Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαmetoogreece.gr: Πώς θα δηλώνονται οι καταγγελίες για παρενοχλήσεις

metoogreece.gr: Πώς θα δηλώνονται οι καταγγελίες για παρενοχλήσεις

Μία νέα διαδικτυακή πύλη δημιουργεί η κυβέρνηση για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης με την ονομασία #metoogreece.gr. Η νέα πλατφόρμα metoo.gov.gr πρόκειται για ενεργοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, παρότι ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε την ακριβή ημερομηνία που θα γίνει αυτό.

Στο #metoogreece.gr, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, θα συγκεντρώνονται όλες οι πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει ειδική υπηρεσία chat για την υποβολή καταγγελιών σεξουαλική παρενόχληση σε πραγματικό χρόνο.

Στην ιστοσελίδα metoogreece.gr, παρατίθενται και οι αριθμοί που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος για να καταγγείλει παρενοχλήσεις ή άσκηση βίας:

  • 15512 Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
  • 15900 Τηλεφωνική γραμμή SOS – βία κατά των γυναικών
  • 11188 Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
  • 100 Άμεση Δράση
  • 1056 Γραμμή SOS για έφηβους, γονείς και παιδιά
  • Womensos.gr – Συμβουλευτικά κέντρα

Νέες παρεμβάσεις ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Μια σειρά παρεμβάσεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το ελληνικό #metoo και την υπόθεση Λιγνάδη.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι «Τα στόματα που ανοίγουν, απαιτούν από εμάς να ακούσουμε και να αλλάξουμε», τονίζοντας ότι « Έχουμε ακόμα δρόμο για να φτάσουμε την πραγματική ισονομία. Η κουλτούρα της σιωπής έχει σπάσει. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κυβέρνηση δημιούργησε το πλαίσιο για να γίνει αυτό».

Αναλυτικά όσα είπε για το εν λόγω θέμα ο πρωθυπουργός:

«Είναι πρωτοβουλίες που έχουν ένα διπλό στόχο: Πρώτον, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό μας οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος. Αλλά κυρίως να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας. Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Σε ό,τι δε αφορά τους ανήλικους, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, με νέα ηλικιακά όρια. Ενώ συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται πια κατά προτεραιότητα.

Εγκαινιάζεται επίσης μία κεντρική διαδικτυακή πύλη, metoo.gov.gr, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι πολιτικές μας γύρω από αυτό το θέμα. Αλλά κυρίως θα μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο.

Θεσπίζουμε -και το θεωρώ αυτό εξαιρετικά σημαντικό- ένα ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και με εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής. Για παράδειγμα, προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, εργαζόμενοι σε προσφυγικές δομές. Το μητρώο αυτό το οποίο, το έχουν όλες οι σοβαρές χώρες που θέτουν προϋποθέσεις για όποιον δουλεύει με παιδιά -και προφανώς δεν αναφέρομαι στον χώρο της εκπαίδευσης- θα πρέπει να λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την ΕΛ.ΑΣ, τις αστυνομικές αρχές.

Συγκροτείται κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση αλλά κυρίως και για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας. Ενώ σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του ILO, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης.

Και, σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν. Ένα παράδειγμα να αναφέρω μόνο, πολλές χώρες στον κόσμο έχουν θεσπίσει πολιτικές, τις λεγόμενες «open door». Ένας υφιστάμενος μπαίνει στο γραφείο ενός προϊσταμένου και η πόρτα πρέπει να είναι ανοιχτή, για λόγους ευνόητους. Δεν είναι δύσκολες παρεμβάσεις αυτές. Είναι παρεμβάσεις που με συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους μπορούμε εύκολα να τις εισάγουμε στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, στον χώρο της εργασίας.

Και βέβαια θεσπίζουμε και τη δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη.

Οι παρεμβάσεις αυτές, τις οποίες ανακοινώνω σήμερα, δεν εξαντλούνται μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό και στο πειθαρχικό δίκαιο και των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΣΥ, των Σωμάτων Ασφαλείας, θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Τέλος, και το θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό, επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία πια, από το Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης* το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά. Γιατί ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται από νωρίς».

Πηγή:newspost.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα