Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΠροοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας βλέπει ο κ. Στουρνάρας

Προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας βλέπει ο κ. Στουρνάρας

- Advertisement -

Την αισιοδοξία του για τις ευοίωνες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα του συνεδρίου της ΕΣΕΕ “Future of Retail 2024”.Ταυτόχρονα, εστίασε στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας και στην διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας για να «κλειδώσει» και τα επόμενα χρόνια η θετική τροχιά της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας παραπέμποντας στην Έκθεση της ΤτΕ που θα δημοσιευτεί την προσεχή Δευτέρα ανέφερε πως “Πρωτογενές πλεόνασμα για να μπορούμε να εξυπηρετούμε το χρέος μας και συνεχείς μεταρρυθμίσεις για να συγκλίνουμε με τον μέσο όρο της ΕΕ είναι οι δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εφόσον διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα θα αναπτυσσόμαστε γρηγορότερα από τους εταίρους μας, με μέσο όρο 2,3-2,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 5 χρόνια, όταν η υπόλοιπη ΕΕ θα αγγίζει ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% του ΑΕΠ, το ποσοστό του χρέους μας ως προς το ΑΕΠ θα πέφτει πολύ γρήγορα. Τα δημοσιονομικά πάνε πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις, αυτό ισχύει για το 2023 και το θετικό αποτέλεσμα μπορεί να μεταφερθεί και στο 2024″. Για τους ξένους η Ελλάδα αποτελεί success story, αυτό που ρωτούν είναι αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί αυτό”. Συγκεκριμένα με βάση στοιχεία που παρέθεσε, το 2023, κάθε μήνα οι τράπεζες εκταμίευσαν κατά μέσο όρο δάνεια 1 δισ. ευρώ προς τις μεγάλες επιχειρήσεις έναντι 396 εκατ. ευρώ δανείων σε ΜμΕ. Το 28% των δανείων λαμβάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο μέσος όρος επιτοκίου στα δάνεια προσεγγίζει το 6% και προβλέπεται να μειωθεί στο μέλλον.

Για το σχέδιο συγχώνευσης Παγκρήτιας–Attica Bank, υποστήριξε πως ο ισολογισμός τους θα εξυγιανθεί καθώς τα κόκκινα δάνεια των δύο τραπεζών θα πάνε στο πρόγραμμα Ηρακλής με το σχέδιο συγχώνευσης να εγκρίνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο με την απαραίτητη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα ακολουθήσει. “Όσο πάει καλά η ελληνική οικονομία τόσο περισσότερο θα ενισχύεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, και η πλήρης αποεπένδυση από την Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει ταχύτερα”, ανέφερε, επιμένοντας στην ταχύτερη επίλυση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογίας που κουβαλούν οι Ελληνικές τράπεζες στους ισολογισμούς τους.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, υποστήριξε πως “πάμε καλά αλλά θα πρέπει να λυθούν διάφορα γραφειοκρατικά ζητήματα για να τρέξουν πιο γρήγορα οι χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων”, ενώ για τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά, σημείωσε πως “παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις και καθεστώτα προστασίας σε ορισμένους κλάδους, δεν θα έλεγα καρτέλ, η λέξη είναι φορτισμένη. Θεωρώ πως όσο επανερχόμαστε στην κανονικότητα θα έρχονται όλο και περισσότερες επενδύσεις που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό. Το δημόσιο θέλει μεταρρύθμιση, δεν λειτουργεί πολύ καλύτερα από ότι λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια παρά την ψηφιοποίηση, το ποτήρι το βλέπω μισογεμάτο”. Καταλήγοντας, ανέφερε πως η μείωση του πληθωρισμού είναι πολύ θετικό γεγονός, αποφεύγοντας να αποκαλύψει πότε προσανατολίζεται η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια.

Πηγή:ot.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα