Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚρίσιμο 24ωρο για τους αγρότες: Προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αν δεν...

Κρίσιμο 24ωρο για τους αγρότες: Προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους

Κρίσιμη η αυριανή ημέρα για τους αγρότες, καθώς λήγει η διορία που έχουν δώσει στην κυβέρνηση, προκειμένου να μην κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα. Με υπόμνημα, κατέθεσαν εννέα αιτήματα, όπως αυτά διατυπώθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας.

Οι αγρότες έχουν προειδοποιήσει ότι αν δεν αλλάξει κάτι, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με μπλόκα στις εθνικές οδούς, στα τελωνεία αλλά και συλλαλητήριο.

Αιτήματα:

  • αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο
  • πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα
  • επιδότηση μέσων – εφοδίων- ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ
  • μη εφαρμογή και επαναδιαπραγμάτευση νέας ΚΑΠ.
  • αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από απώλεια παραγωγής– τιμές κάτω του κόστους
  • αποζημιώσεις ΕΛΓΑ στο 100% της πραγματικής ζημιάς
  • μέτρα και έλεγχοι για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων
  • τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής
  • έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Στη συνέλευση αγροτών από το μπλόκο του Νέου Μοναστηρίου βρέθηκε χθες το απόγευμα ο Λευτέρης Αυγενάκης. Όπως είπε η πληγείσα περιοχή του Δομοκού από τον Ντάνιελ, εντάσσεται σε μέτρα που ισχύουν για τη Θεσσαλία, ενώ απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση προς την πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων για συνάντηση.

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρά το μπλόκο των αγροτών και των κτηνοτρόφων, στον κόμβο του Δαφνίου – Κροκεών. Μετά από σύσκεψη των αγροτικών και των κτηνοτροφικών συλλόγων της Λακωνίας, αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων. Την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, στις 4:00 το απόγευμα, θα γίνει αποκλεισμός του κόμβου Δαφνίου (γέφυρα Κυρομίτη) για 2 ώρες. Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθεί κοινή σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων με τα σωματεία και τους φορείς της Λακωνίας. Τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου, το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη νέα είσοδο της Σπάρτης και συλλαλητήριο στο κέντρο της Λακωνικής πρωτεύουσας.

Νέα κινητοποίηση διοργανώνουν οι αγρότες της Λέσβου αύριο Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου αυτή τη φορά στον κόμβο της διασταύρωσης Καλλονής – Αγίας Παρασκευής  στο κέντρο του νησιού, στις 12:00 το μεσημέρι. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί «όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού μας, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα, για να διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας μέσα απ’ το πλαίσιο των αιτημάτων μας», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι και οι αγρότες της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας. Οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν πίσω στις βασικές τους διεκδικήσεις. Σήμερα οι αγρότες του Αιγίου, για έβδομη ημέρα, θα συγκεντρωθούν 6:00-8:00 το απόγευμα, στο ίδιο σημείο στο Σελινούντα και εκεί θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο για λίγη ώρα, της Ολυμπίας Οδού. Tην Παρασκευή 8/2 θα πραγματοποιήσουν πορεία με τα αγροτικά μηχανήματα στο κέντρο του Αιγίου.

Οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας θα συγκεντρωθούν στις 7:00 το απόγευμα, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας (Φανάρια). Στον Ερύμανθο, μέλη του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα θα στήσουν μπλόκα μετά τις 11 το πρωί τόσο στον κόμβο Κουρλαμπά, όσο και στο Σταυροδρόμι, χωρίς όμως να κλείσουν τον δρόμο. Στην Αιτωλοακαρνανία οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα συγκεντρωθούν στο μπλόκο της Ερμείτσας μετά τις 13:00  ενώ τις επόμενες ημέρες προγραμματίζουν κινητοποίηση στα διόδια της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύουν να ανοίξουν τα διόδια για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρχει ελεύθερη διέλευση για τα οχήματα.

Ωριαίους αποκλεισμούς δρόμων αποφάσισαν ομόφωνα οι αγρότες των μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα θα προχωρήσουν σήμερα σε αποκλεισμό της Εγνατίας οδού από 15:30 – 16:30 στα Γρεβενά στον κόμβο της Μυρσίνης, της επαρχιακής οδού Κοζάνης- Φλώρινας στον κόμβο Φιλώτα, από 16:00 με 17:00, ενώ αποφασίστηκε και το κλείσιμο του τελωνείου Καστοριάς στις 12:00 το μεσημέρι.

Σύσσωμοι οι αγρότες το μεσημέρι της Παρασκευής θα προχωρήσουν στο κλείσιμο των συνόρων Φλώρινας – Βόρειας Μακεδονίας για 4 ώρες, με αποκλεισμό κυρίως των διερχομένων φορτηγών.

Σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό της οδού μπροστά από τον κόμβο του Φιλώτα Φλώρινας προχωρούν σήμερα από τις 4:00 έως τις 6:00 το απόγευμα οι αγρότες. Επίσης, αποφάσισαν το κλείσιμο των συνόρων της χώρας μας με την Βόρεια Μακεδονία στο τελωνείο Νίκης στη Φλώρινα, αύριο Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από το νομό Καρδίτσας και Φαρσάλων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενώ αναμένουν την απάντηση της κυβέρνησης, και με το βλέμμα στην Αθήνα για συλλαλητήριο με τρακτέρ. Την Παρασκευή, στις 6.30 διοργανώνουν μεγάλο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας, ενώ σήμερα αναμένουν εμπόρους, επαγγελματοβιοτέχνες και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι με αυτοκινητοπομπή θα μεταβούν στο μπλόκο και θα συμμετέχουν στον αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου. Σήμερα, εξάλλου, στις 8.30 το βράδυ θα βρεθεί στο μπλόκο ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το υπόμνημα που κατέθεσαν χθες το βράδυ οι αγρότες στο γραφείο του Πρωθυπουργού, περιλαμβάνει και ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία με το οποίο οι αγρότες ζητούν να τους κοινοποιηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα