Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟι Έλληνες στρέφονται και πάλι στην αγορά χρυσών λιρών

Οι Έλληνες στρέφονται και πάλι στην αγορά χρυσών λιρών

.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού στο 11,3% που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 29 ετώνΟι συνεχείς ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το γεγονός ότι η πανδημία δεν μας έχει ακόμη εγκαταλείψει ολοκληρωτικά, οδηγεί πολλούς Έλληνες στην αναζήτηση επενδυτικών καταφυγίων για τα χρήματά τους. Παραδοσιακά, το σημαντικότερο μέσο διαφύλαξης ενός χαρτοφυλακίου, θεωρείται ο χρυσός καθώς η αξία των μετρητών πέφτει και στις τράπεζες πλέον το επιτόκιο καταθέσεων είναι μηδενικό.

Η αγορά θύμισε εποχές μνημονίων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι Έλληνες το πρώτο τρίμηνο του 2022 αγόρασαν από το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας 17.580 χρυσές λίρες Αγγλίας. Τόσες πολλές είχαν να αγοραστούν από το 2012 – 2013 που η χώρα βρισκόταν στα μνημόνια και βρισκόμασταν ένα βήμα πριν την ολική χρεοκοπία και την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.

Αντιστοίχως από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους πουλήθηκαν από ιδιώτες στην Τράπεζα της Ελλάδος μόλις 3.568 χρυσές λίρες, οι λιγότερες σε ένα τρίμηνο των τελευταίων δύο δεκαετιών που κυκλοφορεί το ευρώ.

Για τους γνωρίζοντες, οι κινήσεις αυτές δεν προκαλούν έκπληξη. Κάθε φορά που υπάρχουν μεγάλες κρίσεις, οι Έλληνες στρέφονται στην αγορά χρυσού. Πολλοί σπεύδουν να αγοράσουν και λίγοι πουλάνε.

Όσοι αγόρασαν τον Μάρτιο είναι σήμερα χαμένοι

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όσοι στρέφονται στη συγκεκριμένη επενδυτική κίνηση βγαίνουν και κερδισμένοι – βραχυπρόθεσμα, σίγουρα όχι, γιατί η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ανέβηκε ήδη πολύ ψηλά. Στις 8 Μαρτίου, ο χρυσός βρέθηκε στα ιστορικά υψηλά των 1.902,69 ευρώ ανά ουγκιά, με την Τράπεζα της Ελλάδος να πουλάει τη χρυσή λίρα στο επίσης υψηλό των 514,41 ευρώ, ενώ την αγόραζε στα 426,80 ευρώ, με το spread στο 20,5%. Με απλά λόγια εάν κάποιος αγόραζε λίρες Αγγλίας εκείνη την ημέρα, θα αρχίσει να καταγράφει κέρδη μονάχα εάν ο χρυσός ανέβει κατά… 20,5%, κάτι που δεν φαντάζει και τόσο απλό.

Την ίδια στιγμή η Fed (η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων οδηγώντας σε άνοδο το δολάριο και όταν το δολάριο ανεβαίνει, η ελκυστικότητα του χρυσού περιορίζεται. Όσοι Έλληνες αγόρασαν λίρες στις αρχές Μαρτίου, έχουν σημαντικές απώλειες άνω του 7% καθώς σήμερα η ελαττωματική στην όψη χρυσή λίρα Αγγλίας (αυτή δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος) πωλείται από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προς 466,05 ευρώ και αγοράζεται προς 386,65 ευρώ (ισοτιμίες της Παρασκευής 17 Ιουνίου).

Οι τιμές της λίρας σήμερα

Την ίδια ώρα οι παλαιάς κοπής και όσες φέρουν στη μια όψη τη βασίλισσα Ελισσάβετ και είναι του 1973 ή προγενέστερων ετών πωλούνται προς 474,11 ευρώ η μία και πωλούνται προς 393,36 ευρώ, ενώ όσες φέρουν στη μια όψη τη βασίλισσα Ελισσάβετ αλλά είναι του 1974 ή μεταγενέστερων ετών, πωλούνται προς 480,46 ευρώ και αγοράζονται προς 398,61 ευρώ.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς οι σημαντικές απώλειες που μπορεί να έχει όποιος στραφεί σε μια τέτοια επενδυτική κίνηση δεν είναι τόσο από τη μικρή αυξομείωση της τιμής όσο από τη διαφορά της προμήθειας που του παίρνει η Τράπεζα της Ελλάδος, η διαφορά δηλαδή μεταξύ της τιμής που την αγοράζει και της τιμής που την πουλάει.

Κέρδη πάνω από 500% για όσους είχαν υπομονή

Στον αντίποδα πάντως εάν κάποιος έχει υπομονή και δεν οδηγηθεί σε ταχεία ρευστοποίηση, η επένδυση σε χρυσό μπορεί να του φέρει μεγάλα κέρδη και αυτός είναι ο λόγος που η συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων επιχειρηματιών ένα τμήμα του χαρτοφυλακίου του το έχει επενδύσει σε χρυσό.

Αν κάποιος αγόραζε από την Τράπεζα της Ελλάδος μια χρυσή λίρα στο 2001, θα την έπαιρνε μόλις προς 78,53 ευρώ. Στην περίπτωση που την πουλούσε σήμερα (προς 393,36 ευρώ που την αγοράζει η Τ.τ.Ε.) θα είχε κέρδος… 500,9%!

Χρήσιμες πληροφορίες ​​για όσους επιθυμούν να αγοράσουν λίρες από την Τράπεζα της Ελλάδος

Για να κλείσετε ραντεβού για συναλλαγές αγοράς και πώλησης χρυσού, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Τράπεζα της Ελλάδος στο τηλέφωνο: 210 320 2788. Για οποιαδήποτε συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη: α) του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και β) πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του πελάτη.

Στις συναλλαγές πώλησης χρυσών λιρών Αγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος εισπράττεται προμήθεια 5‰ με ελάχιστο τα 3 ευρώ.

Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της (Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου αν και συνήθως καθημερινά αλλάζει). Σε περίπτωση που η συναλλαγή έως 10.000 ευρώ γίνει με τραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο καταβάλλεται τοις μετρητοίς).

Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη.

Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, απαιτούνται επιπλέον:

1.Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.

2.Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).

3.Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).

Ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ).

4.Τηλέφωνο επικοινωνίας

Τα πιο πάνω έγγραφα προσκομίζονται στο πρωτότυπο, όπως επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την πρόληψη της νομιμοποίησης ​​​εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Χρήσιμες πληροφορίες για όσους επιθυμούν να πωλήσουν λίρες στην Τράπεζα της Ελλάδος

Για οποιαδήποτε συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη α) του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και β) πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του πελάτη.

Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.

Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και το αντίτιμο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη (απαιτείται βιβλιάριο και IBAN).

Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, απαιτούνται επιπλέον, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο:

1.Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.

2.Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας, ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).

3.Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).

4.Ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ).

5.Τηλέφωνο επικοινωνίας.

Τα πιο πάνω έγγραφα προσκομίζονται στο πρωτότυπο, όπως επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. ​

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα