Αρχική Κοινωνία Οικονομία Από Δευτέρα, το μεγάλο στοίχημα της εστίασης

Από Δευτέρα, το μεγάλο στοίχημα της εστίασης

Παρά τους προβληματισμούς που έχουν διατυπώσει όλο το προηγούμενο διάστημα οι επαγγελματίες της εστίασης και αφορούν στους περιορισμούς με τους οποίους ανοίγουν από τη Δευτέρα του Πάσχα τα καταστήματα, ικανοποίηση επικρατεί για το άνοιγμα του κλάδου έπειτα από ακριβώς ένα εξάμηνο.

 

Εν μέσω περιορισμών λοιπόν, οι επαγγελματίες θα ανεβάσουν ρολά «ποντάροντας» σε μία θετική ανταπόκριση των καταναλωτών, που όπως φαίνεται περιμένουν με ανυπομονησία το άνοιγμα του κλάδου, ελπίζοντας παράλληλα ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν άμεσα τη χαλάρωση των μέτρων ώστε να λειτουργήσουν κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ λειτουργούν στους εξωτερικούς χώρους, μόνο με καθήμενους και όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι. Τα καταστήματα παράλληλα δεν θα παίζουν μουσική ενώ θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 22.45 καθώς στις 23.00 αρχίζει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Το πρόβλημα ρευστότητας

To μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις ενόψει της επαναλειτουργίας τους παραμένει η έλλειψη ρευστότητας με σχεδόν τις μισές επιχειρήσεις να έχουν ήδη μηδενικά ή ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα. Οι επαγγελματίες ήλπιζαν ότι θα λάβουν το κεφάλαιο κίνησης από το πρόγραμμα των 330 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσω ΕΣΠΑ, προτού ανεβάσουν ρολά, ωστόσο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει περί τις 10 Μαΐου και τα χρήματα να εκταμιευθούν έως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνει στο insider.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, έως τότε οι επιχειρηματίες του κλάδου θα κληθούν να καλύψουν το κόστος των πρώτων ημερών με μεγάλη δυσκολία καθώς η επανεκκίνηση για ένα μικρό κατάστημα προκειμένου να παραγγείλει προμήθειες απαιτεί ποσά που ξεκινούν από 2.000 έως 3.000 ευρώ με δεδομένο ότι ήταν κλειστό ένα εξάμηνο. Κάποιες επιχειρήσεις μάλιστα, όπως σημειώνει ο ίδιος, επιλέγουν να μην ανοίξουν από τις πρώτες μέρες αλλά να ανεβάσουν ρολά αργότερα, ενώ όσες δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους θα αναγκαστούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν μόνο με delivery και take away.

Ωράριο και μουσική

Το  ωράριο λειτουργίας έως τις 10.45 παραμένει «αγκάθι» για τον κλάδο, με τους επιχειρηματίες στα μπαρ να επισημαίνουν ότι περιορίζει σημαντικά τις ώρες λειτουργίας τους ενώ στα καταστήματα της αμιγούς εστίασης να σημειώνουν ότι για αρκετούς καταναλωτές που πηγαίνουν αργά για φαγητό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά. «Ελπίζουμε ότι το θέμα του ωραρίου θα ξεπεραστεί σύντομα και θα ισχύσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα» τονίζει στο insider.gr ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος.

insider.gr

- Advertisement -
- Advertisement -S-

Stay Connected

32,315ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,630ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,492ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Must Read