Ο Κώστας Σκρέκας μιλώντας χθες αργά το απόγευμα στο διοικητικό συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από τους εκπροσώπους επαγγελματικών ομάδων τόσο για την πρόσφατη αναγγελία του περί προγράμματος επιδότησης αντικατάστασης παλιών θερμοσιφώνων όσο και για τα φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις. Αποσαφηνίσεις ζήτησαν επίσης οι εκπρόσωποι των μικρών επιχειρήσεων και για το αν το χειμώνα θα χρειαστεί να σβήσουν τα φώτα των καταστημάτων τους αλλά και για το αν απαιτηθεί η μείωση του ωραρίου λειτουργίας στο πλαίσιο της ανάγκης εξοικονόμησης ενέργειας.
Ειδικότερα, ο υπουργός έκανε γνωστό πως η χρηματοδότηση των ενισχύσεων για το πρόγραμμα των θερμοσιφώνων έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πακέτο «REPower EU». Σύμφωνα με τον ίδιο το ύψος του ανέρχεται στα 60 εκ. ευρώ και θα ενισχυθούν νοικοκυριά για την αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσιφώνων αλλά και παλιών ηλιακών θερμοσιφώνων με νέους πιο αποδοτικούς «ηλιακούς».
Ο ίδιος απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες τόνισε όμως τόσο ο ίδιος όσο και οι πρόεδροι του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς τη σημασία του προγράμματος για την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Μάλιστα η ελληνική βιομηχανία, όπως ειπώθηκε, είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο.
Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών ζήτησαν επίσης από τον υπουργό να επιτρέψει τη δυνατότητα πρόσβασης στο πρόγραμμα και επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ζεστό νερό, όπως για παράδειγμα εστιατόρια.
«Εξοικονομώ» και «Αλλάζω Συσκευή»
Ο κ. Σκρέκας απαρίθμησε επίσης και προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων, τα οποία θα συνδράμουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Οκτώβριο θα γίνει προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος ύψους 360 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα αφορά τους κλάδους του τουρισμού, των υπηρεσιών και μέρος επιχειρήσεων του δευτερογενούς τομέα. Αμέσως μετά την προδημοσίευση, όπως διευκρίνισε η δαπάνες που θα γίνονται θα θεωρούνται επιλέξιμες.
Εντός του επόμενου μήνα, σύμφωνα με τον υπουργό θα είναι έτοιμο και το πρόγραμμα ”Αλλάζω Συσκευή” για τις επιχειρήσεις. Όπως είπε ο προϋπολογισμός του θα είναι στα 160 εκ. ευρώ και θα αφορά στην αντικατάσταση κλιματιστικών και συστημάτων θέρμανσης.
Εικονικό net metering για επιχειρήσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανήγγειλε επίσης νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα και θα ανοίγουν το δρόμο για την αξιοποίηση του net metering από μεγάλες επιχειρήσεις.
Όπως περιέγραψε με νομοσχέδιο θα παρέχεται η δυνατότητα της δημιουργίας επαγγελματικών ενεργειακών κοινοτήτων, με πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να συμψηφίζουν την ενέργεια που καταναλώνουν με ένα φωτοβολταϊκό, το οποίο θα μπορούν να κατασκευάζουν μακριά από την εγκατάσταση της επιχείρησης τους. Θα αφορά τη μέση και υψηλή τάση και όπως είπε χαρακτηριστικά τα φωτοβολταϊκά μπορεί να είναι αναπτυγμένα στην Ορεστιάδα και ο συμψηφισμός παραγωγής – κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας να γίνεται σε εγκατάσταση επιχείρησης στην Αθήνα.
Ο ίδιος επίσης ανήγγειλε για τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό επιχειρήσεων και πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας.
Μείωση κατανάλωσης ρεύματος
Πολλές ήταν οι ερωτήσεις που δέχτηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το αν οι επιχειρήσεις και ιδίως τα εμπορικά καταστήματα χρειαστεί να μειώσουν, υποχρεωτικά, το ωράριο λειτουργίας για να περιοριστεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως επίσης κλήθηκε να απαντήσει για το αν έχει διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια ακόμη και στο ενδεχόμενο της διακοπής παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Ο κ. Σκρέκας απάντησε πως «έχουμε διασφαλίσει την ενεργειακή αυτάρκεια. Δεν θα χρειαστεί να πάμε σε υφεσιακά μέτρα. Αυτό που απαιτείται είναι να περιορίσουμε την σπατάλη ενέργειας. Και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Η κατανάλωση ρεύματος έχει περιοριστεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου κατά 13% και του φυσικού αερίου κατά 40% τους τρεις τελευταίους μήνες. Ο κόσμος συνειδητοποιεί την ανάγκη της εξοικονόμησης ενέργειας».
Ώρες αιχμής
Αναφέρθηκε όμως και στο θέμα της μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες τις ώρες αιχμής ζήτησης των φορτίων.
Ο υπουργός είπε πως «ίσως χρειαστεί να ζητήσουμε από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα αποζημιώνονται από ειδικό μηχανισμό», κατέληξε.
πηγή: ΟΤ
ρεπορτάζ: Χρήστος Κολώνας