Την εκτίμηση ότι οι αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αέριου και του πετρελαίου θα είναι εκρηκτικές έκανε ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Από όλη αυτή την ιστορία, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο απόλυτα ζημιωμένος είναι η Ευρώπη. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Οι ΗΠΑ έχουν οικονομικά οφέλη, αλλά όχι πολιτικά. Η Ελλάδα επειδή είναι μέρος της Ευρώπης και της ΕΕ, θα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Βλέπουμε ότι και μόνο η απειλή της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ανεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σε πολύ υψηλά επίπεδα» ανέφερε αρχικά ο κ. Μαραβέγιας.
Και συνέχισε: «Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι, αν τελικά αυτή η επέμβαση είναι ολοκληρωτική, θα έχουμε τιμές για το πετρέλαιο, της τάξεως των 150 δολαρίων το βαρέλι. Ανάλογες αυξήσεις θα υπάρξουν και στο φυσικό αέριο. Μιλάμε για απίστευτα ύψη που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως στη γερμανική οικονομία που εξαρτάται κατά 50% από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
«Το πρόβλημα στο φυσικό αέριο δεν είναι η επάρκεια, αλλά οι τιμές, οι οποίες θα ανέρχονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Πιστεύω ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί σε κάποιο βαθμό με επιδοτήσεις πάνω σε αυτές τις τιμές. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική πλευρά. Η Ευρώπη θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ταμείο για να βοηθήσει κυρίως τις νότιες χώρες της ΕΕ, που είναι υπερχρεωμένες και δεν έχουν τόσο μεγάλες δημοσιονομικές δυνατότητες» συμπλήρωσε ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Προβλήματα και με τα τρόφιμα
«Ήδη οι τιμές στα σιτηρά και τις ζωοτροφές έχουν πάρει την ανιούσα και θα ανέβουν ακόμη περισσότερο. Αυτές οι αυξήσεις θα επεκταθούν και στο ψωμί, τα ζυμαρικά και τα κρέατα. Πέρα από το γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει μία κοινή ευρωπαϊκή απόφαση, πρέπει να δούμε το ζήτημα του κατά πόσο θα πρέπει να επανέλθουμε πολύ σύντομα στους δημοσιονομικούς κανόνες μετά το τέλος της πανδημίας. Επίσης υπάρχει το πρόβλημα τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ήδη συζητείται ότι οι σκέψεις για να σταματήσει η ποσοτική χαλάρωση θα πρέπει σιγά σιγά να υποχωρούν» πρόσθεσε ο κ. Μαραβέγιας.
Πηγή:enikos.gr