Μια κανονική παραγωγή συμπύρηνων ροδακίνων προβλέπεται στην χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ετήσια σύσκεψη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τα πυρηνόκαρπα του Παρατηρητηρίου της Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό σημαίνει μια ελληνική παραγωγή παρόμοια με αυτή του 2020, που θα ανέλθει σε περίπου 400.000 τόνους. Η εκτιμώμενη τιμή παραγωγού θα κυμανθεί στα 32 – 35 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ).
Μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή ισπανική παραγωγή κομπόστας. Η μείωση λόγω καιρικών συνθηκών στην παραγωγή επιτραπέζιων ροδάκινων στην χώρα θα έχει σαν αποτέλεσμα να στραφεί μέρος των συμπύρηνων στη νωπή κατανάλωση για να καλύψει τη ζήτηση.
Όπως δηλώνει στον «ΑγροΤύπο» η κ. Ολυμπία Αποστόλου, εκπρόσωπος της ΕΚΕ, που συμμετείχε στη σύσκεψη, «πέρσι αν και οι τιμές της κομπόστας ήταν σε υψηλά επίπεδα λόγω καλής τιμής της πρώτης ύλης, οι ροές των εξαγωγών κυμάνθηκαν σε καλά επίπεδα και δεν υπάρχει πρόβλημα αποθεμάτων.
Από το τέλος του 2021, λόγω του αυξημένου κόστους πρώτης ύλης, η κομπόστα πωλούνταν στα ράφια καταστημάτων της ευρωπαϊκής αγοράς ως και 60% ακριβότερα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Φέτος έχει αυξηθεί ακόμη πιο ψηλά το κόστος και δεν ξέρουμε πως θα ανταποκριθεί η αγορά. Εξαγωγές ελληνικής κομπόστας κάναμε προς Ρωσία, Λευκορωσία και Ουκρανία. Αυτές οι αγορές θα έχουν πρόβλημα λόγω πολέμου και μέτρων.
Ειδικότερα στην Ουκρανία θα έπρεπε η ΕΕ να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, με το οποίο θα τους δίναμε ελληνική κομπόστα. Αυτό θα βοηθούσε στην απορρόφηση κάποιων ποσοτήτων της χώρας μας, που θα έχει το πρόβλημα στην Ευρώπη.
Επίσης σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να έχουν οι εξαγωγές ελληνικού χυμού ροδάκινου. Αρκεί να σας αναφέρω ότι η Ρωσία εισάγει το 1/3 της ελληνικής παραγωγής χυμού ετησίως. Θα πρέπει να βρεθούν νέες αγορές για να απορροφήσουν αυτές τις ποσότητες.
Ένα ακόμη πιθανό πρόβλημα αναμένεται να είναι η μαζική είσοδος πυρηνοκάρπων από την Τουρκία στην ευρωπαϊκή αγορά. Η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας και o αποκλεισμός της από το σύστημα SWIFT έχει δυσκολέψει τις συναλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και υπάρχει ο φόβος να στραφούν στην ευρωπαϊκή αγορά μεγάλες ποσότητες νωπών και συμπύρηνων ροδάκινων, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω».