Την ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, με στόχο να αντιμετωπίσουν οι πολίτες τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, αναδεικνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναχωρεί το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να δώσει το “παρών” στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των “27” ηγετών για τις εξελίξεις στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας.
“Είναι πάρα πολύ σημαντικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχουν έκτακτα μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς όλες οι χώρες σήμερα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιδοτούν τους καταναλωτές για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Χρειάζεται μία ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, τα κράτη-μέλη. Η κάθε μία έχει τον δικό της τρόπο να το αντιμετωπίσει, αλλά για όλες τις χώρες είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι δημοσιονομικά εξαιρετικά επώδυνο και έχω πρόθεση να θέσω το ζήτημα αυτό στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του από το Βουκουρέστι.
Τα μέτρα
Αποκωδικοποιώντας, λοιπόν, τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δράσει ενιαία και συντονισμένα, προκειμένου να μην είναι όμηρος της Ρωσίας. Και η λογική της αντίδρασης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις που θα έχει η κρίση για τους ευρωπαίους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις πρέπει να είναι αντίστοιχη με αυτή της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια από τα μέτρα που θα μπορούσαν να εξεταστούν είναι:
– Η δημιουργία ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτεί από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων και θα μπορούσε να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
– Η εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση.
– Οι συντονισμένες αγορές αερίου.
Από την πρωτεύουσα της Ρουμανίας, ο πρωθυπουργός τόνισε, εκ νέου, ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με στόχο η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής. “Χρέος μας είναι να διευρύνουμε όχι μόνο τις πηγές ενέργειας ως προς την παραγωγή, αλλά και την τροφοδοσία μας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα σε φυσικό αέριο, μειώνοντας την εξάρτησή μας από τη Ρωσία. Και εδώ ανοίγονται και σημαντικά περιθώρια συνεργασίας με μια χώρα όπως η Ρουμανία, η οποία η ίδια παράγει φυσικό αέριο”, σημείωσε, με την Αθήνα, στο μέτωπο του Ουκρανικού να συντονίζει τις κινήσεις της με εταίρους και συμμάχους σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ και τον πρωθυπουργό να προτάσσει την έννοια του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, όπως έπραξε και στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που συγκάλεσε ο Ντόναλντ Τουσκ.
“Είναι κινήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τις συμφωνίες του Μινσκ. Είναι εκφράσεις αναθεωρητισμού που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Και θα ήθελα να επαναλάβω ότι θεμελιώδης αρχή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών. Καταδικάζουμε συνεπώς απερίφραστα, πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Kαι ως κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας, έτσι ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι μόνο κοινή αλλά να είναι και ουσιαστική”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον Ρουμάνο ομόλογό του.
Στο…έκτακτο ραντεβού των “27” στις Βρυξέλλες, που θα σηκώσει αυλαία στις εννέα το βράδυ ώρα Ελλάδας, θέμα συζήτησης των ηγετών θα είναι η κατάσταση και οι εξελίξεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή-πρόσκληση. “Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Υπονομεύουν, επίσης, την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και να καθορίζουμε από κοινού τη συλλογική μας προσέγγιση και δράσεις…Θα ήθελα να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις, πώς προστατεύουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, πώς αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία, ιδίως θεωρώντας τη Ρωσία υπεύθυνη για τις ενέργειές της και πώς θα υποστηρίξουμε περαιτέρω την Ουκρανία και τον λαό της”.
Πηγή:Capital.gr