομικευμένη και θα λαμβάνει υπόψη της τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου, την διάρθρωση της καθημερινότητάς του, την αναπηρία και τη λειτουργικότητά του.

Με την απόφαση της επιτροπής, θα απονέμεται σε κάθε ωφελούμενο συγκεκριμένο ποσό ανά μήνα, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιήσει για να λάβει Προσωπική Βοήθεια. Προς τούτο θα έχει πρόσβαση στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών, ώστε να επιλέξει τον Προσωπικό Βοηθό ή τους Προσωπικούς Βοηθούς της επιλογής του.

Το Πιλοτικό Πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 41 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από το 2024 η υπηρεσία θα επεκταθεί πανελλαδικώς, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε:

«Τέσσερα χρόνια τώρα, κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε να διασφαλίσουμε την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Από σήμερα κάνουμε ακόμα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Επιτέλους ένα αίτημα δεκαετιών του αναπηρικού κινήματος ικανοποιείται και οι πρώτοι συμπολίτες μας μπορούν από σήμερα να έχουν τον δικό τους Προσωπικό Βοηθό. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά ώστε το 2024 να εφαρμόσουμε την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού σε όλη τη χώρα. Γιατί για εμάς, η ισότιμη συμμετοχή κάθε συμπολίτη μας στην κοινωνία και την αγορά εργασίας, αποτελεί προτεραιότητά μας. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα