Η διαχείριση των νεκρών, από την πλημμύρα, ζώων απαιτεί υπομονή και συντονισμό, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια Υγεία. Αυτό τόνισε στο KarditsaLive.Net, η επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης κτηνιατρικής Καρδίτσας κ. Σεβαστή Ασλανίδου, τονίζοντας ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός, για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί μεθοδικά και με ασφαλή τρόπο ένας τεράστιος όγκος νεκρών ζώων και πτηνών.
Ο αριθμός τους δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα γιατί υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δεν έχουν καταφέρει καν να μπουν στις εγκαταστάσεις τους, ενώ από σήμερα Κυριακή (10/9) ξεκινά η περισυλλογή τους με φορτηγά. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα, τονίζει η κ. Ασλανίδου, γιατί δεν υπήρχε πρόσβαση.
Μάλιστα ένα από τα φορτηγά θα μεταβεί εντός οικισμών του Δ. Παλαμά για να παραλάβει ότι ζωικό υπήρχε στους καταψύκτες των σπιτιών που και μετά από ημέρες χωρίς ηλεκτροδότηση είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση.
Αυτό που έχει σημασία, υπογραμμίζει, είναι όλοι οι κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να αποφύγουν ενέργειες που θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και την δημόσιο υγεία. Δεν πρέπει να θάβονται τα νεκρά ζώα στην περίπτωση την δική μας, γιατί το έδαφος είναι υγρό. Η υγειονομική ταφή προβλέπεται αλλά μόνο σε στεγνό έδαφος.
Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, συνεχίζει η κ. Ασλανίδου, πέραν της περισυλλογής είναι και το που θα πάνε για να αποτεφρωθούν τα νέκρα ζώα. Ήδη, σημειώνει έχει γίνει σύσκεψη με το υπουργείο, παρουσία και της υφυπουργού υγείας και κάθε μονάδα με διαθέσιμο κλίβανο, από την Πελοπόννησο και πάνω, θα ανοίξει για να μεταφερθούν και να αποτεφρωθούν τα νεκρά ζώα. Το εγχείρημα είναι πολύ μεγάλο, αν φανταστεί κανείς ότι υπάρχουν χοιροτροφικές μονάδες με 2.000 πνιγμένα ζώα, που μεταφράζεται σε πολλούς τόνους και ένας κλίβανος αποτεφρώνει 5 τόνους σε 4-5 ώρες λειτουργίας.