Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΚίνημα της Πετσέτας: Συλλήψεις για παράνομες ξαπλώστρες, κλείνουν beach bar, «ελευθερώνονται» οι...

Κίνημα της Πετσέτας: Συλλήψεις για παράνομες ξαπλώστρες, κλείνουν beach bar, «ελευθερώνονται» οι παραλίες (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

- Advertisement -
Την ώρα που το «Κίνημα της Πετσέτας» εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας με τους πολίτες να διεκδικούν ανεμπόδιστη πρόσβαση στις παραλίες και στον αιγιαλό, οι ελεγκτές της Κτηματικής Υπηρεσίας, από κοινού με αστυνομικούς και άλλους δημοσίους υπαλλήλους εντεταλμένους να περιφρουρήσουν τη νομιμότητα «σαρώνουν» τις παραλίες και τα νησιά, με τις πρώτες «νίκες» για το κίνημα να είναι γεγονός.

Στην Πάρο το «Αρόδο», beach bar και εστιατόριο στον Κριό, το οποίο είχε δεχθεί επίσκεψη ελεγκτών και είναι υπότροπο για παραβάσεις όσον αφορά τον αιγιαλό, ενημέρωσε χθες τους πελάτες του ότι αναστέλλει τη δραστηριότητά του για άγνωστο διάστημα.

 

arodoo
Το beach bar «Αρόδο» στην Πάρο

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη νίκη για το «Κίνημα της Πετσέτας» καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα, στις 2 Αυγούστου, στην Πάρο, καθώς η παραλία Μικρή Σάντα Μαρία στο κυκλαδίτικο νησί είναι ελεύθερη από ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Είχαν προηγηθεί, οι καταγγελίες από την Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες (σ.σ. γνωστή και ως «Κίνημα της Πετσέτας») για καταχρηστικές πρακτικές εκ μέρους των επιχειρηματιών, σωματοφύλακες, αδιανόητες χρεώσεις που έφταναν και τα 120 ευρώ αλλά και η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης η οποία διαμήνυσε δια του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών ότι δεν θα χαριστεί σε κανέναν και ότι ξεκινούν έλεγχοι σε όλες τις παραλίες…

Κλείσιμο

Από τους πρώτους ελέγχους που έγιναν, ήταν στην μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, όπου στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου στις αυτοψίες που έκαναν διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχώρησαν στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.

Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην μικρή Σάντα Μαρία της Πάρου – που είχε κλείσει πρακτικά όλη την παραλία – μάζεψε τη συντριπτική πλειοψηφία από τις ξαπλώστρες που είχε τοποθετήσει στην παραλία.

mikrisanta

Δείτε φωτογραφίες από την ελεύθερη Μικρή Σάντα Μαρία:

paros-petseta-mak
paros-petsetes__4_
paros-petsetes__1_
paros-petsetes__2_

Δείτε βίντεο: Κίνημα της Πετσέτας – Πάρος: Κλείνει beach bar μετά τον έλεγχο

 «Λαβράκια» εντόπισαν οι ελεγκτές της κτηματικής υπηρεσίας σε Κοντογυαλό και Γλυφάδα στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στον Κοντογυαλό και τη Γλυφάδα, με τη συμμετοχή και της γενικής γραμματέως δημόσιας Περιουσίας Νάγιας Κόλλια, εντοπίστηκαν πέντε- συνολικά- επιχειρήσεις (4 στον Κοντογυαλό και μία στη Γλυφάδα) να έχουν καταλάβει παράνομα χώρους του αιγιαλού, με αποτέλεσμα να επιβληθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Στον Κοντογυαλό, επίσης, πως υπάρχουν πέντε ακόμα επιχειρήσεις που βρέθηκαν να έχουν βάλει- νόμιμα- ξαπλώστες στις παραλίες. Επίσης, νόμιμη ήταν μια επιχείρηση με θαλάσσια μέσα αναψυχής και water sports.

Δείτε βίντεο: Κίνημα της Πετσέτας – Πάρος: Κλείνει beach bar μετά τον έλεγχο

 

 

Κίνημα της πετσέτας: Έλεγχοι σε Κοντογυαλό Κέρκυρας 1

 

 

Κίνημα της πετσέτας: Έλεγχοι σε Κοντογυαλό Κέρκυρας 3

 

Κίνημα της πετσέτας: Έλεγχοι σε Κοντογυαλό Κέρκυρας 4

Η προθεσμία- προς τις επιχειρήσεις στον Κοντογυαλό- απομάκρυνσης των ομπρελοκαθισμάτων είναι μέχρι σήμερα 9 Αυγούστου, με τους αρμόδιους να συστήνουν στους υπεύθυνους των μαγαζιών να τα βγάλουν μόνοι τους. Αν το κάνουν αυτό, τότε δεν θα περάσουν αυτόφωρο.

Όσο αφορά στη Γλυφάδα Κέρκυρας, αναμένεται να εκδοθεί διοικητική πράξη και κυρώσεις μεχρι την Πέμπτη 10 Αυγούστου.

Δείτε βίντεο από τους ελέγχους στη Γλυφάδα:

Κίνημα της πετσέτας: Έλεγχοι σε Γλυφάδα Κέρκυρας

16 συλλήψεις για παράνομες ξαπλώστρες και ομπρέλες σε Κυκλάδες και Επτάνησα

Εντωμεταξύ όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ «το τριήμερο από 4 έως 6 Αυγούστου 2023 σε Κυκλάδες και Ιόνια νησιά από κλιμάκια ελέγχων τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών συνελήφθησαν 16 άτομα, ως ιδιοκτήτες/υπεύθυνοι/νόμιμοι εκπρόσωποι καταστημάτων, για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις διατάξεις για τη χρήση του αιγιαλού».

Συγκεκριμένα, οι παραβάσεις αφορούσαν στην κατάληψη αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα χωρίς άδεια από την αρμόδια Αρχή, υπέρβαση άδειας μέσω κατάληψης επιπλέον χώρου από τον παραχωρηθέντα, χρήση χώρου που εμπίπτει σε προστατευτικές διατάξεις της αρχαιολογίας και παρεμπόδιση πρόσβασης στη θάλασσα μέσω τοποθέτησης ομπρελοκαθίσματων σε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή.

Πιο αναλυτικά:

Στη Μύκονο:

  • – συνελήφθη υπεύθυνος επιχείρησης που είχε τοποθετήσει σε αιγιαλό 26 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 300 τ.μ. στερούμενος σχετικής αδείας,
  • – συνελήφθη υπεύθυνος λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχε τοποθετήσει σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 300τ.μ. στερούμενος σχετικής αδείας,
  • – συνελήφθη υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς είχε τοποθετήσει σε αιγιαλό 133 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 1.100τ.μ. υπερβαίνοντας κατά 600 τ.μ. την άδεια χρήσης αιγιαλού,
  • – συνελήφθη υπεύθυνος επιχείρησης που είχε τοποθετήσει 65 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 1000 τ.μ., ξύλινο δάπεδο 80 τ.μ. με μπαρ επί αυτού 20 τ.μ., 2 χώρους αποθήκευσης προϊόντων 20 τ.μ. και ξύλινη πέργκολα 80 τ.μ. στερούμενος σχετικής αδείας.

Στη Σύρο:

  • – συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος ο οποίος έκανε χρήση αιγιαλού καθ΄ υπέρβαση για 10 τ.μ. της σχετικής άδειας, ενώ επιπλέον είχε τοποθετήσει 7 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα,
  • – συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχε τοποθετήσει 10 σετ ομπρελοκαθισμάτωνσε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα,
  • – συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο οποίος έκανε χρήση αιγιαλού καθ΄ υπέρβαση για 10 τ.μ. της σχετικής άδειας, ενώ επιπλέον είχε τοποθετήσει 10 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5μ. από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.

Στη Μήλο:

  • – συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος να έχει τοποθετήσει σε οριοθετημένη ζώνη αρχαιολογικού χώρου 41 σετ ομπρελοκαθισμάτων, 20 κατασκευές με σκίαστρο και 17 καθίσματα τύπου «πουφ» με 5 τραπέζια, στερούμενος των σχετικών αδειών,
  • – συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος να έχει τοποθετήσει σε οριοθετημένη ζώνη αρχαιολογικού χώρου 35 σετ ομπρελοκαθισμάτων και πάγκο με 2 καρέκλες, στερούμενος των σχετικών αδειών.

Στη Σέριφο, συνελήφθη ιδιοκτήτρια κινητής καντίνας να έχει αναπτύξει στην άμμο ξύλινες ομπρέλες και ανάκλιντρα στερούμενη σχετικής άδειας.

Στη Ζάκυνθο:

  • – συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος εστιατορίου – μπαρ που είχε τοποθετήσει 30 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας,
  • – συνελήφθη ιδιοκτήτης εστιατορίου – μπαρ που είχε τοποθετήσει 60 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας,
  • – συνελήφθη ιδιοκτήτης εστιατορίου – μπαρ που είχε τοποθετήσει 30 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας.

Στην Κέρκυρα, συνελήφθη υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχει τοποθετήσει 10 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας.

Στην Κεφαλονιά, συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχει τοποθετήσει 15 σετ ομπρελοκαθισμάτων στερούμενος σχετικής άδειας.

Τρεις συλλήψεις για παράνομη τοποθέτηση ομπρελών στον Λαγανά Ζακύνθου

Υπενθυμίζεται πως τη σύλληψη τριών ατόμων, δύο επιχειρηματιών και ενός υπευθύνου, αντίστοιχου αριθμού beach bar, είχαν ως αποτέλεσμα οι έλεγχοι που έγιναν στην παραλία του Λαγανά την Κυριακή, από άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου, σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΡΤ Ζακύνθου.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα δύο Ζακυνθινοί ιδιοκτήτες beach bar, 65 και 53 ετών και ένας 51 ετών αλβανικής καταγωγής, υπεύθυνος σ’ ένα τρίτο, καθώς είτε δεν είχαν καθόλου άδεια και εκμεταλλεύονταν παρανόμως την παραλία βάζοντας ομπρέλες και ξαπλώστρες, είτε είχαν άδεια αλλά για πολύ λιγότερα τετραγωνικά -και ομπρέλες- από όσα είχαν καταλάβει.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου είχε αποστείλει έγγραφο στην Κτηματική υπηρεσία, ζητώντας την συμμετοχή της στην διεξαγωγή των ελέγχων, όπως και έγινε.

Οι τρεις συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ οι έλεγχοι αναμένεται να συνεχιστούν στο σύνολο αντίστοιχων επιχειρήσεων του νησιού.

Κινητοποιήσεις σε Χαλκιδική, Φαλάσαρνα και Λαγονήσι

Στο μεταξύ, οι πολίτες προχωρούν σε κινητοποιήσεις στη Χαλκιδική, ενώ στα Φαλάσαρνα της Κρήτης, προστατευόμενη περιοχή απο το δίκτυο «Natura 2000», οι ξαπλώστρες καλύπτουν σχεδόν το 80% της παραλίας, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ελεύθερο χώρο στις παραλίες διεκδικούν οι κάτοικοι και στο Λαγονήσι.

Σύμφωνα με τον Κυπαρίσση Ντέμπλα, δήμαρχο Σιθωνίας, που μίλησε στην εκπομπή «Newsroom» πρόκειται για ένα πανελλήνιο φαινόμενο όσο αφορά τη διαχείριση από επιχειρηματίες των μισθώσεων και αφορούν τον αιγιαλό και την παραλία αλλα ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι επιχειρηματίες είναι το ίδιο».

«Είναι καιρός πλέον οι επιχειρηματίες οι οποίοι δεν συμμορφώνονται ή η συμπεριφορά τους είναι απαράδεκτη προς τους πολίτες, και σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία, να μην μπορούν την επόμενη χρονιά, τουλάχιστον για δύο χρόνια, να κάνουν μισθώσεις αιγιαλού και παραλίας. Όλοι βλέπαμε, αλλά ίσως δεν δίναμε τη σημασία που έπρεπε στο φαινόμενο να καταστρατηγούνται σαφέστατα οι προϋποθέσεις μίσθωσης αιγιαλού και παραλίας» είπε μεταξύ άλλων.

Και συνέχισε: «Όλοι βλέπαμε, μπορεί να κάναμε συστάσεις και τα λοιπά, αλλά οι συστάσεις ακόμα και του δημάρχου δεν έπειθαν κανέναν. Και βέβαια, επαναλαμβάνω, δεν αφορά όλους τους επαγγελματίες και όλους τους επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες που ενεργούν έτσι εις βάρος των πολιτών, δεν πρέπει να ξαναπάρουν μισθώσεις αιγιαλού και παραλίας. Δεν πρέπει να έχουν την εκμετάλλευση. Πιστεύω όμως ότι από όλη αυτή την κινητοποίηση μόνο θετικά αποτελέσματα και συμπεράσματα».

Τέλος» οι μόνιμες ομπρέλες και ξαπλώστρες από τις παραλίες της Νέας Προποντίδας με απόφαση του Δήμου

Την άμεση απομάκρυνση των μόνιμα τοποθετημένων από ιδιώτες ομπρελών και ξαπλωστρών από τις παραλίες αποφάσισε ο Δήμος Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος, η τοποθέτησή των παραπάνω αντικειμένων και η σταθερή παραμονή τους είναι παράνομη, καθώς τα αντικείμενα αυτά χαρακτηρίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία ως «ρύποι», οι οποίοι πρέπει να απομακρύνονται από τις υπηρεσίες των Δήμων.

Ο Δήμος προειδοποιεί όσους έχουν αφήσει ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες, να τις μαζέψουν έως την σήμερα 9/8, καθώς από την επόμενη ημέρα, δηλαδή από τις 10 Αυγούστου, συνεργεία του Δήμου θα προχωρήσουν στην απομάκρυνση τους χωρίς άλλη ειδοποίηση.

«Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα, δεν θα χαριστούμε σε κανένα»

Πάντως, τη βούληση της κυβέρνησης να μην χαριστεί στους παραχωρησιούχους που δεν τηρούν τις συμφωνίες τους με το Δημόσιο για τις παραλίες, τόνισε- από την αρχή- ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η νομιμότητα θα γίνει σεβαστή.

«Υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ του Δημοσίου και παραχωρησιούχων σε σχέση με τις παραλίες και την παροχή υπηρεσιών από αυτούς σε παραλίες. Εκείνο για το οποίο γίνονται παράπονα και το οποίο έχει διαπιστωθεί από τους ελέγχους που γίνονται τις τελευταίες μέρες, στην Πάρο τουλάχιστον, είναι ότι δεν τηρούνται οι όροι των συμφωνιών. Το ζήτημα είναι σαφές από την πλευρά της Πολιτείας, η νομιμότητα θα γίνει σεβαστή», τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Και ξεκαθάρισε: «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα, όπως έχει λεχθεί και στο παρελθόν για άλλη υπόθεση, αυτούς τους παραχωρησιούχους, γιατί πρώτον, δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε, να μη γίνονται σεβαστά που οι ίδιοι υπέγραψαν, δεύτερον, δεν γίνεται νοητό να ανεχόμαστε κάτι που αποβαίνει εις βάρος του τουριστικού προϊόντος της χώρας και τρίτον, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό κάτι το οποίο είναι πέρα από τις προβλέψεις του νόμου».

Όπως επισήμανε, η καινούργια Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας ξεκίνησε αμέσως τη δουλειά της και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν «για να γίνουν αυτά τα οποία οφείλουμε και στη συνείδησή μας αλλά και στους Έλληνες πολίτες».

Στη Βουλή το «Κίνημα της πετσέτας»: Ερώτηση κατέθεσαν 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία το θέμα της λήψης μέτρων ενάντια στην «ασύδοτη καταπάτηση του αιγιαλού και την πλήρη εμπορευματοποίηση των παραλιών» μετά από ερώτηση που κατέθεσαν 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου το κόμματος Νάσου Ηλιόπουλου προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Προστασίας του πολίτη.

Όπως τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης, τον τελευταίο μήνα γινόμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς σε μέγεθος και ένταση κινήματος από τις τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων, όπου οι κάτοικοι οργανώνονται και ουσιαστικά κάνουν τη δουλειά των αρχών: Διεκδικούν με την ενεργή δράση τους να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρήσεις του αιγιαλού.

Αναφέρεται, δε, στην ερώτηση ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε προβλέψει πλήθος ρυθμίσεων για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού του αιγιαλού, όπως οι ηλεκτρονικές διαφανείς διαδικασίες δημοπράτησης, η θεσμοθέτηση ότι το 60% του συνόλου της παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερο και κατωχύρωση ότι ο αιγιαλός δεν χάνει ποτέ τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του, ακόμα κι αν παραχωρείται.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέτρεψε αυτό το καθεστώς, επαναρρυθμίζοντας το πλαίσιο προς όφελος των ιδιωτών αλλά δεν μεριμνά ούτε καν για την τήρηση αυτού του διευρυμένου πλαισίου.

Ερωτώνται λοιπόν οι υπουργοί:

1.Προτίθενται να λάβουν μέτρα ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα η διαδικασία ελέγχου της νομιμότητας στην χρήση του αιγιαλού;

2.Προτίθενται να λάβουν μέτρα ώστε να στελεχωθούν κατάλληλα οι κτηματικές υπηρεσίες στους νησιωτικούς νομούς και να είναι σε θέση να ελέγχουν άμεσα την τήρηση της νομιμότητας εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το δημόσιο;

3. Προτίθενται να προωθήσουν μία απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου ώστε να επιβάλλονται άμεσα οι κυρώσεις που προβλέπουν την αφαίρεση αδειών των παρανομούντων επιχειρηματιών και την απομάκρυνση των παρανόμως τοποθετημένων ομπρελοκαθισμάτων από τον αιγιαλό;

4. Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει από τις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες πανελλαδικά και αντίστοιχα πόσες καταγγελίες;

Αναλυτικά, η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

• Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

• Εσωτερικών

• Προστασίας του Πολίτη

Θέμα : «Λήψη μέτρων ενάντια στην ασύδοτη καταπάτηση του αιγιαλού και την πλήρη εμπορευματοποίηση των παραλιών»

Τον τελευταίο μήνα, γινόμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς σε μέγεθος και ένταση κινήματος από τις τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων, όπου οι κάτοικοι οργανώνονται και ουσιαστικά κάνουν τη δουλειά των αρχών: Διεκδικούν με την ενεργή δράση τους να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρήσεις του αιγιαλού.

Η ευθύνη για την τήρηση του παραχωρημένου χώρου για ξαπλώστρες και τυχόν έργων στον αιγιαλό, ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία, αντίστοιχα τα έργα εντός πυθμένα στο Λιμενικό και την Κτηματική. Οι υπηρεσίες των Δήμων μπορούν επίσης να προβούν σε έλεγχο και καταγγελία.

Η απουσία ελέγχου δημιουργεί κερδισμένους και χαμένους.

Κερδισμένοι είναι οι τουριστικοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες. Αυτοί, ενώ μισθώνουν συγκεκριμένα τμήματα του αιγιαλού, επεκτείνονται απροσχημάτιστα προς πάσα κατεύθυνση, προφανώς ξεπερνώντας κατά πολύ τα τετραγωνικά μέτρα που τους αναλογούν.

Χαμένοι είναι οι πολίτες που επιθυμούν απλά να απολαύσουν το καλοκαιρινό μπάνιο τους στη θάλασσα, αφού το φαινόμενο της ασφυκτικά γεμάτης από ομπρελοκαθίσματα παραλίας είναι πλέον ο κανόνας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε προβλέψει πλήθος ρυθμίσεων για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού του αιγιαλού. Βασική μεταρρύθμιση ήταν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες που επέφεραν διαφάνεια στις παραχωρήσεις. Παράλληλα, θεσμοθετήθηκε ότι το 60% του συνόλου μιας παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερο για τους πολίτες, ενώ από την παραχωρούμενη έκταση, μέχρι το 60% μπορεί να καλύπτεται από ομπρέλες/ξαπλώστρες και το υπόλοιπο 40% πρέπει να είναι ελεύθερο και να παρέχει δίοδο στη θάλασσα κάθετα και οριζόντια, ενώ παράλληλα μειώθηκε το σύνολο του χώρου που μπορεί να παραχωρηθεί στα 300μ. Επιπρόσθετα οι ομπρέλες και ξαπλώστρες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 5μ. από εκεί που φτάνει το κύμα. Παράλληλα, τέθηκε περιορισμός σε συνολικό εμβαδό 150τ.μ. ώστε να προστατευτούν μικρές παραλίες και να μην παραχωρούνται. Ενώ με συγκεκριμένη ρύθμιση, προβλέφθηκε ότι ο αιγιαλός δεν χάνει ποτέ τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του, ακόμα κι αν παραχωρείται!

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέτρεψε αυτό το καθεστώς, επαναρυθμίζοντας το πλαίσιο προς όφελος των ιδιωτών. Επανέφερε το συνολικό εμβαδό του παραχωρούμενου αιγιαλού στα 500μ. , αύξησε το ποσοστό παραχωρήσεων στο 50% του συνολικού εμβαδού του αιγιαλού. Μετέτρεψε τον 5ετή αποκλεισμό από τις παραχωρήσεις εξαιτίας παραβίασης των όρων της παραχώρησης, σε μονοετή. Η κυβέρνηση όμως, δεν μεριμνά λοιπόν, ούτε για την τήρηση του διευρυμένου πλαισίου που αυτή επανέφερε.

Η νομοθεσία σε περίπτωση παράβασης προβλέπει, πρωτόκολλο αποβολής, ανάκληση της παραχώρησης και διοικητικά πρόστιμα. Παρ’ όλα αυτά, οι αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές εκδίδουν απλά ένα διοικητικό πρόστιμο. Ωστόσο για μία επιχείρηση που έχει καταπατήσει ολόκληρη την παραλία μονοπωλώντας την, ένα διοικητικό πρόστιμο στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε ένα ακόμα λειτουργικό έξοδο που διαιωνίζει την ανοχή του κράτους στην παρανομία.

Επειδή η τήρηση της νομοθεσίας πρέπει να γίνεται με άξονα το δημόσιο συμφέρον.

Επειδή το τελευταίο διάστημα πλήθος πολιτών αντιλαμβάνονται και διεκδικούν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στον Αιγιαλό.

Επειδή η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στους ενδεδειγμένους ελέγχους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθενται να λάβουν μέτρα ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα η διαδικασία ελέγχου της νομιμότητας στην χρήση του αιγιαλού;

2. Προτίθενται να λάβουν μέτρα ώστε να στελεχωθούν κατάλληλα οι κτηματικές υπηρεσίες στους νησιωτικούς νομούς και να είναι σε θέση να ελέγχουν άμεσα την τήρηση της νομιμότητας εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το δημόσιο;

3. Προτίθενται να προωθήσουν μία απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου ώστε να επιβάλλονται άμεσα οι κυρώσεις που προβλέπουν την αφαίρεση αδειών των παρανομούντων επιχειρηματιών και την απομάκρυνση των παρανόμως τοποθετημένων ομπρελοκαθισμάτων από τον αιγιαλό;

4. Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει από τις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες πανελλαδικά και αντίστοιχα πόσες καταγγελίες;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος)

Ακρίτα Έλενα

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)

Γαβρήλος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Καραμέρος Γιώργος

Κασιμάτη Νίνα

Κόκκαλης Βασίλης

Μαμουλάκης Χάρης

Μπάρκας Κώστας

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γιώργος

Παππάς Πέτρος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Σαρακιώτης Γιάννης

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Τζούφη Μερόπη

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα