Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΗλεκτρονικές… οι κληρονομιές – Πώς θα υποβάλλονται οι δηλώσεις φόρου

Ηλεκτρονικές… οι κληρονομιές – Πώς θα υποβάλλονται οι δηλώσεις φόρου

.

Ηλεκτρονικά θα γίνονται και οι δηλώσεις για τον φόρο κληρονομιάς καθώς η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myProperty” θα ενεργοποιηθεί εντός επόμενων ημερών ενδεχομένως και την επόμενη Δευτέρα.

Η πλατφόρμα θα δέχεται σε πρώτο στάδιο τις αρχικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς για κληρονομούμενους που απεβίωσαν το 2022, ωστόσο τις τροποποιητικές και τις υπόλοιπες δηλώσεις θα τις υποβάλουν οι φορολογούμενοι κανονικά στις εφορίες.

Πάντως η  ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς αναμένεται να “τρέξει” πιλοτικά έως το τέλος του 2022, ωστόσο θα είναι υποχρεωτική από τις αρχές του επόμενου έτους.

Φόρος κληρονομιάς: Τα βήματα για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων
Συγκεκριμένα είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι υπόχρεοι για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς. Αναλυτικά αυτά  είναι τα εξής:

Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό του κληρονόμου
Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα του κληρονόμου στο TAXISnet.
Ο κληρονόμος αποδέχεται τη δήλωση.
Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται, όταν προκύπτει o φόρος.
Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.
Ο κληρονόμος πληρώνει τον φόρο ή τη δόση του φόρου ψηφιακά (με κάρτα ή web banking).
Ο συμβολαιογράφος αναρτά τη συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς στο myPROPERTY.
Κληρονομιές: Τι ισχύει για το αφορολόγητο όριο
Α. Πότε είναι αφορολόγητη η κληρονομιά
Αφορολόγητη για τους συγγενείς της Α’ κατηγορίας (σύζυγος, τέκνα, εγγόνια, γονείς) είναι η κληρονομιά έως 150.000 ευρώ.
Ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ ισχύει για τον επιζώντα σύζυγο ύστερα από 5 έτη γάμου και τα ανήλικα τέκνα του.
Β. Πότε δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ
Δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ στις κληρονομιές  που εφαρμόζεται για γονικές παροχές και δωρεές προς τους συγγενείς της Α’ κατηγορίας.

Γ. Η απαλλαγή
Παρέχεται απαλλαγή για αξία πρώτης  κατοικίας μέχρι το ποσό των 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι  το ποσό των 250.000 ευρώ για έγγαμο. Το ποσό αυτό  προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος.
Χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.
Δ.Ο φόρος
Βάσει αρχικής ή εμπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης θα προκύπτει ο  φόρος της κληρονομιάς . Αυτός  θα  καταβάλλεται σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις, όχι μικρότερες των 500 ευρώ πλην της τελευταίας. Aν ο κληρονόμος/δωρεοδόχος/τέκνο είναι ανήλικος,  τότε ο αριθμός των δόσεων διπλασιάζεται με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 500 ευρώ, πλην της τελευταίας.

πηγή enikonomia.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα