Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΕφορία: Σε ποιες περιπτώσεις σβήνονται τα πρόστιμα

Εφορία: Σε ποιες περιπτώσεις σβήνονται τα πρόστιμα

Η αυλαία για τις φορολογικές δηλώσεις μπορεί να έπεσε στις 30 Αυγούστου, ωστόσο χιλιάδες φορολογούμενοι σπεύδουν να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις.

Η υποβολή εκπρόθεσμων τόσο αρχικών όσο και τροποποιητικών δηλώσεων συνοδεύεται με την επιβολή προστίμων 100, 200 ή 500 ευρώ, ενώ στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων επιβάλλεται και τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής φόρου.

Χωρίς πρόστιμα

Όμως υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες οι εφορίες δεν επιβάλλουν πρόστιμα και τόκους και συγχωρεί τους ξαχασιάρηδες φορολογουμένους. Αυτό συμβαίνει στις εξής περιπτώσεις:

-Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα: Αν ο εργοδότης εκδώσει καθυστερημένα τη βεβαίωση αποδοχών και ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους στο οποίο εκδόθηκε η βεβαίωση, δεν βαρύνεται με πρόστιμο.

-Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από φυσικά πρόσωπα στην περίπτωση που το ποσό του έξτρα φόρου που βεβαιώνεται με τη διορθωτική δήλωση δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Ωστόσο, για να εξεταστεί η επιβολή ή όχι του προστίμου σε εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση, αυτή συγκρίνεται με την αρχικώς και εμπροθέσμως υποβληθείσα δήλωση για το ίδιο φορολογικό έτος. Ως αρχική δήλωση νοείται και η τυχόν τροποποιητική ή τροποποιητικές που έχουν υποβληθεί εντός νόμιμης προθεσμίας της αρχικής φορολογικής δήλωσης.

-Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.

-Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου ΑΜΚΑ.

-Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα

-Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος που αφορά τη διαγραφή συζύγου έπειτα από διαζύγιο

-Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος με την οποία συμπληρώνονται προαιρετικοί κωδικοί

-Για εκπρόθεσες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν τη φιλοξενία για φορολογικούς λόγους

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα