Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜε πλήθη λαού ενθρονίζεται ο Θεσσαλονίκης Φιλόθεος

Με πλήθη λαού ενθρονίζεται ο Θεσσαλονίκης Φιλόθεος

Με… χλιδή και κομβόι λεωφορείων αύριο η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου! Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανακοίνωσε η Τροχαία καθώς αναμένεται πλήθος πιστών να συρρεύσει για τη «μεγαλοπρεπή» τελετή. Προηγήθηκε επίσκεψη στο Φανάρι για «ευλογία» από τον οικουμενικό πατριάρχη.

Ο 46χρονος επίσκοπος (κατά κόσμον Θεοχάρης Θεοχάρης) φαίνεται ότι θα ποιμάνει τους πιστούς της Θεσσαλονίκης για πολλά χρόνια και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ο τρόπος που θ’ αντιμετωπίσει τα κοινωνικά αλλά και πολιτικά ζητήματα της πόλης – ένας τομέας όπου ο προκάτοχος του, Ανθιμος, δεν αφήνει τις καλύτερες αναμνήσεις!

Βεβαίως, ο Φιλόθεος μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί για τέτοια ζητήματα -δεν χρειάστηκε άλλωστε- διαφαίνεται όμως ικανός και συγκρατημένος, αν κρίνει κανείς από τον ρόλο του ως γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, θέση ιδιαίτερα απαιτητική που έχει ν’ αντιμετωπίσει βυζαντινισμούς και λεπτές ισορροπίες.

Ο ίδιος θεωρείται «παιδί του Ιερώνυμου» και «δεξί του χέρι», πράγμα που έγινε ευρέως αντιληπτό και από την εκλογή του στον «θρόνο» της μητρόπολης Θεσσαλονίκης, παρότι επιθυμία είχε εκδηλώσει και άλλος, παλαιότερος μητροπολίτης. Η κατά κράτος εκλογή του ωστόσο δεν άφησε καμιά αμφισβήτηση.

Μένει να δούμε πια αν θα ξεφύγει από τις υπερσυντηρητικές αντιλήψεις του προκατόχου του, κ. Ανθιμου, τη φροντίδα του οποίου έχει αναλάβει, και θα κομίσει στο ποίμνιο προοδευτικές ιδέες που απαιτούν οι καιροί κι έχει ανάγκη η πόλη.

Ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε σχετικά: «Ο κάθε επίσκοπος έρχεται για να συνεχίσει το έργο των προκατόχων του. Το έργο του επισκόπου είναι το έργο της Εκκλησίας, δηλαδή πώς θα μπορέσει να οδηγήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους κοντά στον Χριστό και στην ίδια τη Σωτηρία. Ασφαλώς ο καθένας αξιοποιεί τα χαρίσματά του, αυτά που του έχει προσφέρει ο Θεός, τις δυνατότητές του, τον προσωπικό του χαρακτήρα.

»Ελπίζω και προσεύχομαι ο Θεός να ευλογήσει αυτήν τη νέα προσπάθεια και με τη συνεργασία των κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης αλλά και των λαϊκών αδερφών και συνεργατών το έργο της τοπικής μας Εκκλησίας να αυξηθεί και να προκόψει και ασφαλώς να συνεχιστεί το έργο αυτό το οποίο κατέλιπε και ο Παναγιότατος Μητροπολίτης κ. Ανθιμος, αλλά και οι υπόλοιποι προκάτοχοί μας».

Στην ενθρόνισή του, στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, θα χοροστατήσει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ αναμένονται δεκάδες πούλμαν με πιστούς από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Χαλκίδα, και άλλες πόλεις. Η Τροχαία Θεσσαλονίκης έχει λάβει έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα με ρυθμιστές τροχονόμους, ενώ για να σταθμεύσουν όλα αυτά τα λεωφορεία θα χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της πόλης.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα