Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜπαράζ ελέγχων από εφορία σε επιχειρήσεις

Μπαράζ ελέγχων από εφορία σε επιχειρήσεις

.

Εξόρμηση εφορίας με λουκέτα και πρόστιμα για αποδείξεις

Οδηγίες στον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του δημοσίου επιβάλλοντας πρόστιμα και λουκέτα σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις δίνει η φορολογική διοίκηση. Το τουριστικό κύμα που παρατηρείται το τελευταίο τρίμηνο σε συνδυασμό με τις δύο κρίσεις (υγειονομική και ενεργειακή) έχουν οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις να μην εκδίδουν παραστατικά κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς.

Ανάλογα με τη βαρύτητα των παραβάσεων που διαπιστώνονται, επιβάλλονται πρόστιμα, αλλά και “λουκέτα” από 48 ώρες έως ένα μήνα. Επίσης, με λουκέτο αλλά και βαριές ποινικές κυρώσεις τιμωρούνται όσοι βιαιοπραγούν σε βάρος των εφοριακών ελεγκτών. Ωστόσο, 15 κατηγορίες επαγγελμάτων εξαιρούνται των λουκέτων για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά επιβάλλονται πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ.

Ποιες παραβάσεις τιμωρούνται με λουκέτο

Λουκέτο δύο έως και 10 ημερών . Με τη διαπίστωση μη έκδοσης ή ανακριβούς περισσοτέρων από 10 αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους εφόσον η αξία των παραστατικών υπερβαίνει τα 500 ευρώ ξεκινούν οι διαδικασίες αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης.

Για 48 ώρες την πρώτη φορά, για 96 ώρες αν ξαναπέσει στην ίδια παράβαση μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρονιά για 3 αποδείξεις ανεξαρτήτως αξίας και αμελλητί για 10 ημέρες κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από την πρώτη παράβαση διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Στην περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια επιτόπιου ελέγχου με απειλή ή χρήση βίας κατά των ελεγκτικών οργάνων, αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου την οποία αφορά ο έλεγχος.

Πότε επιβάλλεται πρόστιμο

Στις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην κόβουν αποδείξεις, αρχικά επιβάλλεται πρόστιμο, αλλά εάν είναι πάνω από 10 οι αποδείξεις που δεν κόπηκαν ή η αξία τους υπερβαίνει το ποσό των 500 ευρώ, τότε, έρχεται το λουκέτο, το οποίο είναι πιο επώδυνο, αφού χάνεται τζίρος και αν είναι τουριστική επιχείρηση, τότε χάνει ιδιαίτερα αποδοτικές μέρες μέσα στη σεζόν.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις συναλλαγές που υπόκεινται σε ΦΠΑ (καφετέριες, μπαράκια, ταβέρνες, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, θαλάσσιας αναψυχής κ.λπ.) τα πρόστιμα κλιμακώνονται.

Ποιοι γλιτώνουν τα λουκέτα

Τα λουκέτα αντικαθίστανται με χρηματικές κυρώσεις σε επιχειρήσεις στις οποίες η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής λειτουργίας, λόγω της φύσεως της δραστηριότητάς τους, δηλαδή σε γηροκομεία, ξενοδοχεία, φροντιστήρια, ιατρεία, επιχειρήσεις ενοικίασης σκαφών κ.λπ. Τα πρόστιμα στις συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι:

1. Από 1.000 έως 2.500 ευρώ, εφόσον κατά τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσοτέρων από 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνεται ότι η αξία των παραστατικών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως του πλήθους τους.

2. Από 2.501 έως 5.000 ευρώ, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστωθεί εκ νέου από μερικό επιτόπιο έλεγχο στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ότι δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς τουλάχιστον τρία παραστατικά πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας.

3. 5.000 ευρώ, σε κάθε επόμενη διαπίστωση από επιτόπιο μερικό φορολογικό έλεγχο στον ίδιο επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία εντός δύο φορολογικών ετών από τους προηγούμενους ελέγχους.

Οι επαγγελματικές κατηγορίες που γλιτώνουν το λουκέτο

α. Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.

β. Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

γ. Κλινικές ή θεραπευτήρια.

δ. Οίκοι ευγηρίας.

ε. Λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής ή άλλης φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.

στ. Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί και κάθε άλλης φύσης δραστηριότητες με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης.

ζ. Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα – κατοικίες.

η. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).

θ. Δικηγόροι και εταιρείες δικηγόρων.

ι. Λογιστές, φοροτεχνικοί και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

ια. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.

ιβ. Γραφεία τελετών.

ιγ. Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.

ιδ. Άμισθοι υποθηκοφύλακες, συμβολαιογράφοι και συμβολαιογραφικές εταιρείες.

ιε. Φαρμακεία ανεξαρτήτως νομικής μορφής που εδρεύουν σε δήμους ή σε κοινότητες δήμων ή σε κοινότητες δημοτικών ενοτήτων δήμων, με πληθυσμό μέχρι και 5.000 κατοίκους.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα