Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕκπαίδευση - ΠαιδείαΜη κρατικά πανεπιστήμια: Επιμένουν στις καταλήψεις οι φοιτητές – Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο...

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Επιμένουν στις καταλήψεις οι φοιτητές – Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη

Με το νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων να βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, συνεχίζονται οι καταλήψεις σε δεκάδες ανώτατες σχολές, ενώ την Πέμπτη οι φοιτητές προγραμματίζουν νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Πάντως οι εξετάσεις στο 80% των υπό κατάληψη πανεπιστημιακών τμημάτων διεξάγονται ψηφιακά, ενώ οι υπόλοιπες θα μετατεθούν για το επόμενο εξάμηνο για να μη χαθεί η χρονιά.

Με το 1/3 των τμημάτων των πανεπιστημίων της χώρας να τελούν υπό κατάληψη ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης καλεί τους Πρυτάνεις να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διεξαχθούν διαδικτυακά οι εξετάσεις σε όλες τις Σχολές.

«Θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε το πλαίσιο να γίνουν διαδικτυακά οι εξετάσεις παντού, ήδη στο 80% των σχολών υπό κατάληψη γίνεται διαδικτυακά. Αυτό είναι που μας έχει προβληματίσει γιατί προσπαθούμε να πετύχουμε το 100%. (..) Είχαμε ομόφωνη απόφαση της Συνόδου των πρυτάνεων, υπάρχει και νόμος που ορίζει ότι όταν υπάρχει αδυναμία πρόσβασης στο πανεπιστήμιο πρέπει να γίνονται διαδικτυακές εξετάσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πιερρακάκης.

Το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, με τον υπουργό να κάνει λόγο για “brain gain” καθηγητών και φοιτητών.

«Υπάρχει ενδιαφέρον από την ελληνική ακαδημαϊκή διασπορά. (…) Υπάρχει μεγάλη αγωνία και αγάπη και μεγάλο ενδιαφέρον από πάρα πολλούς να γυρίσουν πίσω. (…) Έχουμε 40.000 φοιτητές στο εξωτερικό, περισσότερους αναλογικά από κάθε χώρα στην Ευρώπη» είπε ακόμη ο υπουργός.

Ενισχύεται το δημόσιο πανεπιστήμιο

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις και για τα δημόσια πανεπιστήμια. «Από το 2019 έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός κατά 50%. (…) Αν βάλουμε στέγαση, σίτιση και άλλες χρηματοδοτήσεις ετησίως δίνουμε κάπου μισό δις αν βάλουμε σε αυτό και τα χρήματα που έρχονται από το ταμείο ανάκαμψης και το εσπα έρχεται άλλο 1,5 δις συν τις φοιτητικές εστίες που χτίζουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης ανέφερε: «Επιδιώκουμε και φιλοδοξούμε να φέρουμε παραρτήματα στη χώρα. Αντιλαμβάνεστε ότι οι προϋποθέσεις που θα θέσουμε όπως και στις υπόλοιπες χώρες θα είναι ανάλογες προκειμένου να διατηρηθεί και ένα υψηλό επίπεδο όπως και τα ίδια τα πανεπιστήμια».

Επίθεση κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. «Το νομοσχέδιο το οποίο φέρνει η κυβέρνηση επιτρέπει και franchise πανεπιστήμια. Το άκρον άωτον της διαπλοκής. Σας το έλεγα, «σας κοροϊδεύει». Δυο λέξεις λέει, «e-franchise». Δυο λέξεις όλη η κοροϊδία και όλη η διαπλοκή του κόσμου».

Τη Δευτέρα (12/2) φοιτητικοί σύλλογοι θα συγκεντρωθούν εξω από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ την Πέμπτη προχωρούν σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Πηγή:ΕΡΤ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός ΕπικοινωνίαςΔιαβάστε Ακόμα