Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΑνησυχία για «λουκέτα» σε επιχειρήσεις εστίασης λόγω ενεργειακού κόστους

Ανησυχία για «λουκέτα» σε επιχειρήσεις εστίασης λόγω ενεργειακού κόστους

- Advertisement -

Την ανησυχία ότι δεν θα αποφευχθούν τα λουκέτα σε επιχειρήσεις εστίασης, εάν δεν υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη για την αντιμετώπιση του κόστους της ενέργειας εξέφρασαν τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης.

Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης που είχε το προεδρείο της ΕΠΟΕΣ με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα μέλη της Ένωσης σε συνάντησή τους, αναγνώρισαν ότι το ΥΠΕΝ έχει δείξει διάθεση στήριξης των επιχειρήσεων.

Σημείωσαν ωστόσο ότι το ύψος της ισχύουσας επιδότησης του κόστους ενέργειας για μη οικιακούς καταναλωτές δεν είναι αρκετό για να κρατήσει όρθιες τις επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες παράλληλα με τον τριπλασιασμό του ενεργειακού κόστους αντιμετωπίζουν σωρευτικά και υπέρογκες αυξήσεις σε πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, μεταφορικά, εργατικά κ.ά. κόστη, ενώ την ίδια ώρα έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επιβαρύνσεων προκειμένου να μην αυξήσουν σημαντικά τις τιμές καταναλωτή, έχοντας εξαντλήσει και τα τελευταία περιθώρια που άφησε η καλή –και παρατεταμένη– τουριστική περίοδος.

Το κεντρικό συμπέρασμα που προέκυψε από τη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των επιχειρήσεων οργανωμένης εστίασης ήταν ότι «αν δεν υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη για την αντιμετώπιση του κόστους της ενέργειας κατά τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, δεν θα αποφευχθούν τα λουκέτα σε επιχειρήσεις εστίασης πανελλαδικά».

Σημειώνεται ότι ο κλάδος της εστίασης παραμένει από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα, με συνολικά πάνω από 500.000 εργαζόμενους σε περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις εστίασης σε όλη τη χώρα.

Οι προτεραιότητες για το 2023
Τα μέλη της ΕΠΟΕΣ έθεσαν τις βασικές προτεραιότητες για την οργανωμένη εστίαση ενόψει 2023, που όπως είπαν είναι το ενεργειακό, η παράταση της ισχύουσας ρύθμισης για πλαφόν στις αυξήσεις των ενοικίων και η ορθολογικότερη εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών στον κλάδο, ιδιαίτερα όταν συνδέονται με την επιβολή τελών στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές.

Όπως είχε επισημάνει μιλώντας στο CNN greece o Γενικός Διευθυντής της ΕΠΟΕΣ Γιάννης Λιάρος, τα συγκεκριμένα θέματα θα επιδιώξουν να τα θέσουν αναλυτικά και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Καθώς, όπως επισημαίνει η ΕΠΟΕΣ, εκτιμάται ότι στις ακραίες οικονομικές συνθήκες της συγκυρίας εκείνος είναι ο καταλληλότερος να δώσει λύσεις που μπορεί να ξεπερνούν τυχόν δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά λαμβάνουν υπόψη τη συμβολή του κλάδου στην οικονομία και την απασχόληση και τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας της αγοράς.

Πηγή:cnn.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα