Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΟι 3 κωδικοί που «μπλοκάρουν» την υποβολή του Ε1

Οι 3 κωδικοί που «μπλοκάρουν» την υποβολή του Ε1

.

Σε εφιάλτη μετατρέπεται για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους μισθωτούς, συνταξιούχους, άνεργους, ανάπηρους, αλλά και για τις επιχειρήσεις και όλους τους λογιστές της χώρας γενικώς, η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Η εφαρμογή Ε1 άνοιξε από 27 Μαΐου αλλά η διαδικασία εξελίσσεται σε… «κάθε πεδίο και καημός» αφού πολίτες, λογιστές και το ίδιο το Οικονομικό Επιμελητήριο εντοπίζουν συνεχώς δεκάδες δυσλειτουργίες και εμπόδια. Κωδικοί με προβλήματα καθυστερούν τη διαδικασία, αλλά οι διορίες τρέχουν έως 28 Αυγούστου και το καλοκαίρι χάνεται.

Μόλις σήμερα, είκοσι ημέρες μετά την επίσημη έναρξη των δηλώσεων, αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ασφαλιστικών ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, άνευ των οποίων ουδείς μπορούσε να συμπληρώσει Ε3.

Ωστόσο τα προβλήματα συνεχίζονται και σε 75 μέρες που απομένουν, θα πρέπει να υποβληθούν πάνω από 6 εκατ. δηλώσεις ή 80.000 κατά μέσο όρο κάθε μέρα, με Κυριακές και αργίες.

Μετρημένες στα δάκτυλα είναι και οι επιχειρήσεις που καταφέρνουν να στείλουν δηλώσεις φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Ωστόσο 17 Ιουνίου λήγει η διορία να κάνουν αίτηση για τις Πάγιες Δαπάνες. Μέχρι τελευταία στιγμή δεν έχει ανακοινωθεί παράταση και, έτσι, επιχειρήσεις και λογιστήρια δίνουν δραματικό αγώνα να προλάβουν μέχρι αύριο να υποβάλουν δήλωση φόρου Ε3 στο taxisnet και «καπάκι» αίτηση για να επιδοτηθούν στο mybusinesssuport, λόγω καθυστέρησης των βεβαιώσεων από ΕΦΚΑ.

Εν σχέσει με τα προηγούμενα χρόνια που θα είχαν υποβληθεί μέχρι σήμερα 2-2,5 εκατομμύρια δηλώσεις, μόλις 505 χιλιάδες φορολογούμενοι τα έχουν καταφέρει ως τώρα. Σχεδόν 2 εκατομμύρια ΑΦΜ (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) παραμένουν «εγκλωβισμένοι» παρότι επείγονται να στείλουν τη δήλωση προκειμένου:

– να επιδοτηθούν ως πληττόμενοι,

– να λάβουν επιστροφές φόρου

– να εισπράξουν επιδόματα Πρόνοιας ως ευάλωτοι και ευπαθείς ομάδες

Παρότι ο ΕΦΚΑ έστειλε βεβαιώσεις, δεν έγινε το ίδιο ακόμα για προνοιακά και άλλα επιδόματα. Όπως προκύπτει από επιστολή – παρέμβαση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, τρεις κωδικοί κυρίως “μπλοκάρουν” τις δηλώσεις:

1. Οι κωδικοί 735 – 736 (περίπτωση αγοράς ή ανέγερσης οικοδομών κλπ): η εφαρμογή δέχεται ΜΟΝΟΝ το ποσό της αξίας που υπόκειται σε Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (αντικειμενικής ή μεγαλύτερης πραγματικής) και όχι το πραγματικό της συναλλαγής (συμβολαίου)!

Και ταυτόχρονα απορρίπτεται ως μη αποδεκτό και το πραγματικά καταβληθέν εντός του 2020, παρά όσα ο Νόμος ορίζει για την περίπτωση δόσεων!

2. Οι κωδικοί 049 – 050 για τις οικογενειακές δαπάνες: σύμφωνα με το ΟΕΕ, δεν έχουν καταχωρηθεί σωστά οι ηλεκτρονικές πληρωμές από τις Τράπεζες. Περιλαμβάνονται ποσά που δεν αντιστοιχούν σε δαπάνες, αλλά π.χ. σε κοινόχρηστα ή και ηλεκτρονικές μεταφορές μεταξύ λογαριασμών του φορολογούμενου. Από τις δαπάνες αυτές ο φορολογούμενος πρέπει να υπολογίσει ξανά μόνος του ποιες αφορούν e-πληρωμές.

Επιπλέον φέτος πρέπει για πρώτη φορά να δηλώσει ξεχωριστά και ποσά πληρωμών διατροφής, ενοικίων, δόσεων, φόρων κλπ που το σύστημα τα συνυπολογίζει, για να κριθεί το ποσοστό e-δαπανών που απαιτείται να καλύψει (από 0% έως 30% των εισοδημάτων τους).

3. Στον Πίνακα 5 δεν μεταφέρονται καθόλου ή δεν μεταφέρονται σωστά τα στοιχεία των δευτερευουσών κατοικιών (δηλαδή πέραν της πρώτης) αλλά εμφανίζεται, αντί της διεύθυνσης του ακινήτου, ο αριθμός ορόφου της πρώτης κατοικίας.

Εκτός από τις δυσλειτουργίες στους κωδικούς, όπως τους επισημαίνει το επιστημονικό όργανο των λογιστών, ανυπέρβλητα εμπόδια στην ηλεκτρονική συμπλήρωση των εντύπων αντιμετωπίζουν επίσης:

► στο Ε1 (Δήλωση φορολογίας εισοδήματος):

Στις βεβαιώσεις αποδοχών και στον Κωδικό 781 δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί αποζημιώσεις COVID σε εργαζόμενους/μισθωτούς σε αναστολή, τα οποία κατέβαλε το υπουργείο Εργασίας. Μπορούν να προχωρήσουν στη δήλωση μόνο αυταπασχολούμενοι, καθώς εμφανίζονται μόνο όσα έδωσε το υπουργείο Οικονομικών σαν αποζημίωση ειδικού σκοπού σε αυτούς (με το ΑΦΜ 090165560 του ΥΠΟΙΚ ως φορέα).

Επίσης ως σήμερα δεν είχαν αναρτηθεί διάφορα Επιδόματα (Πρόνοιας κλπ).

►Στο Ε2 (Αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας)

Πρέπει να προσυμπληρωθεί σε ένα πεδίο το ποσό των αποζημιώσεων ιδιοκτητών ακινήτων λόγω COVID. Για την ορθή απεικόνιση των αποζημιώσεων το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητά το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας Μισθώσεων COVID για αρχικές δηλώσεις, διορθώσεις και συμπληρώσεις.

► Στο Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα)

1. Μόλις σήμερα το πρωί αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις εισφορών ΕΦΚΑ που είναι απαραίτητες στην υποβολή του Ε3.

2. στον υποπίνακα «Αφορολόγητα έσοδα» του πίνακα ΣΤ’ δεν έχουν προσυμπληρωθεί από τους αρμόδιους φορείς οι αποζημιώσεις και οι επιχορηγήσεις λόγω COVID, οι ενισχύσεις πληγέντων κ.λπ.

Επίσης, πρέπει να αναφερθεί η μη ετοιμότητα του εντύπου « Ν » αφού μόλις χθες ανακοινώθηκε το έντυπο, με τις οδηγίες συμπλήρωσής του. Ελάχιστες εταιρίες πρόλαβαν έτσι να υποβάλουν πρώτες ως τώρα τις δηλώσεις τους.

«Τα ανωτέρω είναι κάποια ενδεικτικά σημεία που έχουν εντοπισθεί αλλά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε πότε θα είναι πλήρης χωρίς τεχνικά προβλήματα η λειτουργία της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ» τονίζει το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Το ΟΕΕ εμμένει στη θέση του «να ορισθεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η τελευταία ημέρα του τέταρτου μήνα μετά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας με την έκδοση όλων των εγκυκλίων και οδηγιών από τις Φορολογικές Αρχές με αντίστοιχη προσαρμογή των δόσεων, μέχρι τη λήξη του δημοσιονομικού έτους».

 

πηγή newmoney.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα