Μια ικανοποιητική επίδοση πετυχαίνει η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας, καταφέρνοντας να κατακτήσει την 30η θέση της λίστας με τις 60 πιο καινοτόμες οικονομίες του πλανήτη για το 2021.
Τη σχετική αξιολόγηση δημοσίευσε για ένατη συνεχή χρονιά το Bloomberg στο “Bloomberg Innovation Index 2020”. Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία 68,47 (στην κλίμακα του 100) με βάση τις επιδόσεις της σε επτά επιμέρους τομείς, που μετρά το Bloomberg Innovation Index και σχετίζονται με την καινοτομία. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα παραμένει για το 2021 ουσιαστικά στάσιμη, αφού την ίδια θέση κατέλαβε και το 2020.
Ο ετήσιος δείκτης καινοτομίας Bloomberg αναλύει δεκάδες κριτήρια χρησιμοποιώντας επτά μετρήσεις, όπως οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη (Research and Development – R&D), η συγκέντρωση high-tech δημόσιων επιχειρήσεων, ο αριθμός των ερευνητών, η ικανότητα κατοχύρωσης πατεντών (patent activity), η μεταποίηση υψηλής προστιθέμενης αξίας (manufacturing value-added), η παραγωγικότητα και η απόδοση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η Ελλάδα πετυχαίνει για το 2021 την υψηλότερη βαθμολογία (48 μονάδες) σε ό,τι αφορά τον δείκτη “manufacturing value-added”, ενώ έχει καλή βαθμολογία (47 μονάδες) στον δείκτη “patent activity”. Επιπλέον, η Ελλάδα βαθμολογείται με 43 μονάδες στον δείκτη “παραγωγικότητα της καινοτομίας” και συγκεντρώνει 34 μονάδες στο “Research & development intensity”.
Σύμφωνα πάντα με την αξιολόγηση του Bloomberg Innovation Index, η Ελλάδα παίρνει 29 μονάδες για τη συγκέντρωση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και 26 μονάδες για τη συγκέντρωση ερευνητών. Η χαμηλότερη επίδοση της Ελλάδας, 9 μονάδες, είναι στον δείκτη “Tertiary efficiency”.
Πρωταθλήτρια καινοτομίας η Κορέα
Πρωταθλήτρια κόσμου στο πεδίο καινοτομία ανακηρύσσεται για το 2021 η Νότιος Κορέα, με σκορ 90,49, με τη Σιγκαπούρη να κατατάσσεται δεύτερη και την Ελβετία να παίρνει το …αργυρό στη λίστα με τις πιο καινοτόμες οικονομίες του πλανήτη.
Συνολικά, η Ευρώπη έχει λόγους να επιχαίρει για τις επιδόσεις της στην καινοτομία, αφού οι επτά στις δέκα πρώτες θέσεις της λίστας ανήκουν σε ευρωπαϊκές χώρες: η Γερμανία κατατάσσεται 4η ανάμεσα στις 60 πιο καινοτόμες χώρες του κόσμου. Ακολουθεί η Σουηδία στην 5η θέση, η Δανία καταλαμβάνει την 6η, η Φινλανδία ακολουθεί στην 8η, η Ολλανδία στην 9η, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Αυστρία.
Μάλιστα, τα προαναφερθέντα ευρωπαϊκά κράτη καταφέρνουν για το 2021 να εκτοπίσουν από τη λίστα με τις δέκα πιο καινοτόμες οικονομίες του πλανήτη τις ΗΠΑ, που κατατάσσονται στην 11η θέση, χάνοντας δύο θέσεις έναντι του 2020. Η Κίνα, από την πλευρά της, καταλαμβάνει για το 2021 μόλις τη 16η θέση της σχετικής κατάταξης.
Να σημειωθεί ότι η έχουσα το στέμμα της παγκόσμιας καινοτομίας Νότιος Κορέα κρατάει τον τίτλο της πρωταθλήτριας σε επτά από τις εννέα αξιολογήσεις του “Bloomberg Innovation Index”, αποδεικνύοντας τη μακρά παράδοση, που διαθέτει στο πεδίο innovation.
Ο ρόλος της πανδημίας
Η αξιολόγηση του 2021 αντικατοπτρίζει έναν κόσμο, όπου ο αγώνας ενάντια στον Covid-19 έφερε στο προσκήνιο την καινοτομία: από τις κυβερνητικές προσπάθειες για τον περιορισμό της πανδημίας, μέχρι τις ψηφιακές υποδομές που επέτρεψαν την εξ αποστάσεως εργασία και τον αγώνα για την ανάπτυξη εμβολίων, μέχρι την καινοτομία στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων και επαφών.
“Πολλά από τα δεδομένα του Bloomberg προέρχονται από την περίοδο πριν από την κρίση του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι πολλές χώρες με υψηλό δείκτη καινοτομίας – όπως η Κορέα, η Γερμανία και το Ισραήλ – έχουν ηγετική θέση παγκοσμίως σε ορισμένους τομείς καταπολέμησης της πανδημίας, είτε πρόκειται για εντοπισμό επαφών, είτε για τον γρήγορο εμβολιασμό”, αναφέρουν οι αναλυτές.