Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚορωνοϊός: Έως 20% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη «Κράκεν» - Τι συμβαίνει με...

Κορωνοϊός: Έως 20% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη «Κράκεν» – Τι συμβαίνει με τα εμβόλια

- Advertisement -

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων ανά τον κόσμο έχει μπει η υποπαραλλαγή του κορωνοϊού XBB.1.5, της αποκαλούμενης και «Κράκεν», η οποία έχει επικρατήσει ήδη στην Αμερική.

Όπως εξήγησε το πρωί της Κυριακής (8/1) ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, «η παραλλαγή δεν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, αλλά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Σιγκαπούρη πριν αρκετούς μήνες, έκανε ένα μικρό “κύμα” εκεί, χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα και μετά ηρέμησε. Μία υποπαραλλαγή του στελέχους που ήταν στην Σιγκαπούρη έχει εμφανιστεί τώρα κυρίως στην βορειοανατολική Αμερική».

Σχετικά με τα χαρακτηριστικά της νέας υποπαραλλαγής του κορωνοϊού ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι «στην αρχή πίστευαν ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν πολύ γρήγορος, νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι είναι λιγότερο γρήγορος απ’ ότι είχαμε φοβηθεί. Το πιθανότερο είναι στην χειρότερη των περιπτώσεων, να είναι περίπου 20% πιο μεταδοτικός. Δεν έχουμε στοιχεία ότι είναι πιο μεταδοτικό, ότι κάνει πιο σοβαρή νόσο, ούτε ότι οδηγεί πιο συχνά στο θάνατο».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας ρωτήθηκε και για το αν η υποπαραλλαγή «Κράκεν» αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό και απάντησε ότι «οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε από εργαστηριακές μελέτες, δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για αυτή την υποπαραλλαγή».

«Το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αυτό που μπορείς να κάνει κάποιος σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα εμβόλιο που ”ναι” καλύπτει και αυτό το στέλεχος. Και επειδή αυτό το στέλεχος δεν έχει έρθει σοβαρά στην Ευρώπη, είναι η ευκαιρία μας τώρα που ακόμα ο καιρός είναι ζεστός, να κάνουμε το σωστό βήμα και να πάμε να εμβολιαστούμε» πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Αστεία τα δεδομένα που ανακοινώνει η Κίνα»

Όσον αφορά την δεύτερη πηγή ανησυχίας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, την Κίνα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας είπε ότι «το τι ακριβώς συμβαίνει εκεί είναι σχεδόν αδύνατο να το ξέρουμε, διότι η Κίνα δεν δίνει αναλυτικά στοιχεία. Ο αριθμός των νεκρών που ανακοινώνει λόγω κορωνοϊού είναι τελείως αστείος. Μία εβδομάδα πριν έλεγαν ότι έχουν περίπου 5.000 κρούσματα την ημέρα, τα οποία αν τα πολλαπλασιάσετε με το 7 που είναι οι ημέρες της εβδομάδας μας κάνουν 35.000 κρούσματα την εβδομάδα, ενώ εμείς έχουμε περίπου 45.000, προφανώς δεν λένε την αλήθεια».

«Το στοίχημα διεθνώς – και για αυτό γίνεται αυτή επιτήρηση στα αεροδρόμια και ο δειγματοληπτικός έλεγχος – είναι να βρούμε έγκαιρα καινούργια πιθανά στελέχη που θα “γεννηθούν” στην Κίνα και λέω ότι θα “γεννηθούν” εκεί γιατί ο ιός φτιάχνει νέα στελέχη όταν πολλαπλασιάζεται, η Κίνα έχει το 1/5 του πληθυσμού του πλανήτη, εκεί δεν έχουν σοβαρή ανοσία γιατί είχαν συνέχεια lockdown και δεν έχουν εμβολιαστεί με πολύ αποτελεσματικά εμβόλια, άρα εκεί θα υπάρξει πολύ μεγάλη διασπορά του ιού και ο ιός θα βρει ευκαιρίες να αλλάξει» κατέληξε όσον αφορά την Κίνα ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα