Σειρά αυξήσεων στις τιμές διάφορων προϊόντων πρόκειται να εμφανιστούν από την 1η Ιουλίου και οφείλονται στην υιοθέτηση του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας.
Πρόκειται για αυξήσεις που αφορούν στην χρήση προϊόντων που πωλούνται σε πλαστικές, γυάλινες και αλουμινένιες συσκευασίες, με σκοπό την επιστροφή τους για ανακύκλωση. Ουσιαστικά μιλάμε για νερά, αναψυκτικά, γάλατα, μπίρες, χυμούς, κρασιά κλπ Για όσες συσκευασίες είναι μέχρι μισό λίτρο, η επιβάρυνση θα είναι 0,10 ευρώ και για τις υπόλοιπες (μέχρι τα τρία λίτρα) 0,15 ευρώ. Δηλαδή το νεράκι που τώρα αγοράζουμε μισό ευρώ, θα πωλείται πλέον 0,60 λεπτά. Οι καταναλωτές οφείλουν να συγκεντρώνουν αυτές τις συσκευασίες και να τις επιστρέφουν σε συγκεκριμένα σημεία. Ανάλογα με το πόσες επιστρέφουν, θα παίρνουν πίσω το αντίτιμο των δέκα ή των δεκαπέντε λεπτών που έχουν προπληρώσει. Αυτά όμως όχι σε μορφή χρήματος, αλλά σε voucher/κουπόνι για επόμενες αγορές.
Προφανώς οι εμπνευστές του μέτρου ζουν σε άλλον κόσμο και νομίζουν οτι όλοι οι άνθρωποι έχουν τον κατάλληλο χώρο για να συγκεντρώνουν όγκους συσκευασιών και μετά να τους επιστρέφουν για να πάρουν το …voucher. Όπως επίσης, οτι όλος ο κόσμος έχει άπλετο χρόνο και κατάλληλο τρόπο μεταφοράς για τα επιστρεφόμενα στους χώρους συγκέντρωσης. Βέβαια, η ανακύκλωση είναι απαραίτητη στη σύγχρονη κοινωνία και ο περισσότερος κόσμος το έχει αντιληφθεί. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν δοθεί κυριολεκτικά δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα, για μονάδες ανακύκλωσης, κάδους συγκέντρωσης ανακυκλούμενων υλικών κλπ.
Όμως η απόφαση για επιβολή πρόσθετου τέλους ώστε να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια, θα έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική επιβάρυνση του καταναλωτή. Ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα έχουν χρόνο και τρόπο για να συγκεντρώνουν και να επιστρέφουν τις συσκευασίες, για να πάρουν το χαρτάκι της …”επιβράβευσης”. Οι μόνοι που θα “επιβραβευθούν”, θα είναι όσοι ήδη ασχολούνται με τις “εξερευνήσεις” σε κάδους απορριμάτων, άρα θα έχουμε την άνθηση ενός παρα-επαγγέλματος από περιθωριακές κοινωνικές ομάδες. Γιατί αλήθεια, πώς είναι δυνατόν ένας νέος ή ένας ηλικιωμένος που μέσα στο καλοκαίρι βγαίνει βόλτα ή πηγαίνει για μπάνιο στη θάλασσα, να ακολουθήσει αυτό το μέτρο; Θα κουβαλάει μαζί του τα μπουκαλάκια νερών που ήπιε μέσα στον καύσωνα ή τα κουτάκια μπίρας και αναψυκτικών, για να τα επιστρέψει στο σπίτι; Θα επωφεληθούν αυτοί που θα μαζεύουν τις συσκευασίες από τους κάδους. Ο καταναλωτής θα πληρώσει παραπάνω από όσα πληρώνει σήμερα. Υπάρχει και το ζήτημα των καταστημάτων εστίασης. Εκεί που κάθεσαι για φαγητό, μία πίτσα, ένα γλυκό, ένα σουβλάκι. Θα πληρώνεις παραπάνω για τα αναψυκτικά, τα νερά, τα κρασιά, το τσίπουρο κλπ και μετά θα ζητάς πλαστική σακούλα από τον σερβιτόρο για να πάρεις στο σπίτι τα μπουκάλια ή τα κουτάκια; Αστεία πράγματα. Οι περισσότεροι θα τα αφήνουν στο κατάστημα και θα επωφελείται αυτό από την αύξηση. Εάν πάλι είσαι τουρίστας ή ταξιδιώτης σε άλλο μέρος, τι κάνεις; Μαζεύεις τα μπουκαλάκια και τα κουβαλάς μαζί σου; Ή ψάχνεις κάθε φορά μέρος συγκέντρωσης για να περιμένεις να επιστρέψεις το μπουκαλάκι και να πάρεις πίσω το κουπόνι των δέκα λεπτών; Η ανακύκλωση είναι πράγματι θετική και σωτήρια για όλους μας (σε βάθος χρόνου). Αρκεί να γίνει συνείδηση και να βρεθούν αποτελεσματικοί και λειτουργικοί τρόποι.
Πηγή:e-evros.gr