Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΑπίθανη κορονο-απάτη με τα ενοίκια: Έφτιαχναν μισθωτήρια "μαϊμού" για να εισπράξουν την...

Απίθανη κορονο-απάτη με τα ενοίκια: Έφτιαχναν μισθωτήρια “μαϊμού” για να εισπράξουν την αποζημίωση

Με το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, επιχειρήθηκαν εικονικές προσλήψεις προκειμένου οι επιτήδειοι να εισπράξουν την κρατική αποζημίωση. Με το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής ξεχάστηκαν τιμολόγια εσόδων ή έγινα καταφανώς ψευδείς τροποποιητικές δηλώσεις για να αυξηθεί το ποσό.

Η ελληνική “εφευρετικότητα”, δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω ούτε το πρόγραμμα αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων για τα κουρεμένα ενοίκια.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ έχουν εντοπίσει προσπάθειες καταστρατήγησης του μέτρου: Μισθωτήρια συμβόλαια της… τελευταίας στιγμής (δηλαδή που καταχωρήθηκαν μέσα στην πανδημία) με τσουχτερό ενοίκιο σε αρκετές περιπτώσεις και τον ιδιοκτήτη με τον ενοικιαστή να συνδέονται σε αρκετές περιπτώσεις με συγγενικό δεσμό,σύμφωνα με thetoc.gr.

Περισσότερες ήταν οι προσπάθειες καταστρατήγησης στα ενοίκια κύριας κατοικίας από εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής καθώς η σύναψη μισθωτηρίου για επαγγελματική έδρα είναι πιο δύσκολη περίπτωση. Δεν έλειψαν μάλιστα και οι δηλώσεις COVID για ανύπαρκτα συμβόλαια ή ακόμη και οι πολλαπλές δηλώσεις για το ίδιο μίσθωμα κάτι βέβαια που μπορεί να μην υποκρύπτει απόπειρα καταστρατήγησης αλλά και εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους δύο ξεχωριστούς ιδιοκτήτες.

Το πρόγραμμα αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων για τα υποχρεωτικά “κουρέματα” που υπέστησαν στα εισοδήματά τους, προκάλεσε πολλούς “πονοκεφάλους” στο οικονομικό επιτελείο. Ανασύρθηκαν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην ηλεκτρονική καταχώρηση των μισθώσεων ενώ προέκυψαν δύσκολες περιπτώσεις (υπεκμισθώσεις κλπ) οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα.

Για τις δύσκολες ή τις ύποπτες περιπτώσεις, η ΑΑΔΕ έχει επιλέξει τον δρόμο της απευθείας επικοινωνίας με τον ιδιοκτήτη, ακριβώς προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα λάθους ή και καταστρατηγήσεων.

Ακόμη και για τη διαδικασία της προκαταβολής αποζημιώσεων που θα ακολουθηθεί και για τον μήνα Απρίλιο προκειμένου να αποδοθούν γρηγορότερα τα χρήματα, υπάρχουν κανόνες:

· Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

· Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

· Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

· Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.

· Να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.

Για όλες τις περιπτώσεις που θα εντοπιστεί καταστρατήγηση του μέτρου (π.χ είσπραξη της προκαταβολής χωρίς να υποβληθεί στη συνέχεια δήλωση COVID κλπ) τα χρήματα θα επιστραφούν με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα