Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΑύξηση γύρω στο 3% για τους συνταξιούχους το 2024

Αύξηση γύρω στο 3% για τους συνταξιούχους το 2024

Αυξήσεις θα δουν οι συνταξιούχοι το 2024 όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Τσακλόγλου υπολογίζει ότι, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η αύξηση αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 3% και θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των συνταξιούχων τον ερχόμενο Ιανουάριο, δηλαδή όταν καταβληθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου του 2024. Επιπλέον, καταβάλλεται η πέμπτη ετήσια δόση των αυξήσεων του νόμου Βρούτση σε περίπου 220.000 συνταξιούχους, με περισσότερα από 30 χρόνια ασφαλιστικού βίου.

Ο υφυπουργός προσθέτει ότι η κυβέρνηση, για δεύτερη φορά, φέτος, θα καταβάλει έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση έως και 200 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν θα επωφεληθούν από τις επικείμενες αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/2024, λόγω θετικής προσωπικής διαφοράς. Από τη συγκεκριμένη ενίσχυση θα επωφεληθούν περίπου 743.000 συνταξιούχοι, με προϋπόθεση να έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ και να λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη έως και 1.600 ευρώ.

Στη συνέντευξή του μεταξύ άλλων είπε ότι στον ΕΦΚΑ έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου και εκτίμησε ότι θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος τα επόμενα 3-4 χρόνια με την ολοκλήρωση δύο πολύ μεγάλων πρότζεκτ: το πρώτο αφορά το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ και το δεύτερο την ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του φορέα. «Σαν αποτέλεσμα, αναμένουμε την ταχύτερη έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών» συμπληρώνει.

Για τα αναδρομικά των δικαστών
Αναφορικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ζήτημα της επαναφοράς των συντάξεων δικαστικών στα επίπεδα προ του 2012, ο υφυπουργός Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση για τα αναδρομικά αφορά μόνο αυτούς που έχουν κάνει προσφυγή και σε αυτούς και μόνο θα καταβληθούν τα αντίστοιχα ποσά.

«Η κυβέρνηση οφείλει να σέβεται τη δικαστική εξουσία και τις αποφάσεις της, όμως οφείλει να σέβεται και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας και το δεδομένο δημοσιονομικό περιθώριο, που έχουμε και το περιθώριο αυτό είναι πεπερασμένο. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι ιδιαιτέρως ελλειμματικό και η προσπάθειά μας για τον περιορισμό αυτών των ελλειμμάτων είναι κεφαλαιώδους σημασίας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία στο πνεύμα της δικαστικής απόφασης, αλλά και προβλέψεις για την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα μεγάλα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι» τονίζει ο κ. Τσακλόγλου.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα