Μία νέα τάξη πραγμάτων στην ευρωπαϊκή, αλλά και στην ελληνική οικονομία φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αύξηση του πληθωρισμού και οικονομική ύφεση, αφού ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο αυξάνονται κι άλλο.
Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι είναι αδύνατο πλέον, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, να κινηθούν με τον σχεδιασμό που έχουν κάνει και που περιγράφεται στον προϋπολογισμό, αλλά επί του παρόντος δεν προβαίνουν σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια – αναθεώρηση, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει κάτσει η σκόνη και κανείς δεν μπορεί να πει, όχι απλά με βεβαιότητα, αλλά ούτε καν πιθανολογώντας, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα.
Σε επίπεδο εμπορευμάτων, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έξι ημέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου οι τιμές ναι μεν έχουν αυξηθεί αρκετά σε σχέση με τα προ του πολέμου επίπεδα, εντούτοις απέχουν πολύ από τα σημεία γενικού συναγερμού.
Αυτό σε καμία περίπτωση βέβαια δεν σημαίνει ότι η εικόνα αυτή θα διατηρηθεί. Το περιβάλλον είναι εξαιρετικά ρευστό και όλα μπορούν να συμβούν.
45% αύξηση στο ρεύμα μέσα σε 5 μέρες
Ο απολογισμός του πολέμου των πέντε ημερών στην Οικονομία: Ηλεκτρικό ρεύμα άνοδος 45%, Πετρέλαιο 3% και φυσικό αέριο 10%
Για παράδειγμα το φυσικό αέριο την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου είχε κλείσει στα 88,3 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ χθες έκλεισε τα 97,6 ευρώ, άνοδος 10,5%. Βέβαια ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει και τα 140 ευρώ.
Το πετρέλαιο ήταν την περασμένη Τετάρτη στα 98 δολάρια το βαρέλι και χθες κοντά στα 101 δολάρια, κάτι λιγότερο από 3%.
Εκεί που πραγματικά υπάρχει μεγάλη άνοδος είναι στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που από 175,61 ευρώ, εκτοξεύτηκε χθες στα 255,41 ευρώ, άνοδος 45,4%.
Ανάλογη είναι και η εικόνα στα χρηματιστήρια, αλλά με λελογισμένες απώλειες, αν αναλογιστεί ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο και μάλιστα ο ένας από τους δύο εμπλεκόμενους είναι πυρηνική δύναμη.
Στο «τραπέζι» τα πάντα αλλά και… τίποτα
Στην Ελλάδα, τα πάντα είναι στο τραπέζι, αλλά και τίποτε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα πλέον δεν θα κινηθεί μόνη της, αλλά σε συντονισμό με την Ευρώπη.
Χθες πάντως οι 27 υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου τους, στο πλαίσιο της οποίας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας παρουσίασε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης με σκοπό τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, εξέτασαν τα σενάρια για την επάρκεια εφοδιασμού των κρατών μελών με φυσικό αέριο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στο συμβούλιο συζητήθηκαν, επίσης, η τροφοδοσία της Ουκρανίας με φυσικό αέριο από την Ε.Ε. και ο συγχρονισμός του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με το ευρωπαϊκό σύστημα.
Σχετικά με τις τιμές ο Κ. Σκρέκας πρότεινε τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), κρίσιμων υποδομών αποθήκευσης ορυκτών καυσίμων και ενεργειακών διασυνδέσεων με τρίτες χώρες, που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Πηγή:Newsit.gr