Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΝέες επικουρικές, νέοι κανόνες: Ποιοι εντάσσονται και τι αλλάζει - Πώς θα...

Νέες επικουρικές, νέοι κανόνες: Ποιοι εντάσσονται και τι αλλάζει – Πώς θα διαμορφωθούν οι συντάξεις

Το νέο επικουρικό ταμείο είναι γεγονός, καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας πέρασε το κατώφλι της Βουλής για να πάρει τον δρόμο της διαβούλευσης, των επιτροπών και εν συνεχεία, μετά τις θερινές διακοπές, της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια.
Το νέο πλαίσιο αλλάζει άρδην το σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Το αναδιανεμητικό σύστημα μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και πλέον, για τους νέους ασφαλισμένους, θα υπάρχει ένα νέο, κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές που θα καταβάλουν οι νέοι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν τις υφιστάμενες συντάξεις, αλλά θα πηγαίνουν στον «ατομικό κουμπαρά» του κάθε ασφαλισμένου, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές συντάξεις τους.

Οι νέοι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ τριών επενδυτικών προφίλ, του «συντηρητικού», του «ισορροπημένου» και του «επιθετικού», με δυνατότητα αλλαγής ανά πενταετία. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουν περισσότερο έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και το ύψος της.

Ποιοι εντάσσονται στο νέο επικουρικό

Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αφορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης (μισθωτοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δικηγόροι και μηχανικοί). Προαιρετικά εισέρχονται όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι, μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι ηλικίας έως 35 ετών. Εκτός μένουν οι σημερινοί συνταξιούχοι, οι σημερινοί ασφαλισμένοι άνω των 35, αλλά και αυτοί που είναι κάτω των 35 ετών οι οποίοι θα επιλέξουν να παραμείνουν στο υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Τι θα δουν στην τσέπη τους στο μέλλον όσοι μπουν στη νέα επικουρική

Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας στο enikonomia.gr το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες επικουρικές συντάξεις σε σχέση με το υφιστάμενο. Ειδικότερα, ενώ αυτή τη στιγμή το ύψος της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης για μέσο μισθό 1.400 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης ανέρχεται σε 235 ευρώ, με το νέο σύστημα η επικουρική σύνταξη μπορεί να φτάσει στα 326 ευρώ με βάση την επαγγελματική διαχείριση των κεφαλαίων του ΕΦΚΑ και στα 479 ευρώ με βάση τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ που έχουν τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα με τις υψηλότερες αποδόσεις.

Ακόμη, η μηνιαία επικουρική σύνταξη εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ) και διαθέτει 40 χρόνια ασφάλισης διαμορφώνεται με το υφιστάμενο σύστημα στα 153 ευρώ. Με το νέο κεφαλαιοποητικό σύστημα η σύνταξη μπορεί να αγγίξει τα 219 ευρώ, να αυξηθεί δηλαδή κατά 43%, με αποδόσεις ίσες με τον μέσο όρο των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Μπορεί δε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, στα 257 ευρώ εάν επιτευχθούν αποδόσεις ίσες με τη μέση ετήσια απόδοση των αποθεματικών του ΕΦΚΑ που διαχειρίζεται το Μικτό Αμοιβαίο Κεφαλαίο της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών».

Πηγή: enikonomia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα