Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΝέα εξέλιξη στην Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά: Απεργία στις 27/11, ποιοι ανοίγουν

Νέα εξέλιξη στην Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά: Απεργία στις 27/11, ποιοι ανοίγουν

«Σίριαλ» έγινε η Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά στις 27 Νοεμβρίου. Παρότι αυτόν τον μήνα ήταν να μην λειτουργήσουν καθόλου τα καταστήματα, λόγω της κατάργησης των ενδιάμεσως εκπτώσεων, η κυβέρνηση -με μια αιφνιδιαστική απόφαση- ανακοίνωσε ότι ο προγραμματισμός των Κυριακών που προβλέπονταν θα γίνει κανονικά.

Ακολούθησε η μία ανατροπή μετά την άλλη: Στις 6 Νοεμβρίου οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για την κακοκαιρία Eva, οδηγώντας το υπουργείο Ανάπτυξης στο να δώσει νέα ημερομηνία για τις 13/11. Όμως, οι αρμόδιοι δεν σκέφτηκαν πως η συγκεκριμένη Κυριακή ήταν η μέρα διεξαγωγής του 39ου αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Έτσι, ακυρώθηκε ξανά και, τελικά, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου έδωσε οριστική ημέρα λειτουργίας για την Κυριακή 27/11.

Αντιδρώντας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) στον κλάδο του εμπορίου προκήρυξε πανελλαδική 24ωρη απεργία, φέρνοντας δυσκολίες στη λειτουργία των καταστημάτων.

Οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο δεν αναμένεται να απεργήσουν στην πλειοψηφία τους, όμως, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, με αφορμή την απεργία, θα υπάρξουν διαμαρτυρίες και αντιδράσεις για το κυριακάτικο άνοιγμα. Πιθανότατα, με κάποιες διαμαρτυρίες σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου, ούτε οι έμποροι, ούτε οι εργαζόμενοι συμφωνούν με τη νέα Κυριακή, κατηγόρωντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι «υποχωρεί στα “θέλω” των πολυεθνικών επιχειρήσεων».

Για την απεργία συγκεκριμένα, η ΟΙΥΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Μετά από δύο συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες να ανοίξουν τα καταστήματα τις Κυριακές 6 Νοεμβρίου (λόγω κακοκαιρίας) και 13 Νοεμβρίου (λόγω Μαραθωνίου) και παρότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν καταργηθεί νομοθετικά από την ίδια τη σημερινή κυβέρνηση, η εμμονή της να ικανοποιεί συνεχώς τα αιτήματα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, πολυκαταστημάτων και malls, την οδήγησε σε νέα προκλητική απόφαση».

«Απλώς κάνει το χατίρι σε συγκεκριμένες μεγαλοεπιχειρήσεις για να μονοπωλήσουν ακόμα και αυτόν τον αναμενόμενα μειωμένο τζίρο της Black Friday (που έχει ξεχειλώσει πλέον σε 10ήμερο!).

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τη Black Friday 2022

Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο ισχύον ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αφού κάτι τέτοιο υφίσταται μόνον σε εορταστικές περιόδους ή εφόσον ανοίξουν τα καταστήματα μία από τις Κυριακές που ορίζονται για κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα