Έτοιμο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης με τα νέα μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών από τις τεράστιες αυξήσεις στα καύσιμα. Οι τελευταίες πινελιές αναμένεται, όπως πληροφορείται το «protothema.gr», να μπουν σε σύσκεψη η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει σήμερα Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συνεργασία του οικονομικού επιτελείου και στενών συνεργατών του πρωθυπουργικού επιτελείου.
Στόχος της κυβέρνησης να ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα, ίσως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, «παρέμβαση» που θα οδηγεί στην υποχώρηση του κόστους της βενζίνης κοντά στα 2 ευρώ ανά λίτρο από 2,4 ευρώ που κυμαίνεται κατά μέσο όρο αυτή την περίοδο.
Απορρίπτοντας ως «ανεύθυνες και λαϊκιστικές» τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για «εδώ και τώρα» μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, το κυβερνητικό επιτελείο, εξαντλώντας όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια που είχε στη διάθεσή του, κατέληξε σε πλέγμα μέτρων που, όπως υπογραμμίζουν αρμόδια στελέχη, «δεν λύνει το πολύπλοκο πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας με την οποία είναι αντιμέτωπος ολόκληρος ο πλανήτης, αλλά θα δώσει μια ανάσα στα ελληνικά νοικοκυριά και θα διευκολύνει τις καλοκαιρινές διακοπές της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων οικονομικών στρωμάτων».
Υπό αυτό το πνεύμα, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και το οικονομικό επιτελείο, αφού εξέτασαν πολλά και διαφορετικά σενάρια και «έτρεξαν» ασκήσεις προσομοίωσης κόστους και οφέλους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πιο πρόσφορος τρόπος για την αποτελεσματικότερη ανακούφιση των πολιτών, χωρίς να διασαλευθεί η δημοσιονομική ισορροπία είναι η διεύρυνση της επιδότησης που δόθηκε το προηγούμενο τρίμηνο μέσω της πλατφόρμας «fuel pass», της οποίας έκαναν χρήση πάνω από 2,3 εκατομμύρια κάτοχοι ιδιωτικής χρήσης οχημάτων.
Η πρόταση η οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι στο τραπέζι του πρωθυπουργού και αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως» για να ισχύσει το επόμενο τρίμηνο -Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος- προβλέπει αύξηση της επιδότησης ανά κάτοχο Ι.Χ. αυτοκινήτου στα 60 με 70 ευρώ, από 40 έως 50 που ίσχυσε το προηγούμενο τρίμηνο.
Πιο σημαντική, όμως, είναι η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση της επιδότησης μέσω του «fuel pass», καθώς οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αντί για το ποσό των 30.000 ετήσιου εισοδήματος, στην νέα εφαρμογή που μέτρου θα ανέλθει στα 45.000 ευρώ και θα καλύψει έτσι περίπου 4 εκατ. κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσικλετιστών.
Το κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζεται σε αυτά τα κριτήρια με το σκεπτικό ότι μια οικογένεια για τις καλοκαιρινές της ανάγκες και ειδικά για τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο σε τόπους διακοπών καταναλώνει κατά μέσο όρο 180 λίτρα καυσίμου, το οποίο κοστίζει μεταξύ 2,3 και 2,4 ευρώ ανά λίτρο. Με την επιδότηση, λοιπόν, που θα λάβει μέσω της πλατφόρμας «fuelpass» το πραγματικό κόστος ανά λίτρο θα «προσγειωθεί» στα 2 ευρώ.
Νέος μηχανισμός κατά της αισχροκέρδειας
Κλείσιμο
Το αυξημένο ύψος της επιδότησης και η μεγαλύτερη περίμετρος των δικαιούχων, δεν είναι το μόνο μέτρο για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής ακρίβειας που θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας. Στην κυβέρνηση θεωρούν επίσης πολύ σημαντικό και τον αυτοματοποιημένο μηχανισμό για την πάταξη της αισχροκέρδειας που πρόκειται να ενεργοποιηθεί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προβλέπεται να λειτουργήσει μια καινούργια πλατφόρμα στην οποία, μέσω data analytics, θα «φορτώνονται» όλα τα δεδομένα των τιμών των καυσίμων σε κάθε ενδιάμεσο στάδιο από τα διυλιστήριο έως το τελευταίο πρατήριο. Έτσι, αυτοματοποιημένα και χωρίς ανθρώπινη μεσολάβηση θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός επιβολής προστίμων για κάθε παραβίαση του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση, βρίσκεται σε ισχύ αλλά υπάρχει αδυναμία ελέγχου των παραβατών.
Με τον τρόπο αυτό, τόσο οι πρατηριούχοι και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή που έως τώρα όριζαν αυθαιρέτως την τιμή των καυσίμων, όντας σίγουροι ότι δεν θα φτάσουν έως εκεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όσο και όλοι οι ενδιάμεσοι που εμπλέκονται στη διακίνηση των πετρελαιοειδών, θα ξέρουν ότι αυξάνοντας υπερβολικά τις τιμές θα καλούνται αυθωρεί και παραχρήμα να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα.
Ακτοπλοϊκά ταξίδια και αγρότες
Πέραν αυτών στην κυβερνητική φαρέτρα βρίσκονται ακόμη μέτρα, όπως:
Πρώτον: Γενναία επιδότηση στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια των άγονων νησιωτικών γραμμών έτσι ώστε να μην αυξηθούν -και αν είναι δυνατόν να μειωθούν κιόλας- τα εισιτήρια στα πλοία που θα μεταφέρουν τους εκδρομείς του καλοκαιριού.
Δεύτερον: Ταχύτερη επιστροφή των ποσών του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες.
Γιατί δεν μειώνονται οι φόροι
«Θα θέλαμε κι εμείς, αν μπορούσαμε, να μειώσουμε τον ΦΠΑ ή τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων που είναι σίγουρα πολύ ψηλά», επισημαίνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. «Αυτή η κυβέρνηση είναι υπέρ της μείωσης των φόρων και το έχει αποδείξει», προσθέτουν για να υπογραμμίσουν ότι «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στην παρούσα συγκυρία με τους συγκεκριμένους φόρους».
Επισημαίνουν, κατ΄αρχάς, ότι με μια τέτοια οριζόντιου χαρακτήρα παρέμβαση «θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς», διότι οι πρώτοι έχουν περισσότερα οχήματα ανά οικογένεια και άρα μεγαλύτερες καταναλώσεις.
Απορρίπτουν, κατά δεύτερο λόγο, τους ισχυρισμούς ότι τυχόν μείωση των φόρων θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με την αύξηση της κατανάλωσης και άρα των εισπράξεων. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου και επικαλούνται σε κάθε ευκαιρία τόσο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος όσο και οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης δείχνουν ότι η κατανάλωση των καυσίμων είναι ανελαστική.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, παρά την μεγάλη άνοδο στις τιμές με τις οποίες γεμίζουν πλέον τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων, η κατανάλωση έχει μειωθεί ελάχιστα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, τέλος, για να μπορούσαν να επιστρέψουν οι τιμές των καυσίμων εκεί που ήταν πριν από την εκτίναξή τους που προκάλεσε αρχικά η μεταπανδημική άνοδος της παγκόσμιας ζήτησης και κατόπιν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη διεθνής ενεργειακή αναταραχή, «θα χρειαζόταν το ελληνικό Δημόσιο να… θυσιάσει έσοδα της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ».
Πρόκειται, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματικοί, «για ένα υπερβολικά μεγάλο ποσό που δεν μπορεί να αναπληρωθεί από άλλες πηγές», πολύ περισσότερο που, όπως σημειώνουν «η φορολογία στα καύσιμα έχει πολύ υψηλή εισπραξιμότητα και είναι η τρίτη κατά σειρά σημασίας πηγή άντλησης δημόσιων εσόδων». Γι΄ αυτό και υποστηρίζουν ότι «είναι ανεύθυνο και λαϊκιστικό να επιμένουν κάποιοι σε μείωση των φόρων, κυρίως όσοι όταν ήταν στην κυβέρνηση αύξησαν τους συγκεκριμένους φόρους ακριβώς επειδή ήξεραν ότι εκεί στηρίζεται επί πολλά χρόνια η δημοσιονομική ισορροπία στη χώρα μας».
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι, «σε πείσμα του θορύβου που εσκεμμένα και παραπλανητικά δημιουργεί η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο το οποίο μπορεί να γίνει στις πολύ δύσκολες συνθήκες που αναμφισβήτητα επικρατούν».
Επικαλούνται, ως προς αυτό, τις πρόσφατες μετρήσεις με τις διαθέσεις της κοινής γνώμης που δείχνουν ότι τα μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση για τη μείωση των τιμών στο ρεύμα και την κάλυψη ενός μέρους της αυξήσεων που προκάλεσε η διαβόητη «ρήτρα αναπροσαρμογής», βελτίωσαν το κλίμα στην κοινωνία.
Εκτιμούν μάλιστα με τους «ξεφουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρισμού που φθάνουν ήδη στα περισσότερα νοικοκυριά, την επιστροφή ποσών που θα εμφανιστούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων μπουν στην πλατφόρμα «Power Pass», καθώς και με τη νέα διευρυμένη επιδότηση του «fuel pass», η βελτίωση του κλίματος θα γίνει ακόμη πιο εμφανής.
πηγή protothema.gr