Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΟ "χάρτης των ενοικίων" - Ποιος πληρώνει τι Φεβρουάριο και Μάρτιο

Ο “χάρτης των ενοικίων” – Ποιος πληρώνει τι Φεβρουάριο και Μάρτιο

Στα 70 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το Υπουργείο Οικονομικών το κόστος για τον προϋπολογισμό από το «κούρεμα» των ενοικίων. Είναι δηλαδή η «σούμα» από τις απώλειες φόρων και τις σχετικές αποζημιώσεις, με βάση όσα είπε τη Δευτέρα ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας το νέο πακέτο μέτρων.

Έτσι ο «χάρτης» των ενοικίων διαμορφώνεται ως εξής:

Για το Φεβρουάριο και το Μάρτιο δεν θα πληρώσουν ενοίκιο:

Όλες οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σήμερα σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, όπως είναι η εστίαση. Αυτό ισχύει άσχετα με το εάν κάποια καταστήματα λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα. Επίσης το «κούρεμα» αφορά τα γυμναστήρια, τις επιχειρήσεις του πολιτισμού, του αθλητισμού, τα κέντρα αισθητικής και τα κομμωτήρια. Επίσης οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και στις μεταφορές– κλάδοι οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση – δικαιούνται υποχρεωτική πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Μάρτιο πέρα από το Φεβρουάριο.
Επίσης στις επιχειρήσεις που θα λάβουν πλήρη απαλλαγή ενοικίων συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο ακόμη και εάν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον ή εκτός.
Για το όλο το πρώτο τρίμηνο του 2021 (Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο) προβλέπεται:

Στα επαγγελματικά ακίνητα μείωση ενοικίου 40% για στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους με βάση τη σχετική λίστα των ΚΑΔ
Μείωση 40%σ τα μισθώματα για την πρώτη κατοικία των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή. Επίσης ισχύει 40%«κούρεμα» και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους. Συνεπώς, στις περιπτώσεις αυτές οι μισθωτές πρέπει να καταβάλουν το 60% του ποσού.
Για το πρώτο τρίμηνο του 2021 μέχρι στιγμής πληρώνουν το 100% του ενοικίου:

για τις επαγγελματικές τους μισθώσεις όσες επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, συνεργεία, ζαχαροπλαστεία, ψιλικατζίδικα κτλ
όσοι εργάζονται σε μη πληττόμενες επιχειρήσεις ή στο δημόσιο και ενοικιάζουν την κύρια κατοικία τους.
οι συνταξιούχοι
οι επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξάρτητα από το εάν είναι πληττόμενοι ή όχι
όσοι διατηρούν δευτερεύουσα κατοικία ή εξοχική ή άλλη οιασδήποτε χρήσης ανεξάρτητα από το εάν ο ενοικιαστής είναι σε αναστολή ή όχι. Υπενθυμίζεται ότι μόνο η κύρια κατοικία εργαζομένου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί έχει μειωμένο κατά 40% μίσθωμα.
Οι αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες

– Υπενθυμίζεται ότι για τους μήνες Μάρτιο – Οκτώβριο 2020 η αποζημίωση γίνεται με συμψηφισμό του 30% της εισοδηματικής με τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Όσοι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες είχαν ήδη εξοφλήσει πλήρως το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ έτους 2020, αλλά δικαιούνταν συμψηφισμό με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα τον δουν να γίνει με τις φορολογικές υποχρεώσεις του 2021.

– Η αποζημίωση για τις μειώσεις ενοικίων των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2020, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021 ισούται με το 50% της απώλειας λόγω μείωσης του ενοικίου.

– Οι ιδιοκτήτες, με ακίνητα νοικιασμένα σε επιχειρήσεις κλειστές για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο και που με απόφαση του κράτους δε θα πληρώσουν ενοίκια, θα λάβουν αποζημίωση που θα φτάσει σε ποσοστό 80% της εισοδηματικής απώλειας.

– Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Οι εκταμιεύσεις
Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, μέχρι σήμερα με βάση όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:

Συμψηφίστηκαν, σε 227.887 περιπτώσεις, φορολογικές οφειλές ύψους 42,8 εκατ. ευρώ.
Καταβλήθηκε, σε 176.404 ΑΦΜ, αποζημίωση ύψους 19,3 εκατ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο.
Επίκειται:

Ολοκλήρωση της διαδικασίας, μέσα στο Φεβρουάριο, για εκκρεμότητες συμψηφισμών παρελθόντων μηνών, είτε λόγω διόρθωσης δηλώσεων δικαιούχων είτε λόγω απόρριψης άλλων αιτήσεων.
Ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημίωσης για το μήνα Νοέμβριο, τις προσεχείς ημέρες, με δεδομένο ότι περίπου 25.000 αιτήσεις δεν έχουν υποβάλει έγκυρο αριθμό IBAN λογαριασμού.
Καταβολή αποζημίωσης για το μήνα Δεκέμβριο, μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.
Έναρξη της διαδικασίας δήλωσης από ιδιοκτήτες – μέχρι την επόμενη εβδομάδα – για τον μήνα Ιανουάριο, ώστε αρχές Μαρτίου να πληρωθεί και αυτός ο μήνας.
Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά αποζημίωσης που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων είναιαφορολόγητα και ακατάσχετα. Τα δε ποσά μισθωμάτων που δεν εισπράττονται για όλη την περίοδο από τον Μάρτιο και μετά, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης.

Πηγή: News247.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα