Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΕπίδομα θέρμανσης: Αίτηση σε 4 βήματα - Πότε ξεκινούν

Επίδομα θέρμανσης: Αίτηση σε 4 βήματα – Πότε ξεκινούνΤην επόμενη Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου, θα ανοίξει η διαδικτυακή πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για το φετινό επίδομα θέρμανσης.

Η εν λόγω πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να δοθεί σχετική παράταση.

Τα 4 βήματα

– Στο πρώτο βήμα, οι δικαιούχοι θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxis.

– Στο δεύτερο βήμα θα επιλέξουν τον οικισμό στον οποίο διαμένουν.

– Στο τρίτο βήμα θα υποβάλουν τα τιμολόγια των αγορών που έχουν κάνει για τη θέρμανσή τους.

– Στο τέταρτο βήμα θα υπάρχει ο υπολογισμός του επιδόματος, δηλαδή, τι θα λάβουν.

Τι επιδοτείται

Η πρώτη πληρωμή θα γίνει εντός του Ιανουαρίου, ενώ η δεύτερη πληρωμή θα γίνει τον Απρίλιο.

Η επιδότηση είναι από 80 έως 650 ευρώ. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να είναι 700 ευρώ.

Επιδοτείται το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο και τα καυσόξυλα και πέλετ σε ορεινές περιοχές που έχουν έως 2.500 κατοίκους.

Δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Επίσης, για να είναι δικαιότερη η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης το υπουργείο Οικονομικών χώρισε τις περιοχές της χώρας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, που επικρατούν σε αυτές. Το ύψος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία μιας περιοχής υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου.

Προϋποθέσεις

Σημειώνεται, ότι για να λάβει κάποιος το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να βάλει το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάβει. Επίσης, τα χρήματα που θα πάρει πρέπει να τα ξοδέψει, αλλιώς τα επιστρέφει.

Εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια για να πάρει κάποιος το επίδομα θέρμανσης είναι τα εξής:

Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

 


Διαβάστε Ακόμα